x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristian Preda: Majorarea TVA va face viaţa bugetarilor şi mai penibilă

Cristian Preda: Majorarea TVA va face viaţa bugetarilor şi mai penibilă

28 Iun 2010   •   00:00

Eurodeputatul PDL Cristian Preda critică majorarea TVA , într-o postare pe blogul său, apreciind că, în noile condiţii, bugetarii vor avea, pe lângă tăierea salariilor, o povară suplimentară care "le va face viaţa şi mai penibilă".

"Dacă la CCR nu era blocată decizia de a micşora pensiile, angajaţii plătiţi de la buget ar fi avut de suportat doar diminuarea cu un sfert a salariilor. Era mult, dar aveau măcar speranţa că preţurile nu vor creşte şi că, după un timp, vor avea din nou salariile de până acum, fie prin redresarea economiei, fie prin reduceri de personal. În noile condiţii, bugetarii vor avea o povară suplimentară: sporirea TVA la 24% le va face viaţa şi mai penibilă", scrie eurodeputatul democrat-liberal, potrivit Mediafax.

El adaugă că, "din datele care au fost făcute publice, nici măcar FMI nu a sugerat o soluţie atât de apăsătoare pentru bugetari".

Preda aminteşte că BNR a sugerat, de mai multe ori, că o sporire a taxelor în această perioadă e foarte problematică. "Nu ştiu dacă Guvernul s-a gândit că unii bugetari pot să clacheze", a spus el, precizând că se referă la "medicii şi asistentele medicale care pleacă din ţară pe capete", la "profesorii care sunt plătiţi mai rău ca în Gabon", dar şi la "funcţionarii corecţi şi dedicaţi interesului public".

"Nu ştiu dacă aţi observat, dar atunci când fac opoziţia radicală pe care o fac, Ponta şi Antonescu nu vorbesc despre categoriile de bugetari care trebuie protejate ca instrumente ale statului. De ce? Pentru că ambii au în vedere doar clientela lor electorală, inclusiv cea pe care au plasat-o în instituţiile administrative şi în ministere. După ce au aglomerat cu armate de politruci instituţiile, acum mimează non-partizanatul", mai scrie Preda.

Guvernul a decis creşterea TVA de la 19% la 24%, urmând totodată să ceară Parlamentului să urgenteze procedura de aplicare a legilor privind reducerea salariilor bugetarilor şi recalcularea pensiilor speciale. Deciziile au fost luate după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale unele măsuri de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea.

×
Subiecte în articol: observator