x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu toate pânzele sus în jurul lumii

Cu toate pânzele sus în jurul lumii

de Paula Anastasia Tudor    |    28 Iun 2009   •   00:00
Cu toate pânzele sus în jurul lumii

Velierul Phoenix şi-a întins pânzele şi a pornit pe căile imaginate ale Speranţei lui Radu Tudoran. A plecat ieri la amiază din Portul Tomis al Constanţei spre Sulina, punctul din care Anton Lupan a început pe goeleta Speranţa atât de savurata aventură.

De la Sulina, Phoenix va porni spre strâmtoarea Bosfor, va opri la Istanbul, de unde, chiar dacă nu va lua la bord nici un pirat deghizat în călugăr, tot va pleca mai departe spre Pireu, Arhipelagul Cicladelor, Insula Creta, ca să ajungă prin canalul de Suez în Arhipelagul Seiharat în Marea Roşie. De acolo se va întoarce în Mediterana, va opri la ţărmul Libiei, apoi în Malta, continuând drumul prin strâmtorile Messina şi Bonifacio spre Corsica şi Marsilia.

Cei doi membri ai echipajului vor trece prin Gibraltar în Atlantic, unde vor atinge Tangerul, Casablanca, Insulele Capului Verde, urmând să se oprească după 18 zile, dacă vântul va ţine cu ei, în Pernambucho. În Buenos Aires vor face o escală de câteva luni aşteptând să treacă iarna peste Capul Horn, apoi vor porni din nou spre Strâmtoarea Magelan, ţara de foc şi Punta Arenas, locul în care cei doi prieteni Anton Lupan şi Pierre Vaillant s-au reîntâlnit.

ISMAIL, PREZENT FĂRĂ POLONIC
De altfel, Pierre Vaillant - alias Ion Dichiseanu - precum şi îndrăgitul Ismail - maestrul Jean Constantin - au fost pe chei pentru a le ura celor doi mateloţi vânt bun în expediţia care pentru cei doi actori nu a depăşit Marea Neagră. După cum ne-a povestit maestrul Jean Constantin, "s-a filmat la Sulina, aici, în portul Tomis, în Bulgaria şi ceva mai în largul mării...", încheind cu o replică celebră şi foarte dragă a lui Ismail: "Întâi mâncam, pe urmă luptam!".

Tot pentru a le ura vânt bun celor doi temerari, Cătălina şi Marius Albu, s-a aflat pe chei şi Cornel Tăbăcaru, omul de afaceri american, canadian, costarican, dar în primul rând român, care susţine financiar această expediţie. "Marius Albu mi-a spus despre proiect şi am fost încântat să particip zicându-mi că vor mai apărea şi alţi români cu dare de mână pentru care romanul "Toate pânzele sus" şi Radu Tudoran au însemnat ceva... şi am aşteptat... Dar am rămas singurul.

Speranţa mea a fost că vor fi mai mulţi sponsori. În special la o astfel de acţiune care poartă stindardul României în jurul lumii, mai ales că romanul lui Radu Tudoran ne-a permis să călătorim fie şi doar cu imaginaţia într-o Românie din care nu se putea pleca nicăieri..."

OCOLUL LUMII ÎN ŞAPTE ANI
Phoenix va parcurge drumul Speranţei (Sulina - Punta Arenas) în doi ani, după cum evaluează Marius Albu, "ajunşi în Pacific vom merge în sus de-a lungul coastei chiliene până la insula lui Robinson Crusoe, apoi vom mai opri în Insula Paştelui şi în Insulele Galapagos", urmând apoi ruta lui Magellan spre casă, drum care va dura cel mai probabil, în total, în jur de şapte ani, după cum estimează echipajul.

În zonele mai dificile, de exemplu, în Strâmtoarea Magellan, li se va alătura şi Adrian Albu, fiul speologului, alpinistului şi lupului de mare Marius Albu.

L-am întrebat pe căpitan dacă ar putea alege între munte şi mare. Mi-a răspuns zâmbind senin: "Ar fi o blasfemie să aleg una sau alta, fiecare este o experienţă unică, specială, de exemplu, pe munte, la peste 6.000 de metri te simţi ca şi cum ai încerca să alergi cu o pungă de plastic trasă pe faţă, dar şi satisfacţia este extraordinară când ajungi în vârf, iar marea... în zilele şi nopţile de cart, în care eşti singur cu tine prins între cer şi mare, ai ocazia să te descoperi, să te aprofundezi".

"Toate pânzele sus" nu este doar o expediţie "ca la carte", ci este şi una de documentare, cei doi soţi Albu fiind pregătiţi şi în acest sens. Pe de o parte, vor filma obiceiuri, întâmplări şi peisaje din drumul Speranţei, renăscut prin Phoenix, pe de altă parte, cei doi vor lucra şi la proiectul Cătălinei Albu, "Femei în toată lumea". "Vreau să arăt cum trăiesc femeile în toată lumea. Cât sunt de chinuite, de sărace şi cu cât stoicism îndură neajunsurile. Cred că ne-ar prinde bine să vedem şi astfel de femei."

×
Subiecte în articol: observator albu