x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Generalul Stănculescu e dispus să rupă tăcerea

Generalul Stănculescu e dispus să rupă tăcerea

de Violeta Fotache    |    08 Mar 2010   •   00:00
Generalul Stănculescu e dispus să rupă tăcerea
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional



Scos din Penitenciar şi dus la Secţia Parchetelor Militare (SPM) pentru a fi audiat ca făptuitor, într-unul din dosarele Revoluţiei, generalul (r) Victor Athanasie Stănculescu n-a putut să dea o declaraţie scrisă din pricina cataractei de care suferă.

Condamnat la 15 ani de închisoare pentru implicare în reprimarea manifestanţilor din decembrie 1989, de la Timişoara, generalul Victor Athanasie Stănculescu a fost citat pentru a fi audiat într-un dosar penal disjuns din dosarul CPEx.

"Cauza se referă la infracţiuni de omor, de toate categoriile, de la cel simplu, la calificat, deosebit de grav ori săvârşit prin cruzimi - ce au fost comise pe teritoriul României după data de 22 decembrie, după ce generalul Stănculescu s-a întors de la Timişoara. Plângerea făcută de Asociaţia 21 Decembrie se referă inclusiv la infracţiunea de genocid", ne-a declarat avocatul Alexandru Pantea, apărătorul generalului Stănculescu.

În acest dosar, fostul şef al SPM, generalul de justiţie Dan Voinea a început urmărirea penală, dar actul a fost infirmat de actualul procuror general Laura Codruţa Kovesi, din cauza unor vicii de procedură.
"Având în vedere că Stănculescu suferă de boli multiple, printre care leucemie, cataractă, efectiv n-a putut să dea nici o declaraţie scrisă. A rămas ca la un termen ulterior generalul Stănculescu să dea declaraţii verbale, care să fie înregistrate audio şi apoi dactilografiate de un grefier", ne-a declarat apărătorul.


"GENERALUL RUS CINGHIZ ABDULLAEV, DISPUS SĂ DEPUNĂ MĂRTURIE ÎN ROMÂNIA"
Totodată, generalul Stănculescu şi-a menţinut plângerea formulată împotriva foştilor lui anchetatori, procurorii militari Romeo Bălan şi Dan Voinea. "Am cerut să fie audiaţi ca martori Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, colonelul de contrainformaţii militare Cheţea Mihai, colonelul de securitate Prînda Mihai (numele conspirat Barbu Mihai - care era informatorul personal al lui Ceauşescu, iar după Revoluţie, în 1994 a fost pus de Ion Iliescu şef al Corpului de Control a Serviciului secret din Ministerul de Interne, Ciurea Marina Rodica - revoluţionara care a fost făcută din poştaş colonel de contrainformaţii, fără şcoală. Aceşti oameni pot da relaţii.

În dosar există materialul dat de generalul GRU , Cinghiz Abdullaev - un general sovietic care în Revoluţie a condus un comando de 22 persoane în Timişoara. Generalul este dispus să vină să dea declaraţii în România şi să aducă şi poze, filme. (...) E foarte bine că au început această cercetare, pentru că generalul Stănculescu poate spune lucruri pe care nu le-a spus până acum pentru că n-a fost întrebat cum trebuie", ne-a declarat apărătorul Pantea.

×
Subiecte în articol: observator