x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Geoană: Reacţia României în cazul rromilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare"

Geoană: Reacţia României în cazul rromilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare"

19 Aug 2010   •   00:00
Geoană: Reacţia României în cazul rromilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare"
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, fostul ministru de Externe, a declarat, joi, la RFI, că reacţia României în cazul rromilor din Franţa este "palidă" şi "neconvingătoare", iar repatrierea acestora este abordată de Paris într-o manieră "mai musculară".

"A fost timidă şi neconvingătoare. Şi nu vorbesc aici de declaraţiile publice, pentru că între prieteni - iar România şi Franţa sunt prieteni vechi, de nădejde - cred că acest subiect ar fi trebuit să facă obiectul unei conversaţii la nivelul cel mai înalt, între preşedinţii celor două ţări, între şefii diplomaţiilor, între miniştrii Muncii, miniştrii de Interne. Dacă este o problemă de criză - şi Franţa pare să fi declarat acest subiect o problemă de criză - cred că ar fi trebuit să fie activate celule de criză, la nivelul celor două Guverne. Cred că reacţia Bucureştiului este palidă şi neconvingătoare", a afirmat Mircea Geoană.

Preşedintele Senatului crede că repatrierea rromilor din Franţa este o rezolvare superficială a problemei. În plus, spune Mircea Geoană, Parisul abordează problema într-o manieră "mai musculară".

"Cred că repatrierile nu rezolvă decât superficial o problemă, care este reală, pe care nu avem voie să o subestimăm sau ignorăm. Cred că această manieră mai musculară, pe care autorităţile franceze încearcă s-o aplice în general pe acest subiect are şi o importantă componentă de politică internă franceză. Acest lucru este indubitabil", a susţinut fostul ministru de Externe.

Mircea Geoană a mai afirmat că şi România trebuie să se implice în integrarea rromilor în societate. "În acelaşi timp şi partea română are - şi avem cu toţii, ca societate - o problemă deschisă şi o problemă spinoasă. Probabil că libera circulaţie a scăzut presiunea în interiorul societăţii româneşti, pentru că un număr mare de cetăţeni români, nu numai rromi, cetăţeni români, milioane de români şi-au găsit un loc de muncă, o activitate, în străinătate, în ţări europene şi atunci o parte dintre problemele structurale ale societăţii româneşti au fost mai puţin presante", a spus, la RFI, preşedintele Senatului.

×
Subiecte în articol: observator