x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concesiune fără licitaţie pentru Videanu

Concesiune fără licitaţie pentru Videanu

de Monica Iordache Apostol    |    15 Iul 2010   •   00:00

Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, îl acuză pe ministrul Adriean Videanu că a primit de la Guvern, fără licitaţie, o licenţă de concesiune care îi permite exploatarea, prin firma MARMOSIM SA, a unei roci folosite în construcţii şi pavaje.

Într-un comunicat al GIP se arată că "prin Ordinul nr. 61 din 26 martie 2009, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat «Licenţa de concesiune nr. 11.799/2009» prin care Societatea Comercială MARMOSIM SA a primit dreptul de «explorare a resurselor de gabbrou din perimetrul Valea Almăşelului, judeţul Hunedoara» (articolul 16 al Ordinului 61/2009). Odată obţinută licenţa de explorare, pentru transformarea acesteia în licenţa de exploatare este suficientă o simplă cerere. Potrivit Legii minelor (Legea nr. 85/2003), «la solicitarea titularului licenţei de explorare, acesta are dreptul să obţină direct licenţa de exploatare pentru oricare dintre resursele minerale descoperite» (articolul 17)".

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale este o autoritate a statului aflată în subordinea Guvernului, preşedintele acesteia fiind secretar de stat. ANRM s-a aflat în coordonarea Cancelariei Primului-Ministru până la desfiinţarea acesteia la 4 martie 2009. După desfiinţarea Cancelariei, coordonarea ANRM a fost preluată de Secretariatul General al Guvernului, se mai arată în comunicatul GIP. Ministrul Adriean Videanu este proprietarul, prin firma TITAN MAR SA a 95,86% din MARMOSIM SA, iar Mioriţa Videanu este preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei. GIP mai precizează că licenţa de explorare a fost obţinută de MARMOSIM SA fără licitaţie, în urma unui concurs de oferte. GIP îi solicită premierului Emil Boc să precizeze câte licenţe de explorare şi de exploatare a resurselor naturale au primit firmele ministrului Videanu de la statul român, câte dintre acestea au fost acordate în urma unor licitaţii deschise şi care este valoarea redevenţelor plătite de firmele lui Videanu statului român.

Culmea este că Videanu a primit licenţa de la ANRM la puţin timp după ce izbucnise scandalul Sterling, legat de faptul că o firmă legată de Dinu Patriciu primise dreptul de explorare a petrolului din Marea Neagră în timpul Guvernului Tăriceanu. În plus, Videanu declara, în urmă cu o lună, că firma sa "nu are, nu a avut şi nu va avea afaceri cu statul".

×
Subiecte în articol: observator