x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAS nu se mai dublează, dar se reţin la sursă

CAS nu se mai dublează, dar se reţin la sursă

de Diana Scarlat    |    07 Sep 2010   •   00:00

Guvernul a elaborat un nou proiect de modificare a Codului Fiscal, prin care se renunţă la intenţia de majorare la 35% a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), însă numai pentru veniturile din drepturi de autor şi convenţii civile, iar obligaţia de declarare şi virare a contribuţiilor pentru aceste venituri va reveni plătitorilor de venit, nu beneficiarilor, aşa cum prevede legislaţia în prezent în vigoare. Informaţia a fost difuzată de Săptămâna financiară, publicaţie care a intrat în posesia proiectului.

Potrivit sursei citate, beneficiarii de venituri din activităţi profesionale, altele decât cele salariale, vor datora contribuţiile de 11% la pensii şi la şomaj, dar acestea vor fi reţinute la sursă. Se observă că, spre deosebire de OUG 58/2010, dispare obligativitatea plăţii contribuţiilor asigurărilor de sănătate. Plătitorii de venit vor avea obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale.

Cotele de contribuţie datorate de respectivele persoane sunt cele individuale prevăzute în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat (CAS individual de 10,5% la sistemul public de pensii şi de 0,5% la asigurările de şomaj, pentru 2010). Noul proiect introduce în categoria "veniturilor de natură profesională, altele decât cele salariale", doar "acele venituri realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe", aşa cum sunt definite în Codul Fiscal, şi/sau veniturile "din contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului Civil". Sunt lăsate pe dinafară veniturile nesalariale, cum ar fi cele obţinute de persoanele fizice autorizate (PFA), care nu încheie contracte civile, ci contracte comerciale.

Noua formă de plată a obligaţiilor CAS urmează să se aplice pentru veniturile plătite după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Cert este că ce s-a plătit şi se plăteşte pe legea actuală (OUG 58/2010) rămâne plătit. Cine câştigă peste cinci salarii medii brute va sta la coadă, deoarece baza de calcul a contribuţiilor individuale nu poate depăşi în cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut pe economie prevăzut în Legea asigurărilor sociale de stat.

Potrivit proiectului, sumele achitate în plus, ca urmare a depăşirii plafonului lunar de cinci salarii medii pe economie, se restituie sau se compensează, la cererea asiguratului, depusă la casele teritoriale de pensii, respectiv la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sau la cea a municipiului Bucureşti. Prevederea a fost introdusă din cauza faptului că cei cu venituri din drepturi de autor şi convenţii civile pot avea încasări de la mai mulţi plătitori de venit, caz în care plafonul de cinci salarii medii brute pe economie nu poate fi aplicat la sursă. Noul proiect prevede că persoanele asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, pensionarii şi sportivii de performanţă nu datorează CAS pe veniturile pe care le obţin din drepturi de autor şi convenţii civile.

Celălalt proiect de modificare, discutat aseară între sindicate şi patronate, în lipsa ministrului Muncii, Ioan Botiş, care fusese chemat la Guvern, prevede dublarea CAS. După câteva ore de dezbateri, reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor au ajuns la concluzia ca plata CAS să o facă numai cei care nu ar trebui să beneficieze conform legii de DDA, aşa-zişii evazionişti fiscali, în opinia lui Cezar Corîci, preşedintele "Ugir 1903".

×
Subiecte în articol: observator