x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copii orfani vânduţi în Italia pe mii de euro

Copii orfani vânduţi în Italia pe mii de euro

de Andreea Căprescu    |    10 Noi 2010   •   00:00

Doi copii din judeţul Vâlcea au fost salvaţi de poliţia italiană din mâinile unor traficanţi de carne vie.

Cei doi minori de 15 şi respectiv 16 ani sunt orfani şi dispăruseră din Centrul de Plasament Numărul 5 din Râmnicu Vâlcea încă din data de 28 octombrie, când conducerea instituţiei a şi alertat oamenii legii cu privire la incident.

Surse din cadrul anchetatorilor au declarat că pentru fiecare copil în parte s-au plătit 3000 de euro cărăuşului care avea misiunea de a-i transporta Italia, cu un microbuz.

"O parte din acest grup era specializat în identificarea acestor minori, care proveneau din diverse orfelinate, în special din judeţul Vâlcea, care apoi erau duşi in Italia", a declarat colonelul Ioan Popa, ataşat MI în Italia. În prezent, copiii sunt în siguranţă. "Poliţiştii de la Compartimentul Urmăriri au discutat anterior cu colegii celor doi minori şi rezulta că aceştia intenţionau să plece în străinătate. Din acest motiv, în ziua în care s-a sesizat dispariţia lor, poliţiştii i-au dat în consemn la frontieră şi în urmărire generală. Autorităţile italiene i-au depistat pe cei doi minori care erau însoţiţi de trei persoane majore, una din judeţul Vâlcea.

Din datele pe care le avem, copiii sunt acum într-un centru de plasament de lângă Milano", a declarat subcomisarul Emilian Muşulete, purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea. Oamenii legii mai spun că aceşti copii care ajung să fie victimele traficanţilor de carne vie sunt obligaţi peste graniţe să cerşească sau să comită ale activităţi ilicite, profitând de faptul că ei nu răspund penal.  Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea susţine că minorii au plecat voluntar din centrul de plasament şi că astfel de cazuri sunt frecvente, copii făcând probleme.

De fiecare dată când au fost întrebaţi de modul în care minorii sunt supravegheaţi în aceste centre şi de măsurile de securitate, oficialii de la Protecţia Copilului au afirmat că "orfanii nu stau în închisori" şi sunt uşor de ademenit. Şi poliţiştii sibieni au intrat ieri în alertă după ce alţi trei minori au dispărut din Centrul de Primiri Urgenţă "Prichindelul" din municipiul Sibiu. Copiii de 12, 15 si respectiv 16 ani, aflaţi cu măsură de plasament în acest centru au forţat uşa de acces care era încuiată, a precizat Luciana Balteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

×
Subiecte în articol: observator