x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ce ascunde scrisoarea cu FMI

Ce ascunde scrisoarea cu FMI

de Daniela Ivan    |    09 Sep 2010   •   00:00
Ce ascunde scrisoarea cu FMI
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Guvernul îşi menţine angajamentul de a concedia 74.000 de bugetari până la sfârşitul anului, după ce a disponibilizat până acum 27.000 de salariaţi iar anul viitor va concedia alţi 15.000 de angajaţi. Pensiile vor fi menţinute la acelaşi nivel şi vor fi eliminate al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi subvenţiile de încălzire. Salariile bugetarilor vor fi aliniate cu cele de la privat.

Pierderile celor zece companii de stat monitorizate vor fi limitate până la 4 miliarde de lei la finele anului. Sunt doar câteva dintre angajamentele pe care Executivul le-a luat faţă de FMI, potrivit memorandumului tehnic ataşat scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, obţinut de Mediafax.

"Eforturile noastre de ajustare fiscală din restul anului 2010 vor fi susţinute de pachetul de ajustări adoptat recent (reprezentând 4,6% din PIB pe baze anuale)", se arată în documentul citat. Pachetul de ajustări cuprinde majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi cu 15% a majorităţii beneficiilor sociale, dar şi continuarea disponibilizărilor, prin concedierea a 74.000 de angajaţi.

"Prin noua lege se va asigura că structura de clasificare salarială este simplificată, iar plăţile vor fi legate în principal de responsabilităţile la locul de muncă şi de calificare. Noul sistem de salarizare va fi evaluat în raport cu salariile din sectorul privat, printr-un studiu al salariilor, pentru a se asigura că salariile din sectorul public sunt în general aliniate la condiţiile actuale de pe piaţa muncii, în limita constrângerilor", se arată în documentul citat, în care noua lege a salarizării unitare ocupă un capitol aparte la secţiunea "condiţionări". Totodată, legea salarizării va introduce o limită de 30% a cheltuielilor de personal, altele decât cele cu salariile, şi va limita sporurile individuale.

Guvernul a promis FMI că nu va trimite Parlamentului modificările la Legea salarizării înainte de a primi avizul instituţiei internaţionale şi al CE şi că modificările vor fi adoptate până la sfârşitul lunii octombrie.
Un alt punct fierbinte în relaţia cu Fondul au fost pierderile realizate de cele zece companii de stat monitorizate. Acestea au fost limitate la până la 3 miliarde de lei la sfârşitul lunii septembrie şi până la 4 miliarde de lei (930 de milioane de euro) la finele lunii decembrie. "Datele vor fi furnizate împreună cu rezultatele operaţionale de către companii. Ţintele pentru luna septembrie 2010 şi finele lunii decembrie 2010 vor fi 3.000 de milioane de lei şi, respectiv, 4.000 de milioane de lei", se arată în document.

Lista companiilor monitorizate cu FMI, cărora li se vor aplica aceste limite de pierderi, cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. Scrisoarea suplimentară la acordul cu FMI a fost aprobată miercuri de Guvern şi va fi discutată la 24 septembrie în boardul FMI. Dacă aceasta va fi aprobată, România va primi cea de-a şasea tranşă, în valoare de peste 900 de milioane de euro, din împrumutul de 12,9 miliarde de euro acordat de FMI.


Veniturile scad, cheltuielile cresc
Guvernul prognozează venituri mai mici şi cheltuieli primare mai mari pentru finele acestui an, faţă de estimarea iniţială. Pentru finele anului a fost stabilit un nivel al cheltuielilor de 131,5 miliarde de lei, în urcare de la nivelul anterior de 130,9 milioane de lei. În acelaşi timp, nivelul veniturilor pentru finele anului a fost revizuit în scădere cu 1,6 miliarde de lei, la 158 de miliarde de lei, potrivit variantei finale a scrisorii suplimentare de intenţie.

×
Subiecte în articol: observator