x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cărţi de identitate "smart card", din 2011

Cărţi de identitate "smart card", din 2011

12 Aug 2010   •   00:00

Începând cu 2011, cărţile de identitate vor fi eliberate într-un nou format, care va conţine date biometrice, inclusiv amprente, în format electronic.

Potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul Administraţiei şi Internelor, noul buletin, ce se va numi carte electronică de identitate, va fi de tipul "smart card" şi va conţine datele personale ale titularului in format tiparit si electronic.

Datele de identificare vor fi stocate pe un cip de memorie încorporat în buletin şi vor conţine imaginea fetei, amprentele a doua degete şi adresa de domiciliu, incluzând istoricul schimbarilor de adresă.

Ca şi până în prezent. vor avea dreptul să verifice datele incluse pe cartea de identitate electronică serviciile secrete, instituţiile care activează în domeniul apărării, ordinii publice şi justiţiei. În plus, proiectul de lege, va conferi acest drept şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor, instituţiilor de asistenâă socială şi poliţiei locale.

De la 1 ianuarie, şi pentru cetăţenii străini care au domiciliul in România ar urma sa fie eliberate cărţi electronice de rezidenţă, acte ce vor respecta aceleaşi rigori ca şi buletinele.

Ministerul de Interne susţine că nu vor exista cheltuieli bugetare suplimentare odată cu introducerea noului sistem. 

×
Subiecte în articol: observator