x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Furtună în Bucureşti

Furtună în Bucureşti

de Anca Aldea    |    Monica Iordache Apostol    |    Violeta Fotache    |    03 Iun 2009   •   00:00
Furtună în Bucureşti
Sursa foto: /JURNALUL NAŢIONAL

O furtună puternică s-a declanşat aseară în Bucureşti. Ploile abundente şi vijelia au afectat reţeaua de curent electric în mai multe cartiere ale Capitalei. Mai mulţi copaci au fost rupţi pe DN1, între Băneasa şi Casa Presei, dar şi în cartierul Militari şi pe Şoseaua Kiseleff. Totodată, în cartierul Rahova a căzut şi grindină.



Trunchiuri rupte şi aruncate de furtună pe străzi, pe case, pe maşini, pe cablurile de tensiune. Circulaţie greoaie şi pe alocuri închisă, canalizări care nu au făcut faţă ploii puternice de marţi seară. Străzi acoperite cu crengi şi frunze, bucureşteni rămaşi fără curent electric. Aşa arăta Bucureştiul marţi seară, după o furtună puternică de câteva zeci de minute.

Prăpăd. Aşa arăta Bucureştiul aseară, după ce a fost "măturat" de o furtună puternică de câteva zeci de minute. Nava prezidenţială, în întoarcerea din Israel, a avut un zbor turbulent şi a aterizat fix când ploaia a început să ia la trântă pământul. Vijelia a fost atât de puternică, încât trei avioane au primit "interzis" la aterizare, acestea zurând în cercuri minute în şir. Decolarea altor zece aeronave a fost amânată, înregistrându-se întârzieri de până la o oră şi jumătate. S-au înregistrat 425 de evenimente la care au intervenit poliţişti, echipaje ISU şi jandarmi, potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. În ţară, ploi abundente, inundaţii, grindină "cât oul", localităţi rămase în beznă, trafic feroviar blocat şi pericol de explozii.

ORAŞUL COPACILOR CĂZUŢI
Pasagerii unui autobuz care circula pe Bulevardul Expoziţiei, în Sectorul 1, au fost blocaţi în vehiculul avariat de un copac rupt. În zona Casei Presei Libere un copac a strivit o maşină în care se afla o femeie, două ambulanţe fiind trimise în aceste zone, a declarat directorul Ambulanţei, Alis Grasu. Pasagerii autobuzului au reuşit să iasă nevătămaţi din autovehicul, copacul prăbuşindu-se pe lateral şi nefăcând victime. Şi femeia aflată în maşina peste care căzuse un arbore, în zona Casei Pieţei Libere, a fost scoasă nevătămată. În zona "Doi cocoşi" un bărbat a fost lovit de o bucată de acoperiş smulsă de vânt. El este în stare bună, nefiind necesară transportarea sa la spital. Purtătorul de cuvânt al societăţii Apa Nova, Epsică Chiru a declarat că în jurul orei 21:20 existau aproape 20 de sesizări privind acumulările de apă pe străzi, din cauza vegetaţiei căzute pe gurile de canal. Purtătorul de cuvânt al RATB, Mircea Vlădărău, a declarat pentru Mediafax că au fost blocate troleibuzele liniilor 61 şi 62, în zona Leu, 86, 97, 65, în zona Pajura, 70, 79, 92, în zona Traian, din cauza vegetaţiei căzute pe reţeaua electrică. De asemenea, tramvaiele liniei 5 au fost blocate în Băneasa, iar pe Şoseaua Alexandriei circulaţia tramvaielor a fost oprită, din cauza crengilor de copaci căzute. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti au fost sesizate 20 de cazuri de copaci căzuţi pe drum, pe maşinile parcate sau pe firele electrice. Pe Strada Herman Obert a căzut un copac peste o conductă de gaz, iar pe Şoseaua Mihai Bravu un copac a căzut peste două maşini parcate.

100 DE JANDARMI, MOBILIZAŢI

Peste 100 de jandarmi au fost trimişi să sprijine echipele de intervenţie de la ISU Bucureşti şi să protejeze zonele unde s-au produs incidente. În aproximativ 30-40 de minute la Jandarmerie au fost primite peste 60 de sesizări prin numărul unic de urgenţă 112, de la oameni care semnalau copaci căzuţi şi alte probleme în urma furtunii din Capitală. Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat aseară că nu a fost necesară convocarea comandamentului de urgenţă în urma furtunii care a afectat Bucureştiul.

Nava prezidenţială - zbor turbulent şi aterizare în furtună
Preşedintele Traian Băsescu a revenit marţi seară, în jurul orelor 20:30, în România, din vizita de stat de două zile efectuată în Israel, la invitaţia omologului său israelian, Shimon Peres. Aterizarea a avut loc în momentul în care deasupra Bucureştiului s-a declanşat o puternică furtună, cu ploi în averse, însoţite de descărcări electrice, motiv pentru care declaraţia de presă a preşedintelului, la sosirea în ţară, a fost perturbată. La salonul oficial, din cauza descărcărilor electrice, pentru o fracţiune de secundă s-au înregistrat căderi ale reţelei electrice, preşedintele fiind bruiat de un sunet strident, rezultat al perturbării aparaturii. Preşedintele a fost nevoit să aştepte câteva momente pentru a-şi putea relua declaraţia de presă, furtuna continuând şi la încheierea acesteia, delegaţia oficială şi delegaţia de presă care l-au însoţit pe şeful statului fiind nevoite să mai zăbovească puţin la aeroport, pentru că traficul în zonă era blocat. De menţionat că şi în timpul zborului s-au înregistrat puternice turbulenţe, care au durat circa zece minute, tocmai în momentul în care preşedintele oferea ziariştilor elemente de background referitoare la vizita efectuată în Israel. Preşedintele şi delegaţia oficială au părăsit Aeroportul Henri Coandă în jurul orelor 21:00. (Marina Constantinoiu)

Victime la Drobeta
Vremea rea a făcut ravagii în mai multe judeţe din ţară. În judeţul Neamţ, mai multe localităţi au fost afectate de viituri. În oraşul Piatra-Neamţ un bărbat a suferit o contuzie la picior după ce a fost surprins de viitură. Un purtător de cuvânt al ISU Neamţ nu a exclus aseară posibilitatea ruperii unei conducte de gaz. Traficul feroviar a fost întrerupt între Piatra-Neamţ şi Bistriţa-Năsăud. În judeţul Brăila a "plouat" cu grindină de mărimea unui ou, mai mulţi copaci au fost scoşi din rădăcini, iar geamurile de la mai multe case au fost sparte. Trei localităţi din acest judeţ au fost afectate cel mai rău, potrivit Realitatea TV. Localităţile Movila Miresei şi Gemenele au rămas fără curent electric. Municipiul Ploieşti a fost şi el inundat, iar în localitatea prahoveană Ogretin un stâlp din lemn care susţinea fire de înaltă tensiune a fost doborât de vânt, blocând complet o stradă, informează Mediafax. Pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în comuna Cocorăşii Colţ. Două femei din Drobeta Turnu Severin care se adăposteau de ploaie într-o casă pe jumătate demolată au fost prinse sub dărâmături. Una dintre victime a murit după câteva ore la spital, potrivit Antena 3. Meteorologii anunţaseră că vin ploile şi vijeliile în toată ţara, fiind afectate 20 de judeţe. (V. F.)

Fugind de "apocalipsă"
Străzi blocate de copaci întregi, puşi la pământ de către furtună, crengi, frunze, bucăţi mari de pomi care pavează drumurile, cabluri care atârnă printre fulgere. Nu este scenariul unui film american despre apocalipsă, ci imaginea nemachiată a zonei Dorobanţi - Aviaţiei, la un sfert de oră după ploaia care a lovit Bucureştiul. Un drum spre casă, cu maşina, prin centrul Capitalei a însemnat în această seară un labirint în care, la fiecare pas, te aştepta câte o surpriză neplăcută, care te făcea să îţi doreşti să apeşi cât mai tare pe acceleraţie pentru a te trezi din coşmar. Calea Dorobanţilor, strada care trece pe lângă Televiziunea Română, era blocată din loc în loc cu câte o bucată de copac, un banner stradal sfâşiat şi un şir interminabil de maşini care aşteptau să mai facă 2 -3 metri spre nordul oraşului. În încercarea de a ocoli ambuteiajul format, am ajuns în cartierul Dorobanţi, în care străzile erau capcane în sine. Pe o parte şi pe alta a drumului, copacii stăteau ameninţători, unii gata să trosnească, alţii aflaţi deja pe carosabil, peste maşini, peste alţi arbori schimonosiţi de furtună. Străduţele cu case cochete zăceau în întuneric, iar de sub roţile maşinii se auzea înfiorător cum se rup crenguţele de diferite dimensiuni.

Obstacolele s-au ţinut lanţ şi pe Calea Floreasca, pe unde autoturismele erau nevoite să meargă şi pe contrasens, pentru a ocoli bălţile enorme, care ar fi acoperit cel puţin jumătate din maşină. În continuare covor de frunze şi crengi, ploaia care cădea fără încetare, reducând viteza în trafic. Pe linia tramvaiului 5, două tramvaie stăteau faţă în faţă, nici un metru în plus, din cauza unor fâşii din două reclame stradale încolăcite pe liniile de înaltă tensiune. Călătorii care coborâseră din mijloacele de transport treceau strada cu grijă, atenţi să nu se piardă în apele enorme. Ultima barieră înainte de scara blocului - mare aflată în mijlocul cartierului Băneasa, care acoperea o maşină mică până la geamuri şi care se scurgea în şuvoaie către parc. Pe drum: o ambulanţă, o maşină de pompieri, o singură maşină de poliţie parcată. (Eugenia Mihalcea)

×
Subiecte în articol: observator furtuna furtun