x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Case de vacanţă din ajutoare de stat

Case de vacanţă din ajutoare de stat

de Elena Stan    |    10 Iun 2010   •   00:00

Structurile de cazare construite sau modernizate cu ajutor de stat trebuie menţinute în circuit timp de numai cinci ani. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a modificat legislaţia prin care va acorda ajutoare de stat în valoare de 346 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.

Modificările aduse Schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională prin sprijinirea investiţiilor în turism din cadrul POR au fost publicate marţi în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare în 15 zile lucrătoare.
MDRT a modificat condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii pentru a beneficia de ajutor de stat. Obiectivul propus pentru finanţare va fi inclus total sau parţial în circuitul public pe o perioadă de numai cinci ani de la finalizare!!!

Înainte de schimbare, legislaţia prevedea ca obiectivul finanţat să rămână permanent în circuitul public. Această portiţă legislativă deschide drumul celor care îşi pot construi imobile din bani UE şi de la bugetul de stat, iar după cinci ani le pot folosi după bunul plac.

O altă modificare este majorarea plafonului pentru modernizarea şi extinderea structurilor de cazare de la 17 milioane de lei la 85 de milioane de lei. Orice proiect depus, indiferent de destinaţie, trebuie să se încadreze într-un buget de 700.000-85 de milioane de lei. A fost eliminată condiţia potrivit căreia activităţile de modernizare/extindere a structurilor de cazare trebuiau incluse în proiecte distincte de proiectele care includ alte tipuri de infrastructură turistică.

MDRT a schimbat priorităţile proiectelor care urmează a primi finanţare prin POR. Dacă până acum cele mai importante oportunităţi de dezvoltare erau în turismul de nişă (turismul ecvestru, speoturismul, turismul de aventură, turismul memorial-istoric, de pelerinaj, de afaceri), acum important este turismul bazat pe resursele naturale din staţiunile balneare şi balneoclimaterice, litoralul şi zonele muntoase, care oferă posibilitatea practicării sporturilor de iarnă. Alte sectoare prioritare sunt dezvoltarea durabilă a oraşelor, promovarea turismului, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice. Controversatul ordin nu poartă semnătura Elenei Udrea, ca majoritatea actelor normative promovate de MDRT, ci a fost semnat de secretarul de stat Nastasia Gheorghe.


Cum se împart banii până în 2013
Valoarea maximă estimată a ajutorului de stat care va fi acordat în total este de 346,16 milioane de euro, din care 315,81 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 30,35 milioane de euro de la bugetul de stat. Anul acesta va fi alocată suma de 122,30 de milioane de euro de la FEDR şi 11,70 de milioane de euro de la buget, pentru 2011, suma de la FEDR este de 76,92 de milioane de euro şi contribuţia statului este de 7,48 de milioane de euro, pentru 2012, finanţarea europeană este de 66,60 milioane de euro şi 6,42 de milioane de euro de la buget, iar pentru 2013, FEDR va aloca 49,90 milioane de euro, iar cofinanţarea va fi de 4,75 de milioane de euro.

Noua schemă de ajutor de stat este valabilă până la 31 decembrie 2013.Durata de implementare a proiectelor a fost lungită până la 31 iulie 2015, faţă de 2012 cât era în ordinul vechi. Ajutorul de stat se acordă dacă are un efect stimulativ, iar documentaţia depusă de beneficiar trebuie să demonstreze că se va înregistra o creştere substanţială a domeniului de aplicare, a valorii totale a costurilor suportate de beneficiar sau a ritmului de finalizare a proiectului ca urmare a acordării ajutorului. Trebuie demonstrat că proiectul nu ar fi fost realizat în regiunea asistată în absenţa acordării ajutorului.

×
Subiecte în articol: observator