x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al postului de Poliţie de Frontieră de pe Băneasa a "instruit” martorul să mintă

Fostul şef al postului de Poliţie de Frontieră de pe Băneasa a "instruit” martorul să mintă

de Mara Raducanu    |    11 Mar 2010   •   00:00

Fostul şef al Postului de Poliţie de Frontieră de pe Aeroportul Băneasa, Cătălin Lucian Guiu, cercetat pentru luare de mită, l-a învăţat pe telefon pe unul dintre martori cum şi ce să declare în faţa ofiţerilor anticorupţie de la DGA, interceptarea fiind depusă la dosarul cu propunerea de arestare.

Procurorii anticorupţie au transcris, în referatul cu propunerea arestării preventive în cazul comisarului Guiu şi a altor trei poliţişti de frontieră, o interceptare telefonică din care reiese faptul că fostul şef al Postului de Poliţie de Frontieră de pe Aeroportul Băneasa l-a îndrumat pe unul dintre martorii din dosar să mintă în faţa ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), indicându-i să declare ori că nu ştie ce s-a petrecut, ori că nu-şi mai aduce aminte.

Astfel, în convorbirea din 15 aprilie 2008 pe care a avut-o cu Fetin Geambulat, traducătorul de limbă turcă chemat în 2007 la aeroport, când cei şapte cetăţeni turci au fost reţinuţi, comisarul Guiu i-a spus acestuia în repetate rânduri să nu recunoască nimic, "să-l ia pe «nu» în braţe", sau să spună că nu-şi mai aduce aminte nimic din cele petrecute la momentul reţinerii cetăţenilor turci.


COMISARUL A "INSTRUIT" MARTORUL
Redăm pasajele convorbirilor telefonice aşa cum sunt notate în documentul citat:
Guiu către Fetin: "Vă învăţ un lucru pe telefon, că n-apucăm să ne vedem, indiferent de ce spun ăia (ofiţerii DGA - n.r.) (...) dumneavoastră nu recunoaşteţi nimic (...) deci e prima condiţie, nu e adevărat dom'le".
Guiu către Fetin: "Deci asta e tot ce aveţi de făcut şi după aia ne-om vedea zilele următoare".
Guiu către Fetin: "Răspunsul e invariabil: Nu e adevărat sau nu-mi aduc aminte. Da? Îl luaţi pe NU în braţe pe linie!".

În legătură cu aceste aspecte procurorii anticorupţie au arătat instanţei Curţii de Apel Bucureşti că Lucian Cătălin Guiu a încercat în mod cert influenţarea anchetei şi zădărnicirea aflării adevărului.În acest context procurorii anticorupţie mai notează în referatul cu propunerea arestării: "Inculpatul Lucian Cătălin Guiu, având în mod clar reprezentarea activităţii sale corupte, a aplicat şi în final a dobândit calitatea de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. O astfel de atitudine pune clar în evidenţă un pericol concret cu privire la extinderea şi penetrarea de către reţelele corupte din cadrul Poliţiei de Frontieră, a însuşi organelor abilitate să cerceteze şi să strângă informaţii despre corupţia din Poliţia Română. De curând, începând cu data de 1 martie 2010, inculpatul s-a transferat în cadrul ORI, unde în mod evident are asigurate toate condiţiile pentru perpetuarea practicilor corupte".


ACUZAŢI PENTRU LUARE DE MITĂ
Comisarul Cătălin Lucian Guiu, de la Oficiul Român de Imigrări (ORI), Bogdan Barbor, inspector principal de poliţie la Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), Iustin Robertino Micu, agent şef de poliţie la IGPF şi Ion Dănuţ Grama, agent de poliţie la IGPF, au fost reţinuţi, marţi, de procurorii DNA, pentru luare mită, iar Curtea de Apel Bucureşti a respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare prevenitivă a acestora.


SCENARIU DE FIM LA ...FRONTIERĂ

Potrivit procurorilor, în perioada 5-7 septembrie 2007, fostul şef al postului de Poliţie de Frontieră de pe Aeroportul Băneasa, Cătălin Lucian Guiu, şi Iustin Robertino Micu au pretins suma de 700 de dolari de la mai mulţi cetăţeni turci, pentru a le permite reîntoarcerea în Turcia şi a nu propune măsura arestării faţă de aceştia. Procurorii precizează că Micu ar fi primit suma cerută ca mită. Cetăţenii turci intenţionau să intre în România prin punctul de trecere a frontierei Aeroport Bucureşti - Băneasa "Aurel Vlaicu", având paşapoartele, vizele şi sumele de bani prevăzute de lege.Motivul aparent al situaţiei care ar fi impus eventuala arestare a cetăţenilor turci a constat în faptul că în bagajele unuia dintre aceştia a fost găsit un cartuş nefolosit, ulterior stabilindu-se că respectivul cartuş reprezenta muniţie cu efect pur sonor.
În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, Bogdan Barbor şi Ion Dănuţ Grama au pretins de la cetăţenii turci o sumă de bani nedefinită, precizează procurorii anticorupţie.În acest caz procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

×
Subiecte în articol: observator