x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cât poţi să furi dintr-un spital românesc? Fără număr!

Cât poţi să furi dintr-un spital românesc? Fără număr!

07 Sep 2010   •   00:00
Cât poţi să furi dintr-un spital românesc? Fără număr!

La Roşiorii de Vede este un spital. De pneumoftiziologie, greu de scris şi mai greu de citit. Un spital de plămâni, în esenţă. Din când în când, la spital se mai face câte un inventar. Aici nu s-a mai făcut de mult un inventar, de bună seamă, de aia s-or fi şi strâns atât de multe minuni, relevate în toată splendoarea lor, mai deunăzi, cu prilejul preluării stabilimentului de Consiliul Judeţean de la Direcţia de Sănătate Publică Teleorman.

Un sumar inventar al hoţiei ne lămureşte cu desăvârşire despre cauzele promiscuităţii în care se bălăceşte sistemul sanitar românesc. Spitalele noastre mor de sărăcie pentru că se fură prea mult. Pentru că se îngraşă cu asupra de măsură managerii lor, protectorii politici şi clientela lor din mediul de afaceri.

O dată cu transferul managementului, controlul efectuat la Spitalul din Roşiori a relevat că doar pentru o parte din produsele şi serviciile achiziţionate preţul plătit este de trei ori mai mare decât cel practicat pe piaţă. Adică, nişte fotolii, birouri, televizoare, frigidere, vestiare şi jaluzele pentru care s-a plătit frumoasa sumă de 547.000 de lei ar fi costat, achiziţionate de pe internet sau din magazinele de profil, numai 150.000 de lei. Restul, de aproape 400.000 de lei, se numeşte... cum? Parandărăt? Comision? Bacşiş? Ciubuc? Zicea mai ieri un comentator că un comision ori o şpagă de 20% din valoarea mărfii achiziţionate de stat pare a fi de bun simţ. Iată însă că avem de-a face cu nişte comisioane de 300%, adică de o culme a jafului şi a desfrâului.

Veţi fi de acord că nu poţi numi altfel achiziţiile de la sus-numitul spital, citind următoarele exemple:

fotoliu: 2.975 lei, preţ de piaţă 500 lei;
scaun fix: 345 lei, preţ de piaţă 72 lei;
licenţă Windows: 18.416 lei, preţ de piaţă 1.570 lei;
frigider Weswood: 1.896 lei, preţ de piaţă 807 lei;
vestiar cu două uşi: 928 lei, preţ de piaţă 670 lei;
jaluzele verticale: 500 lei, preţ de piaţă 52 lei.

Toată splendoarea achiziţiilor publice de la spitalul din Roşiori poate fi văzută în documentul anexat. Ar merita făcute cunoscute nişte amănunte. De pildă, firma furnizoare a mobilierului este deţinută de prefectul de Teleorman, Teodor Niţulescu. Unele proceduri de achiziţie au fost anulate după ce mărfurile au fost deja cumpărate. Iar cumpărarea s-a făcut cu banii jos, înainte chiar ca părţile să semneze contractele. O să vă întrebaţi: bine, dar la ce mai foloseşte sistemul electronic de achiziţii publice? La nimic, câtă vreme, cel puţin în acest caz, mărfurile au fost cumpărate, în cantitatea dorită şi de acolo de unde trebuie, ca să fie toată lumea mulţumită.

În perioada supusă verificării, conducerea spitalului a fost asigurată după cum urmează:

Manager ( director general):
01.01.2009-24.06.2009 - ec. Drâmbu Adrian, manager;
25.06.2009-31.01.2010 - ec. Cârciumaru Valerică, manager;
01.02.2010-15.07.2010 - vacant - atribuţiunile funcţiei fiind îndeplinite de ec. Ciobanu Mirela, director financiar-contabil încă din data de 28.10.2009.

Director financiar-contabil (contabil-şef):
01.01.2009-în prezent - ec. Ciobanu Mirela - director financiar-contabil.

Director medical :
01.01.2009-12.11.2009 - dr Grigorescu Ruja, director medical
12.11.2009-în prezent - dr Năstăsescu Mihail, director medical.

Citiţi documentele anexate ca să vedeţi cum se face avere de pe urma sistemului sanitar românesc, bolnav de cancer. Cancer care nu se tratează decât în justiţie, cu puşcărie.

"Art.248 Cod Penal. - Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".

×
Subiecte în articol: observator