x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucovina pluteşte pe ape

Bucovina pluteşte pe ape

de Costin Anghel    |    01 Iul 2010   •   00:00
Bucovina pluteşte pe ape

Râurile revărsate îneacă ţinutul. Meteorologii au prelungit din nou codul galben de ploi până în această dimineaţă, la ora 9:00



"E cineva acolo sus? Închideţi robinetul!" Bucovina s-a transformat de câ­teva zile în ţinutul apelor. Siretul, Su­ceava, dar şi Jijia au devenit ade­vă­rate fluvii, de o putere îns­păi­mân­tă­toare. Oa­me­nii aproape că nu mai ştiu de ce să se ferească şi de cine să se păzească. Dacă nu-i cotropeşte Si­re­tul, cu sigu­ranţă versanţii le dau de lu­cru pentru luni sau ani buni de acum încolo.

Ruperile de nori, rapide şi foarte pu­ter­­nice, fac ravagii în zo­ne­le mun­toa­se ori deluroase ale Bu­covinei. Valuri uriaşe de apă, mâl şi pietriş intră nepoftite în curţile şi vie­ţile oa­me­nilor, lăsând în urma lor doar pierderi materiale şi prea multe su­­fe­rinţe umane. De la intrarea Sire­tu­lui în ţară şi până spre Bacău, neliniştea domneşte. Cei care nu au fost inundaţi aşteaptă cu înfrigurare mo­men­tul, iar cei deja prăduiţi de ape se roagă ca măcar să nu fie loviţi de două ori de furia învolburată a torentelor.

Puhoaiele parcă şi-au făcut program. Astăzi într-o localitate, mâine în alta, precum circul ambulant. Numai că în urma lor nu rămân râsete ori amintiri plăcute, doar durere şi tristeţe. Oamenii sunt bu­cu­roşi că au scăpat vii, dar perspectivele unei vieţi luate efectiv de la început, atunci când agoniseala de-o viaţă pleacă dusă pe ape fără să-şi ia rămas bun... e sumbră.

Ieri a fost rândul Milişăuţiului să cadă pradă apelor. În mai puţin de o jumătate de oră, furia apelor a măturat orăşelul sucevean, distrugând tot ce i-a ieşit în cale. Urmările, ca şi în cazul celorlalte localităţi afectate de viituri şi inun­daţii, vor fi greu de înlăturat.

Straturi groase de mâl şi pietriş rămân peste tot, ori dacă nu, apele râurilor re­văr­sate vor rămâne pentru multă vreme la suprafaţa pământului su­pra­sa­turat de apă. Aproape că nu ai ce să faci, nu te poţi lupta cu şu­voa­ie­le apelor în­vol­burate. Micile pârâuri au devenit acum râuri în toată regula aproape peste tot, fie că vorbim despre judeţul Suceava ori despre Bo­to­şani. În mijlocul lor, aşezaţi cu mâna parcă, zac arbori răsturnaţi, rânduiţi precum crucile în cimitire.

Dramele capătă proporţii uriaşe. Oamenii şi-au pierdut rudele, casele, agoniseala vieţii. Liniştea a plecat în pribegie şi nu se ştie când se va în­toar­ce. Cei drept, oamenii ajută cum­va natura. Pe lângă neîngrijirea mi­ci­lor canale din faţa caselor, locuinţele sunt făcute în principal din chirpici. Pământ şi paie. Este de ajuns ca apa să ajungă doar puţin la ei şi... e jale. Casele se năruiesc în scurt timp.
De la Suceava la Putna, de la Za­mos­tea la Siret, la Liteni ori Vereşti, 68 de localităţi sucevene erau ieri afectate de inundaţii.


Botoşănenii nu au scăpat fără să plătească tribut apelor. Ploile pentru care se rugau nu cu mult timp în urmă, doar, doar li se vor face culturile agricole, acum le-au îngropat sute de hectare şi le-au distrus lu­cru­ri­le obţinute cu muncă din greu. Curţile oamenilor erau pline de apă, iar pe pereţii locuinţelor se puteau ve­dea urmele unor inundaţii de mai bine de un metru şi jumătate înălţime.

La Vârfu Câmpului, Suceava, oamenii îşi părăsiseră locuinţele. Cei mai norocoşi plecaseră la rude, în alte părţi ale satului unde apa nu ajun­sese. Alţii aveau drept casă cerul liber. Animalele erau ori duse în zone neinundabile ori urcate în poduri. Porcul nu mai primea mâncare la troc, ci la... pod.

Dacă încerci să mergi dintr-o localitate în alta, mai ales dacă trebuie să treci un pod, mai bine renunţi. Se prea poate să fie distrus. La Zamostea, podul era rupt încă de marţi. Hăul căscat îţi făcea ini­ma să-ţi bată brusc mai tare... Nu prea ai fi vrut să mergi nici pe jos pe acolo, cu maşina... nici o şansă.

Localitatea botoşăneană Dorohoi a fost cel mai crunt lovită de pu­hoa­ie­le apelor. Venite de pe dealuri, apele turbate au măturat totul în calea lor. Râul Jijia şi afluenţii săi, umflaţi de ploile abundente din ultima pe­ri­oa­dă, au adus în oraş un val ucigaş aşa cum nu ţin minte nici cei mai bă­trâni oameni să fi fost vreodată. Case întregi au fost dărâmate,  şapte oa­meni şi-au pierdut viaţa, iar sute de ani­male au pierit luate de ape. În Car­tierul Gării, zona cea mai grav afectată de viitură, oamenii co­tro­bă­iau prin curţile vecinilor după lu­cru­rile proprii luate de apă şi aruncate cine ştie unde. Cu un perete de la casă luat de ape, rămasă fără nimic în gos­po­dă­rie, tanti Maria plânge după şi­fo­nier. Nu de alta, dar în el erau toţi banii strânşi pentru înmormântarea  mă­tu­şii sale. Să tot fi fost vreo 10.000... La doar câteva case, lumea vor­beşte despre bătrâna luată de şuvoi şi care a murit înecată, izbită de gardurile vecinilor. N-a avut nici o şansă în faţa furiei naturii.

Oamenii se roagă acum pentru ajutoare, vreme  bună şi mila Domnului. Sunt mai bine de trei zile de când Dorohoiul a căzut pradă viiturii şi oamenii sunt încă în stare de şoc. Nu vor să creadă ce li s-a în­tâm­plat. Nici măcar nu au fost anunţaţi că vine peste ei puhoiul. Este greu. Pentru toată lumea. Iar ploile nu mai contenesc. Se opresc câteva ore pentru a reveni mai puternice, mai peri­cu­loase. Plouă, plouă, plouă, până şi Bacovia ar fi intrat în depresie.


SUCEAVA, JUDEŢUL EVACUAŢILOR

Până ieri, conform datelor oferite de Prefectura judeţului Suceava, fuseseră evacuate circa 1.275 de persoane. 310 oameni erau izolaţi de ape, 43 de case erau distruse complet, 3.116 locuinţe erau ava­ri­a­te. Furia apelor a distrus, de asemenea, peste 130,6 km de drumuri comunale, 9,67 km de drumuri judeţene. 103 poduri erau dis­truse, 68 avariate şi 434 de po­deţe fuseseră complet distruse. 11.606 hectare de teren agricol şi păşuni au intrat şi ele în stăpânirea apelor.


PREFECT ÎN CONCEDIU
Judeţul Botoşani este unul dintre  cele mai afectate de inundaţiile din ultimele săp­tă­mâni, sute de gospodării şi mii de hec­tare de teren fiind grav afectate. La faţa locului s-a deplasat marţi şi premierul Emil Boc. A lipsit însă chiar reprezentantul Guvernului în acest judeţ, prefectul Cristian Constantin Roman. De aproape două săptămâni, acesta se află... în concediu, în străi­nătate. "Aveam concediul planificat încă de la începutul anului, dar aseară, când am văzut ce se întâmplă, m-am întors din Croaţia şi mi-am lăsat familia acolo" - ne-a de­cla­rat ieri la telefon prefectul Cris­tian Roman. Întrebat de ce a mai plecat în concediu, în condiţiile în care meteorologii avertizaseră încă de acum câteva săptămâni că într-o serie de judeţe, inclusiv în Botoşani, vor avea loc ploi abundente, fiind pe­ricol iminent de inundaţii, dl prefect ne-a răspuns scurt: "Aver­ti­zări au mai fost, sunt tot timpul astfel de aver­ti­zări, dar nimeni nu putea pre­vedea ce se va întâmpla, dacă aveţi altă întrebare, dacă nu la revedere" - şi ne-a închis telefonul în nas. (Alexandru Boariu)


PLOILE CARE ADUC MOARTEA...
Inundaţiile din ultimele zile au pro­­vocat moartea a 22 de persoa­ne, iar alte 7.000 au fost eva­cu­a­te. La aceasta se adaugă 2.917 lo­cuin­ţe inundate şi 206 case distruse. Me­te­o­ro­lo­gii au extins aver­tizarea cod gal­­ben de ploi, atenţionarea emisă ieri-di­mi­nea­ţă fiind valabilă pentru toată zona Moldovei şi nordul Do­brogei până azi, la ora 9:00. Astfel, 18 ju­deţe - Bacău, Braşov, Bră­i­la, Bo­to­şani, Buzău, Bistriţa-Nă­săud, Co­vasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Ma­ra­mureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui şi Vrancea - vor fi afectate de ploi în ur­mă­toa­rele ore. Totodată, în ju­de­ţele Neamţ, Suceava şi Iaşi a fost instituită, prin ordin al pre­fec­ţilor, sta­re de alertă în 26 de localităţi. (M.R.)


Campanie umanitară: "Apa trece, România rămâne"

În Moldova, apele mătură vieţi şi înghit destine. De-a lungul Siretului, fiecare picătură de ploaie poate lua o viaţă, poate dărâma o casă, poate distruge o comunitate.
Lăsaţi singuri în faţa naturii, oamenii au nevoie de ajutorul nostru. În locul digurilor niciodată ridicate, putem să facem un zid din solidaritatea noastră.  
Sunt oameni cărora le-a mai rămas doar viaţa. Bunurile s-au dus pe apa Siretului. În astfel de vremuri, puţin din puţinul nostru înseamnă TOTUL pentru ei. Nu au nevoie de lozinci sau de promisiuni. Le este foame, frig şi bolile le dau târcoale. Au nevoie de ajutor ACUM.

Jurnaliştii de la Observator şi Antena 3, alături de Fundaţia "Mereu Aproape", cu sprijinul Carrefour, au început campania uma­ni­tară "APA TRECE, ROMÂNIA RĂMÂNE". Victimele inundaţiilor se simt singure. Nu sunt! Le suntem, cu toţii, aproape.


CONTURILE PENTRU DONAŢII:
FUNDAŢIA MEREU APROAPE
CIF: 18212553
Bdul. Ficusului nr. 44A, et. 4,
Sector 1, BUCUREŞTI
BANCA: BRD-GSG-SMCC
IBAN LEI: RO05BRDE450SV07295334500
IBAN EURO: RO31BRDE450SV23761534500 

×
Subiecte în articol: observator