x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dinel Staicu, condamnat la închisoare

Dinel Staicu, condamnat la închisoare

15 Iun 2010   •   00:00

Şeful SIF Oltenia, Dinel Staicu, şi fostul preşedinte al BIR Ion Popescu au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare şi la plata a peste opt milioane de lei, într-un dosar privind o fraudă de cinci milioane de euro, o parte din bani fiind folosiţi de Staicu pentru acţiuni la SIF.

Judecătoria Sectorului 4 a decis, marţi, condamnarea la patru ani de închisoare a directorului Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia, Dinel Staicu, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată, acestuia fiindu-i interzise unele drepturi.
Alături de acesta a mai fost condamnat, la aceeaşi pedeapsă, şi fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR) Ion Popescu, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare Radian Răceală, fost director al Direcţiei de creditare din BIR, şi Viorica Duţu, fost şef serviciu creditare la aceeaşi bancă, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. Celor doi instanţa le-a impus termene de încercare de câte cinci ani.
Pe latură civilă, instanţa a admis în parte acţiunea părţii civile Banca Internaţională a Religiilor - prin lichidatorul Moore Stephens (RVA) - şi i-a obligat pe cei patru inculpaţi la plata în soldar a 8.053.561,1 lei, precum şi a dobânzii legale calculate de la data acordării până la plata efectivă a fiecărui credit pentru societăţile BDJ, Frigoriferul, Avab, Abator Mofleni, Jiul Vulcan, Vladinex, And Kris, Mozoc, Poldinex, Practicianul şi Rebega Consulting de către nouă sucursale BIR, respectiv Craiova, Craiova Gară, SMB, Plevnei Bucureşti, Târgovişte, Piteşti, Slatina, Drăgăşani şi Râmnicu-Vâlcea.

Totodată, instanţa l-a mai obligat pe Staicu la plata a 40.000 de lei cheltuieli judiciare faţă de stat, iar pe Ion Popescu, Radian Răceală şi Viorica Duţu la câte 20.000 de lei.
Decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la pronunţare, caz în care dosarul va ajunge pentru dezbatere la Tribunalul Bucureşti.

Directorul SIF Oltenia şi fost patron al clubului Universitatea Craiova, Dinel Staicu, a fost trimis în judecată la 9 noiembrie 2006, alături de el fiind inculpat şi fostul preşedinte al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), pentru o fraudă de peste cinci milioane de euro.
Potrivit anchetatorilor, din banii obţinuţi fraudulos de la BIR, Dinel Staicu a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla. Concret, peste un milion de euro a fost investit de Staicu în acţiuni la SIF Oltenia, în condiţiile în care era preşedinte al acestei instituţii.

Procurorii au stabilit că, în perioada iulie 1999-februarie 2000, Popescu, Răceală şi Duţu, în calitate de preşedinte al BIR, director şi respectiv şef serviciu, au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 106.786.123.000 de lei vechi şi credite în valoare de 80.535.611.000 de lei vechi către 11 societăţi comerciale controlate de Staicu.

Cesiunile de creanţă (care reprezintă un credit în sensul legii) au fost efectuate cu încălcarea principiului prudenţialităţii bancare, fiind acordate unor societăţi nou-înfiinţate, în condiţii favorabile cesionarilor, adică plata în rate eşalonate pe cinci ani, termen de graţie de şase luni condiţionat de acordarea unor linii de creditare.

Creditele s-au acordat cu încălcarea normelor interne de creditare ale Băncii Internaţionale a Religiilor, pentru că dosarul avea documentaţii incomplete, analiza bonităţii clienţilor şi a posibilităţii de rambursare a creditelor lipsea, linii de credit erau pe o perioadă de patru sau cinci ani, în loc de un an, fiind acceptate garanţii fictive.
Metoda aleasă de conducerea BIR pentru evitarea raportărilor către BNR cu privire la creditele mari şi expunerea faţă de un singur debitor a constat în înfiinţarea de către solicitant a mai multor societăţi, acordarea de credite de către nouă sucursale, acceptarea achitării avansului la cesiunile de creanţă din liniile de credit.

Cu privire la Staicu, procurorii au stabilit că acesta a solicitat şi a obţinut încheierea convenţiilor de cesiune de creanţă şi a contractelor de credit cu evidenta încălcare a dispoziţiilor legale şi a folosit sumele de bani astfel obţinute în interesul altor societăţi pe care le controla. O parte din banii obţinuţi de la BIR sub formă de împrumuturi, aproximativ 40 de miliarde de lei vechi, au fost folosiţi de Staicu la cumpărarea unor acţiuni de la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla.

Potrivit procurorilor, în termenul de graţie pentru efectuarea plăţii creanţelor cesionate şi înainte de expirarea termenului de un an prevăzut pentru utilizarea liniei de credit, Staicu a utilizat integral sumele de bani împrumutate de la bancă fără a achita ratele scadente creanţelor cesionate, a dispus reorganizarea prin absorbţie a societăţilor cesionare şi respectiv le-a falimentat, a înstrăinat imobilele asupra cărora se constituiseră garanţii, ceea ce a făcut ca executarea garanţiilor să devină inoperabilă.
Prejudiciul cauzat prin infracţiune BIR este de 187.321.734.408 de lei vechi la nivelul anului 2000, din care 80.535.611.000 de lei vechi prin acordarea liniilor de credit şi 106.786.123.408 de lei vechi prin aprobarea şi încheierea contractelor de cesiune creanţe.

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator