x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputaţii PDL sar la CNA

Deputaţii PDL sar la CNA

de Monica Iordache Apostol    |    04 Noi 2010   •   00:00

"Eu am ajuns să fiu timorat de presă nu datorită unor greşeli ale mele, ci de modul în care o televiziune te poate distruge fără să faci nimic." Aşa s-a plâns deputatul PDL Marius Spânu în cadrul unei şedinţe a Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, şedinţă la care au fost invitaţi şi membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Audierea membrilor CNA s-a făcut la iniţiativa acestora din urmă, care au vrut să le ceară ajutorul parlamentarilor în chestiuni de interpretare a legii şi a sintagmei "interesul public", dar s-au ales cu un potop de reproşuri din partea aleşilor că nu sancţionează destul de dur televiziunile pentru modul în care se desfăşoară emisiunile de dezbateri, în principal, şi emisiunile de divertisment. "Eu am semnat legea lui Prigoană pentru a declanşa o dezbatere despre situaţia presei", a declarat Spânu, adăugându-i nemulţumirea faţă de moderatorii care devin "un membru de partid la puterea a zecea" şi faţă de modul îngăduitor de acordare a sancţiunilor. "Articolul 95 din Legea audiovizualului spune că un post de televiziune poate fi obligat să întrerupă emisia pentru trei ore şi să afişeze textul sancţiunii.

Ce s-ar întâmpla dacă am vedea un post tv sancţionat astfel? Ar fi un exemplu pentru toţi!", şi-a mărturisit Spânu dorinţele. Deputatul PDL a respins şi argumentul că un post tv privat depinde de audienţa pe care o realizează. "Păi aşa pot să zic şi eu: ca să câştig voturi, trebuie să dau pâine, mici, găleţi!", s-a plâns el. Şi deputatul PDL, Brânduşa Novac le-a reproşat membrilor CNA că au partipriuri politice care îi împiedică să dea sancţiuni mai dure. "Legea prevede că într-o emisiune trebuie să fie un număr egal de reprezentanţi ai puterii şi ai opoziţiei. De ce nu amendaţi zilnic posturile care nu respectă acest lucru? Există multe din emisiunile de la Realitatea şi Antena 3 pe care mă întreb zilnic de ce nu le sancţionaţi în fiecare zi", a sărit Novac la gâtul reprezentanţilor CNA, enervându-l pe maestrul Dan Grigore.

"Partipriurile sunt la dumneavoastră, nu la noi", i-a replicat pianistul, iar Novac a primit o explicaţie şi de la preşedintele CNA, Răsvan Popescu: prevederea respectivă nu e în lege, ci în Codul Audiovizualului, iar CNA se gândeşte să o elimine pentru că "nu mai există o problemă de pluralism politic pe micile ecrane". "Toată lumea vorbeşte!", a arătat Popescu, adăugând şi că televiziunile au reclamat faptul că solicită să vină într-o emisiune o persoană dintr-un partid la putere, dar "partidul vrea să dea pe altcineva". "În nici o altă ţară nu există o astfel de negociere între partide şi televiziuni", a explicat Popescu eliminarea acestei obligativităţi.

×
Subiecte în articol: observator