x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cutremur despre Vrancea, din Ucraina

Cutremur despre Vrancea, din Ucraina

22 Sep 2010   •   00:00
Cutremur despre Vrancea, din Ucraina

Ca orice ţară care se respectă, Ucraina are o Academie de Ştiinţe, pe lângă ea se află Institutul de Geofizică S.I.Subbotin. Cu grijă faţă de pământul ucrainean, institutul respectiv prognozează că mai multe cutremure de pământ îl vor zdruncina în perioada următoare, principala ameninţare venind din "zona Vrancea"....

De interes local, predicţia, deloc bazată pe elemente de rigoare ştiinţifică, a fost transportată de media  românească în întreaga sa dimensiune apocaliptică...
Institutul de Geofizică S.I.Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei prognozează că mai multe cutremure de pământ vor zdruncina în perioada următoare teritoriul ucrainean, iar principala ameninţare vine din "zona Vrancea", a relatează postul de televiziune ucrainean "24 kanal", citat de ziarul Segodnia şi portalul LigaBiznesForm.

Principala ameninţare vine din regiunea seismică activă numită "zona Vrancea", masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care generează periodic mişcări puternice ale scoarţei terestre la mare adâncime - au specificat canalele media citate. Cutremure de acest gen au avut loc în 1940, 1977, 1986 şi 1990. Acestea au fost resimţite şi în Ucraina şi chiar şi în Rusia, în particular la Moscova şi Sankt-Petersburg, scrie Segodnia.

"De mult timp nu au fost astfel de cutremure, iar ciclul lor de repetiţie se apropie de final, de aceea putem să ne aşteptăm, în principiu, că astfel de cutremure se vor resimţi şi pe teritoriul nostru. Seismele din 'zona Vrancea' comportă un pericol major pentru clădirile foarte înalte din cauza vibraţiilor de înaltă frecvenţă", a declarat la "24 kanal" directorul adjunct al Institutului de Geofizică S.I.Subbotin, Aleksandr Kendzer.

În general, cutremurele sunt extrem de periculoase pentru obiective cum ar fi digurile şi podurile, ce riscă să fie distruse, scrie Segodnia, citat de Agerpres.

Potrivit ziarului citat, în genere, oamenii de ştiinţă prevăd că Ucraina va fi zdruncinată în limita a 7 grade pe scara Richter şi numai locuitorii Crimeii ar trebui să-şi facă mai multe griji, pentru că este posibil ca seismul să aibă în peninsulă o magnitudine de 9 grade pe scara Richter.


Mărmureanu: "Nu se pune problema unui cutremur devastator în România"
Prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a declarat că în următorii ani nu se pune problema unui cutremur major în zona Vrancea. "Seisme vor fi, cu siguranţă, însă vor avea o magnitudine de maximum şase grade pe scara Richter. Un cutremur adânc, în această zonă, nu se produce mai repede de 65 de ani, aşa că, înainte de 2021 nu putem vorbi de un seism devastator în România", a explicat Mărmureanu.

×
Subiecte în articol: observator