x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cseke Attila nu-şi dă demisia, dar o cere altora

Cseke Attila nu-şi dă demisia, dar o cere altora

de Magda Marincovici    |    18 Aug 2010   •   00:00
Cseke Attila nu-şi dă demisia, dar o cere altora
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a convocat ieri o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Înaintea desfăşurării acesteia, au apărut informaţii neoficiale potrivit cărora ministrul Sănătăţii ar fi demisionat din funcţie, dar că premierul Emil Boc nu i-a acceptat demisia. Aceleaşi surse susţineau că motivul demisiei lui Cseke Attila ar fi fost respingerea ce­rererii ministrului de deblocare a posturilor din Sănătate.

La conferinţa de presă, ministrul a fost chestionat de jurnalişti pe tema demisiei. El a spus că s-a gândit anterior să demisioneze din funcţie în urma accidentului de la Maternitatea Giuleşti, din cauza "responsabilităţii morale", dar că nu a recurs la acest gest, în condiţiile în care acest spital nu este subordonat ministerului. "M-am gândit (la demisie - n.r.), nu azi, dar între a gândi şi a acţiona este o dife­renţă", a spus Cseke. Întrebat de jurnalişti când s-a gândit să demisioneze, ministrul a răspuns "nu astăzi" (miercuri - n.r.), adăugând că demisiile ar trebui cerute în altă parte. Ceea ce de altfel a şi făcut.

El i-a cerut primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să destituie întreaga echipă managerială a Maternităţii Giuleşti. "Cer în mod oficial primarului municipiului Bucureşti să destituie întreaga echipă managerială de la Maternitatea Giuleşti, din cauza deficienţelor care au fost constatate până acum din datele preliminare ce reies din ancheta care se află în curs de desfăşurare.

Din 2008, maternitatea se află în administrarea şi sub ma­nagementul Primăriei Bucureşti. Singura posibilitate de analiză, sancţionare şi revocare a managementului acesteia aparţine munici­piului Bucureşti", a spus Cseke.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că a luat în calcul aceste demiteri încă de marţi. "Consider că cine greşeşte trebuie să plătească, dar principala mea preocupare ca primar general şi ca medic este ca acest gen de situaţii să nu se mai repete." De altfel, la scurt timp după declaraţia lui Sorin Oprescu, viceprimarul Victor Iovici a anunţat suspendarea conducerii maternităţii Giuleşti prin ordin al primarului general al Capitalei.

De asemenea, ministrul Să­nătăţii cere sancţionarea persoanelor care vor fi găsite vinovate de această dramă. "Vorbim despre o secţie de Terapie Intensivă, unde există obligaţia de supraveghere permanentă a pacienţilor. Înţeleg că erau asistenţi sau o asistentă la această secţie de Terapie Intensivă, care avea această obligaţie, de supraveghere permanentă. Indiferent de numărul de angajaţi despre care discutăm, atât timp cât personalul exista, el avea această obligaţie. Sigur că ancheta va scoate la lumină dacă această obligaţie a fost sau nu respectată şi toţi cei vinovaţi vor trebui aspru sancţionaţi", a spus Cseke.

Ministrul a mai anunţat că va promova în Guvern un proiect prin care să eli­mine problemele generate de cazurile în care medicii profesează atât în spitale publice, cât şi în unităţi private, cu trimitere directă la profesorul Bogdan Marinescu, ma­nagerul general al Maternităţii Giu­leşti, care se află în această situaţie.

×
Subiecte în articol: observator