x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator El Dorado pe moşia Robertei Anastase

El Dorado pe moşia Robertei Anastase

de Adriana Duţulescu    |    04 Aug 2010   •   00:00

Roberta Anastase vorbeşte de fiecare dată înainte sau după o şedinţă a Biroului Pemanent al Camerei Deputaţilor despre economii, reducerea cheltuielilor, sacrificiul necesar din partea deputaţilor în perioada de criză. În plus, prin bunăvoinţa Robertei Anastase sunt date periodic publicităţii cheltuielile deputaţilor, de la salarii şi sume forfetare până la telefoane şi benzină.



Însă, ceea ce nu spune Roberta Anastase, dar stă scris în anexa de rigoare la Legea Bugetului pe 2010, este faptul că ea, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei, numit de PDL, beneficiază de un buget mult mai mare decât cel al deputaţilor, având în vedere că aparatul Camerei a fost umflat substanţial în ultimul mandat, cu tot felul de colaboratori, asistenţi personali, secretare şi consilieri.

În plus, angajaţii din subordinea lui Gheorghe Barbu beneficiază, conform anexei care prezintă defalcarea cheltuielilor la Camera Deputaţilor, de salarii de merit (226.000 de euro), indemnizaţii de conducere (369.000 de euro), sporuri pentru condiţii de muncă (887.000 de euro), "alte sporuri" (2.819.000 de euro), fond de premii (775.000 de euro) şi chiar şi prime de vacanţă (713.000 de euro). De asemenea, în anexa de buget figurează "ajutoare sociale în numerar", în sumă de 2.674.000 lei, adică peste 600.000 de euro. Nişte sume foarte mari având în vedere că marea majoritate a personalului Camerei este format din liftiere, femei de serviciu şi vânzătoare la bufet, care au salarii de 600-700 de lei lunar.

În plus, în bugetul Secretariatului general, condus de Gheorghe Barbu, figurează suma de 850.000 de lei, peste 200.000 de euro, ca "indemnizaţii plătite unor persoane din afara unităţii". Cum Roberta Anastase şi-a adus de la PDL Ploieşti un grup de consilieri personali, s-ar putea presupune că aceştia sunt plătiţi din această sumă. Suspiciunea planează asupra acestui subiect cu atât mai mult cu cât, la finalul sesiunii parlamentare, în luna iunie, în cadrul Biroului Permanent al Camerei, liberalul Dan Motreanu le-a cerut Robertei Anastase şi lui Gheorghe Barbu să prezinte situaţia exactă a numărului de consilieri de la cabinetul preşedintelui instituţiei şi situaţia financiară aferentă, dar a fost refuzat.

Contactat de Jurnalul Naţional, Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei, a susţinut că nu este vorba despre consilierii doamnei Anastase, ci despre "colaboratori". "Ei sunt colaboratori angajaţi în diverse locuri, la comisii, lucrăm chiar şi cu unii de la CIC (Centrul Internaţional de Conferinţe), ghizi", a explicat Barbu. Acesta a precizat că de la 1 iulie toate sumele alocate pentru salarii, inclusiv indemnizaţiile colaboratorilor, au scăzut cu 25%, conform reducerii generale în sistemul bugetar. "Şi tarifele lor sunt mai mici", a spus secretarul general al Camerei. În ceea ce priveşte fondul de premii de 775.000 de euro, Gheorghe Barbu susţine că "nu s-a acordat nici un premiu", dar a admis că s-au acordat primele de vacanţă şi sporurile de condiţii de muncă, "pentru că sunt condiţii speciale, mai ales pentru cei care lucrează în subsolul Camerei".

Anastase administrează două fonduri aflate la dispoziţia sa personală, unul de protocol de 1,2milioane de lei, adică 300.000 de euro şi un "fond al preşedintelui", de 200.000 de lei.

×
Subiecte în articol: observator