x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Colţosul Şeitan o lasă mai moale

Colţosul Şeitan o lasă mai moale

de Diana Rotaru    |    26 Aug 2010   •   00:00
Colţosul Şeitan o lasă mai moale
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Joi, la o conferinţă de presă pe care trebuia s-o organizeze cu mult înaintea batjocurii de la casele de pensii, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, o ţinea întruna că presa a exagerat cu cozile mari de la ghişee, căci, în realitate, ele erau mult mai mici. "Nu stau 500.000 de oameni la cozi aşa cum s-a vehiculat. Nu o să găsiţi cozi. Dimineaţă erau 20-30 de oameni la Casa de Pensii şi probabil că o să mai vină, dar suntem pregătiţi", a spus Şeitan.

Şi şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă a venit în ajutorul ministrului. "Unde aţi văzut 500.000 de oameni? Minţiţi şi aici!", i s-a adresat el unui reporter care le amintea reprezentanţilor instituţiilor publice calvarul prin care au fost nevoiţi să treacă românii zilele trecute. Cât priveşte o statistică a celor care şi-au depus declaraţiile de venituri până acum, Şeitan explică: "Numărul celor care au venit până acum, în total, faţă de un potenţial de câteva sute de mii de oameni, este în prezent mult sub 5%-10% dintre cei care trebuiau să vină."

Aproape 16.000 de persoane care au obţinut venituri din activităţi independente (drepturi de autor, persoană fizică autorizată, convenţii civile) şi-au depus declaraţiile la Casele de Pensii. Cei mai conştiincioşi au fost clujenii. 2.709 persoane au fost până la 25 august şi au stat la cozile de la ghişee pentru a-şi declara veniturile încasate în luna iulie.
Potrivit preşedintelui Casei de Pensii, Doina Pârcălab, în Bucureşti au fost depuse 2.420 de declaraţii, iar la Timişoara - 1.088. "În restul judeţelor au fost depuse sub 1.000", a explicat Doina Pârcălab. "În agenţiile teritoriale s-au prezentat până ieri (n.r. - miercuri) 36.600 de persoane. Cei mai mulţi au fost în Bucureşti, 15.000 de persoane şi la Cluj, 14.500.

În Constanţa au fost 1.903 persoane", a spus preşedintele ANOFM, Silviu Bian. În ce priveşte plata penalităţilor şi a amenzilor usturătoare prevăzute prin Ordonanţa 58/2010, ministrul Şeitan ne asigură că încă nu se vor aplica astfel de măsuri, pentru că pe lege încă se mai poate jongla, umbla la păsuiri, interesul guvernanţilor fiind acela de a face o evidenţă clară a celor care se îndatorează statului, mai degrabă decât să-i frigă cu amenzi acum.

Astfel, ministrul a spus că programul la ghişee a fost prelungit, actele se pot transmite şi prin poştă, iar banii pot fi depuşi direct în cont. În urma sesizării societăţii civile şi a petiţiilor care circulă pe net, ministrul vine şi le închide gura celor mulţi, promiţând ca până la 25 septembrie să pună la dispoziţie, în colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor, un sistem online de plăţi. "Declararea veniturilor din activităţi independente va putea continua şi în zilele următoare, nu vom aplica penalizări până când sistemul nu se va aşeza. Aceste acte pot fi trimise şi prin poştă, iar banii pot fi viraţi direct în conturile Trezoreriei", a afirmat ministrul. De asemenea, acesta a ţinut să precizeze că "Declaraţiile nu se fac în fiecare lună, ci o singură dată.

Acum e grosul de depuneri, iar lunile următoare se fac corectări doar dacă intervin schimbări. Nu o să mai fie aglomeraţie. Şi, dacă se pot face plăţi direct în cont şi online, nu o să mai fie probleme". Ministrul Muncii a omis să menţioneze că faimosul portal e-romania, care ar trebui să coste 500 de milioane de euro, nu are nici finanţare şi nici procedurile de licitaţie publică desfăşurată.

Ordonanţa buclucaşă nu numai că demonstrează încă o dată incompetenţa crasă a guvernanţilor care îşi tratează cetăţeanul în bătaie de joc, dar a reuşit să provoace dezgustul majorităţii cetăţenilor României. Actori, artişti, elita ţării sunt beneficiari de pe urma veniturilor din drepturile de autor. Problema care îl revoltă în esenţă pe contribuabilul român, dincolo de incompetenţa în aplicarea cu seriozitate şi responsabilitate a unei legi, este chiar japca pe care statul o face abuziv din punga cetăţeanului său.

Cu alte cuvinte, un beneficiar de venituri de pe urma DDA plăteşte statului român, cumulat, după cum vom arăta, 32,5% taxe. Aşadar, un prestator de servicii pe drepturi de autor plăteşte în primă instanţă lunar un impozit pe venit de 16% către ANAF, urmând ca prin noua Ordonaţă 58/2010 să achite alţi 16,5% către cele trei instituţii - şomaj (0,5%), pensii (10,5%) şi sănătate (5,5%). Astfel, românul de rând lasă mai mult de un sfert din veniturile sale statului. Şi, dacă stăm să ne gândim că un om poate avea mai multe contracte pe drepturi de autor şi că pentru fiecare contract statul percepe fix aceleaşi taxe înmulţite cu numărul de contrate, constatăm la final că cetăţeanul nu poate fi decât jecmănit la drumul mare. Şi asta nu e nimic. În aceste condiţii, ieri, ministrul Mihai Şeitan o întreba pe o jurnalistă, plin de cinism, dacă se teme să plătească aceste taxe?

De când a fost promulgată Ordonanţa 58/2010 şi până în prezent, ministrul Şeitan trebuia să iasă public de 1.000 de ori, nu să acuze mass-media de minciună, manipulare şi exagerare. Nimeni nu a spus că peste 500.000 de cetăţeni s-au bulucit la ghişee ca să îşi plătească taxele. Ba din contră, în mass-media a apărut doar o estimare a celor care ar trebui să se supună deciziilor iresponsabile ale Guvernului. Pentru a nu se crea acest haos instituţional, ministrul Şeitan trebuia să îşi facă datoria şi să-i informeze pe oameni. Dar, până mai ieri, nici el, nici Vlădescu nu păreau a şti cu ce se mănâncă produsul gândirii lor, aşa că au trântit o lege ca o pleaşcă în capul cetăţenilor, acuzându-i pe aceştia că vin pe ultima sută de metri să-şi depună declaraţiile.

Ţinem să-i aducem la cunoştinţă ministrului că această lege, care trebuia implementată în decursul lunii august, până la data de 25, nu avea pusă la dispoziţie baza reală de implementare. Pe site-urile instituţiilor, formularele au apărut foarte târziu, să nu mai pomenim de conturile pentru virarea banilor care, în cazul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă, au fost create pe ultima sută de metri. Pe lângă cetăţeanul buimac, care nu ştia ce are de făcut şi unde să întrebe, nici funcţionarul nu putea să afirme că ştie cu exactitate cum se aplică această lege. Deci, unde sunt incompetenţa şi haosul, domnule ministru? Nu cumva cauza porneşte de sus, de la vârf, de acolo de unde porneşte de la bătaia de joc, şi de la o sfidare aruncată cu aplomb de pe vârful Palatului Victoria direct în obrazul nesimţitului de contribuabil care se trezeşte pe ultima sută de metri să fie responsabil?

Guvernanţii au găsit în presă un ţap ispăşitor. Vlădescu acuză indirect presa de evaziune fiscală, Şeitan o face mincinoasă prin distorsionarea informaţiei. Şi uite cum, pe baza acestor două argumente fără noimă, cei doi îşi construiesc toată şarada de apărare, dosind sub preş - în stilul tipic românesc de a face curăţenie - lipsa crasă de responsabilitate. O capră râioasă care-şi ţine coada pe sus. Mai mult, premierul Boc a declarat miercuri seară că "aceia care până acum nu plăteau aceste lucruri, fiind puşi în situaţia să plătească contribuţii, evident că sunt nemulţumiţi. După cum sunt nemulţumiţi foarte mulţi cei care, profitând de situaţia legii cu privire la drepturile de autor, în loc ca de această lege să beneficieze numai aceia care erau cu adevărat creatori şi erau, în sensul legii, beneficiari ai prevederilor respective, ea s-a aplicat abuziv şi foarte mult, de la şoferi, mecanici şi alte categorii sociale".


×
Subiecte în articol: observator