x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contracte privind livrarea de hrană către militari, reziliate

Contracte privind livrarea de hrană către militari, reziliate

06 Mai 2009   •   00:00

Două firme din Buzău şi Brăila s-au plâns Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor că, în urma rectificării negative a bugetului, mai multe unităţi militare au reziliat contractele privind livrarea de hrană către militari.



UM 01951 Buzău a dispus la 30 aprilie să nu mai aloce drepturi de hrană caldă efectivelor militare din subordine începând cu 1 mai, potrivit unei sesizări adresate Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor de către firma SC Com Fortuna '93 SRL, motivaţia fiind lipsa fondurilor, după rectificarea bugetară negativă a MApN din aprilie 2009.

Firma susţine în sesizarea transmisă la Camera Deputaţilor că UM 01951 Buzău i-a trimis o adresă prin care solicită participarea unui reprezentant al firmei, la o "analiză a modului de îndeplinire a obligaţiilor contractuale de către părţi, având în vedere bugetul insuficient asigurat pentru hrănirea efectivelor militare prin rectificarea negativă din luna aprilie a anului curent".

Societatea SC Com Fortuna '93 SRL precizează că a încheiat în luna martie, în urma unei licitaţii, un acord-cadru pe patru ani şi primul contract în baza acestuia, pentru perioada 01.04.2009 - 31.12.2009.

Contractul prevede hrănirea efectivelor din Garnizoana Buzău cu obligativitatea servirii minim a unei mese calde către efectivele unităţilor şi a mai multor mese pentru personalul navigant paraşutist, elevi, cursanţi şi soldaţi gradaţi voluntari.

În urma rectificării bugetare, UM a decis că "nu vor mai fi alocaţi la dreptul de hrană caldă decât soldaţii gradaţi voluntari care urmează să se pregătească începând cu jumătatea lunii iunie şi, sporadic, personalul navigant al UM 01951 Buzău, în celelalte nouă unităţi militare din Garnizoana Buzău sistându-se hrănirea", se arată în sesizare.

La rândul său, SC Titan Edilitara din Brăila a informat Comisia de Apărare din Camera Deputaţilor în legătură cu sistarea unor contracte pe care le-a încheiat cu MApN, tot în urma rectificării bugetare.

MApN recunoaşte că a sistat, deocamdată, sistemul de hrănire externalizat în unităţile pentru care nu existau contracte ferme sau se aflau în faza de negociere şi renegociere, pentru a se putea încadra în buget.

MApN precizează că nici un reprezentant din conducerea ministerului "nu a dispus şi nu are în vedere luarea de măsuri care să afecteze drepturile de hrană pentru personalul militar şi civil sau sistemul actual de hrănire (prin forţe proprii sau prin servicii externalizate)".

Totuşi, Ministerul Apărării anunţă unele schimbări luate la nivelul Statului Major al Forţelor Terestre în ceea ce priveşte asigurarea hrănirii personalului, pentru încadrarea în limitele bugetului pus la dispoziţie.

Pe de altă parte, MApN precizează că, potrivit normativelor în vigoare, "hrănirea prin sistem externalizat reprezintă una dintre modalităţi şi nu o obligaţie pentru unităţile militare".

×
Subiecte în articol: observator