x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Generaţia 2000 conservă România

Generaţia 2000 conservă România

de Eugenia Mihalcea    |    07 Iun 2009   •   00:00
Generaţia 2000 conservă România

România este păstrat în colecţia de fote cu fir, scoarţe şi ţesături ale lui George din Berevoieşti, Argeş, în subsolul Colegiului Naţional "Carol I" din Craiova, dar şi în versurile Mioriţei cântate direct cu inima de Gianina, nepoata ciobanului din satul Umbrăreşti, judeţul Galaţi.



Pentru că umblă prin ţară pentru a regăsi trecutul ro­mânesc, pentru că se luptă pentru "identitatea" ţării în care trăiesc, dar şi pentru că duc mai departe povestea României, elevi de liceu din întreaga ţară au fost premiaţi la sfârşitul săptămânii trecute, la cea de-a XVI-a ediţie a Concursului Naţional Interdisciplinar Cultură şi Civilizaţie în România, desfăşurat la Baia Mare. În cadrul competiţiei, organizată de Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi sponsorizată de Jurnalul Naţio­nal cu cărţi din Biblioteca pentru Toţi, elevii de liceu, organizaţi în echipe de câte trei, şi-au prezentat propriile proiecte de conservare ale culturii şi civi­lizaţiei în Ro­mânia.

"HAI LA RĂZBOI ... DE ŢE­SUT". George, Adonis şi Ioana de la Colegiul "I.C. Brătianu" din Ar­geş  reprezintă echipa câşti­gătoare la secţiunea "Studiu pri­vind particularităţile etnogra­fice/etnologice şi lingvistice locale". Cei trei elevi, coordonaţi de profesoara Sandra Batan, i-au invitat pe români "la război". Nu la cel cu pistoale, tu­nuri şi sânge, ci la ţesut. George din Berevoieşti, pasionat de etnografie de copil, a prezentat răz­boaiele de ţesut, vechi de aproape 100 de ani, pe care le-a adunat din zona Moeciu, ca şi scoarţe şi fote cu fir din colecţia personală. Băiatul adună "semne" de identitate românească de când se ştie. Pe primele le-a primit de la bunicul său. "Vreau să fac un meşteşug. Vreau să deschid un atelier de ţesătorie cu fonduri europene", spune George, îmbrăcat în costum popular, cu opinci în picioare, aşa cum de multe ori merge şi la bise­rică. Elevii din Argeş au fost urmaţi, pe locul II, de echipa din Satu Mare, care a prezentat proiectul "Găteala miresei".

FĂNTĂNA DIN LICEU. Si­mina, Lavinia şi Andreea, trei eleve de la Colegiul Naţional "Carol I" din Craiova, sunt hotă­râte să transforme o clasă din li­ceul lor în muzeu. Şi au şi motiv. În urmă cu doi ani au fost găsite, în fun­da­ţia şcolii, un pergament, o fântână şi un cavou. După ce au văzut cum cavoul a fost distrus, fetele au rea­li­zat un proiect pentru conservarea istoriei liceului. Lup­ta lor a ajuns la Bruxelles, la o competiţie europeană. Acum mai au de strâns 30 de mi­lioane, pentru a aduce pergamentul de la mu­zeu în liceu. Câş­ti­gătoarele premiului I la sec­ţiunea "Monografii istorice locale" au fost urmate de o echipă de la Colegiul Na­ţional "Al.I. Cuza" din Focşani, care au prezentat "Focşanii în parfum de epocă", o istorie romanţată a Teatrului din Focşani.

CĂNTECUL MIORIŢEI. "Dru­mul oilor" a fost urmat de Gianina, Vlad şi Cristian, împreună cu profesoara Mariana Chiriţă de la Liceul "Spiru Haret" din Tecuci. Profesoara, care este recidivistă, după cum spune, participă la concurs din 1999, dar nu câştigase încă premiul I. Gianina Druţă,  elevă în clasa a X-a, este cea care a deschis drumul către premiul I la secţiunea "Menta­lităţi culturale şi cercetare sociologică", vrăjind sala şi juriul cu vocea sa de înger. Fata locuieşte în comuna Umbrăreşti, acolo unde stă şi bunicul său, care este cioban. Gianina face naveta zilnic până la liceu. De cântat, cântă de la 4 ani, iar pasiunea pentru folclor a cultivat-o odată cu cea pentru li­teratură. Parcă desprinsă din ba­lada populară, Gianina a cântat Mioriţa, pe care a învăţat-o în numai 6 luni. "Aveam pe alt­cineva pentru echipă, dar Gia­nina a spus că învaţă repede, dacă o iau pe ea", povesteşte profesoara.

Premiul al II-lea al secţiunii a fost adjudecat, pe bună dreptate, de gazde. Luminiţa, Cristina şi Mădălina, de la Colegiul Naţional "Dragoş Vodă" din Sighetu Marmaţiei, coordonate de către profesorul Vida Flaviu au arătat celor prezenţi cum se face "Botejunea (botezul) de pe Iza". "Maramureşenii au avut un portofoliu bun", este de părere şi Doru Du­mitrescu, inspectorul general de istorie în Ministerul Educaţiei, care a făcut parte din juriu.
Doru Dumitrescu spune că primul concurs a fost organizat în 1993, când avea o singură probă scrisă cu tematică de istorie, română şi religie. "În 1999 concursul a fost modificat şi împărţit pe trei secţiuni, care sunt în mare cele de astăzi", adaugă inspectorul.

"Ceea ce fac copiii aceştia este extraordinar", completează Mina-Maria Rusu, inspectorul general de limba română din Ministerul Educaţiei, care îşi doreşte să poată organiza competiţia şi în 2010. De altfel, inspectorul general şcolar al judeţului Maramureş, Mariana Pop, a precizat că Inspectoratul pe care îl conduce se oferă gazdă şi pentru ediţia următoare.

×
Subiecte în articol: observator