x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Dâmboviţa Center" va bloca Bucureştiul

"Dâmboviţa Center" va bloca Bucureştiul

de Monica Andrei Capatos    |    30 Mar 2009   •   00:00
"Dâmboviţa Center" va bloca Bucureştiul

Trei blocuri-turn, un mall, clădiri de birouri, o roată panoramică, asemănătoare celei din Londra, fântâni arteziene, cu alte cuvinte, un proiect denumit "Dâmboviţa Center".



Proiectul este controversat mai ales că para­lizează toată circulaţia în zona Calea Plevnei, Calea Ştirbei Vodă şi Splaiul Independenţei. Criticat dur atât de organizaţiile neguvernamentale, cât  şi de primarul Andrei Chiliman, PUZ-ul se va discuta astăzi în Consiliul General al Capitalei.

"Dâmboviţa Center" a fost în locul Casei Radio, din care va rămâne doar faţada. Din Pla­nul Urbanistic Zonal, ajuns pe ordinea de zi a Consiliului General al Bucureştiului, reiese că pe terenul de nouă hectare, proprietate privată a statului, vor fi construite trei clădiri-turn de 26, 30, respectiv 34 de etaje, un mall imens, o roată panoramică, aşa cum am văzut la Londra, o fântână cu jocuri de lumini, ase­mă­nă­toare celei din Barcelona, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje care va fi cedată autorităţilor locale.

Dacă va obţine aprobarea aleşilor locali, proiectul va fi realizat de Compania Plaza Centers, care deţine 75% din Dâmboviţa Center. Statul are o participaţie de 15% prin Compania Naţională de Investiţii, iar restul este al grupului turc Kucuk.

De când a apărut ideea, investiţia imobiliară a fost criticată de societatea civilă, fără succes, cu toate că avizele primite de investitori nu sunt în regulă. "Nu există la dosar avizul de mediu pe motiv că nu au nevoie de aşa ceva, ceea ce mi se pare aberant. În plus, ar trebui un aviz de la circulaţie. Oraşul se va rupe în două. Pur şi simpul nu se va mai putea traversa oraşul. Nimeni nu este împotriva dezvoltării Capitalei, dar mai întâi ar trebui să facem infrastructură, drumuri, poduri, pasaje supraterane şi apoi să aprobăm astfel de proiecte", ne-a declarat Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1.

PREA PUŢINE LOCURI DE PARCARE
Una dintre problemele semnalate şi de organizaţiile neguvernamentale a fost aceea a locurilor de parcare prevăzute în proiect, adică 4.500, şi nu 12.000, cât reiese din calculul făcut respectând Hotărârea Consiliului General 66/2006.

"Traficul în zonă va fi sufocat. Practic n-o să se mai poată circula sub nici o formă, zona va fi paralizată complet", ne-a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. O altă hibă găsită se referă la pânza freatică, şi aşa împinsă sub patru metri de la suprafaţa solului prin modificările făcute de betonările albiei Dâmboviţei şi a traseului metroului. Toate clădirile din zonă au subsolurile inundate. Un asemenea proiect care va pune amprenta asupra mediului trebuia să aibă un studiu de impact.

BAZĂ SPORTIVĂ
Mai mult, pe aproximativ opt hectare din suprafaţa destinată "Dâmboviţa Center" a fost o bază sportivă şi automat nu se putea construi nimic, asta în condiţiile în care 800 de copaci au fost tăiaţi", ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica. Nu se ştie exact cum vor vota consilierii gene­rali, cert este un lucru, cei de la PNL nu vor fi de acord cu "Dâmboviţa Center".

Pe lângă acest proiect, astăzi la Consi­liul General se vor mai discuta şi alte 25 de PUZ-uri, majoritatea în Sectorul 1, fapt care nemulţumeşte autorităţile locale din acea zonă administrativă, ideea fiind "se dezvoltă oraşul, dar totul trebuie făcut cu cap".

Banii bucureştenilor, împărţiţi

Aleşii locali vor discuta şi despre bugetul Capitalei. Banii au fost împărţiţi du­pă priorităţi. Administraţia Spitalelor, cea care va administra cele 12 unităţi sanitare preluate de la Ministerul Să­nă­tă­ţii, va avea un buget de 570 de mili­oa­ne de lei, din care municipalitatea va da doar 115 milioane de lei, restul repre­zentând venituri proprii ale spitalelor.

Ad­mi­nistraţia Cimitirelor va avea un bu­get de aproximativ 60 de milioane de lei. Suma este necesară pentru a se re­­fa­ce infrastructura pietonală din cimitire, pentru a se monta sistemul de su­pra­­ve­ghe­re video. Administraţia Animalelor fără stăpân a primit mai mulţi bani ca anul trecut, pe motiv că anul acesta se va pune în practică proiectul de steri­li­za­re a pisicilor şi a câinilor cu sau fără stă­pân.

Pentru reabilitarea străzilor vor fi alocate 533 de milioane de lei, iar pentru modernizarea şcolilor vor fi cheltuite 511 milioane de lei. RADET va avea un buget de 706 milioa­ne de lei, cu 20 de mi­lioane de lei mai mare decât cel de anul trecut, deoarece la acest capitol sunt prevăzute datoriile către ELCEN, în sumă de aproape 159 de milioane de lei.

Din bugetul pe 2009 vor primi sume mai mici în comparaţie cu cele din 2008 unităţile de cultură al că­ror buget este de 223 de milioane de lei, comparativ cu 245 de milioane de lei. RATB va avea la dispoziţie 727 de milioa­ne de lei, cu peste 260 de milioane de lei mai mic decât cel de anul trecut. La bu­ge­tul acestei instituţii este prevăzută suma de 200 de milioane de lei pentru dotarea mijloacelor de transport în comun.

×
Subiecte în articol: observator milioane