x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fişa pacientei, modificată post-mortem

Fişa pacientei, modificată post-mortem

de Violeta Fotache    |    02 Mar 2010   •   00:00



Cadre medicale implicate în moartea gravidei internate pentru a naşte la Maternitatea "Buna Vestire" din Galaţi, căreia i s-a administrat medicamentul neautorizat Cytotec, au încercat să muşamalizeze cazul, modificând datele din foaia de observaţie a pacientei.

Jurnalul Naţional dezvăluia la sfârşitul lunii ianuarie moartea gravidei Petronela, din Focşani, în vârstă de 40 de ani, şi a fiicei ei nenăscute, la 8 noiembrie 2009, după ce i s-a administrat me­di­camentul Cytotec (misoprostol), produs neautorizat în Ro­mâ­nia şi nici pe piaţa comună a UE. (Mamă şi copil, ucişi cu medicamente interzise - 25 ianuarie 2010 )

În urma dez­vă­luirilor, auto­ri­tă­ţile au declanşat anchete peste anchete, fie pentru a afla cum a ajuns în reţeaua sanitară un medicament care nu poate fi introdus legal în România, fie pentru a des­co­pe­ri dacă moartea gra­vi­dei şi a fătului au la bază o culpă medicală. Ancheta declanşată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi - dosar 651/P/2010 - a dus la descoperirea încercării de ascundere a eventualelor greşeli profesionale. Cel puţin aşa reiese din faptul că anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize grafoscopice asupra foii de observaţie clinică generală a pacientei Petronela U.

"S-a dispus efectuarea unei expertize grafoscopice a foii de observaţie, deoarece există modificări cu privire la cantitatea medicamentului Cytotec administrat pacientei", ne-a declarat procurorul Liliana Constanda, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi. În dosar a fost începută urmărirea penală pentru fapta de ucidere din culpă (in rem) prevăzută de art. 178, alineatele 1 şi 2. Au fost audiate mai multe asistente din Maternitatea "Buna Vestire" Galaţi, dar şi medicii Dragoş Soloviev, Anamaria Hărăbor, Ana Maria Truş şi Liliana Caraman (care a făcut parte din comisia de decese la momentul în care cazul Petronelei a fost analizat).


LISTĂ LUNGĂ DE ÎNTREBĂRI

"Am început ancheta şi la nivelul Direcţiei. Am fost la maternitate şi am avut o discuţie cu toate persoanele implicate. Am făcut chestionare individualizate, discutate în cadrul comisiei, cu întrebări la care să răspundă toţi cei implicaţi, de genul cum a ajuns medicamentul în spital, dacă ştiau că Cytotec nu este omologat, care a fost şirul evenimentelor din acea zi de noiembrie. Au termen până la sfârşitul săptămânii să răspundă. Apoi vom întocmi un raport pe care îl vom înainta Ministerului Sănătăţii", ne-a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Precizăm că medicamentul Cytotec nu este autorizat nicăieri în lume pentru folosirea în ginecologie, el fiind autorizat pentru tratarea ulcerului.

×
Subiecte în articol: observator