x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghinion Syda – fără imunitate

Ghinion Syda – fără imunitate

de Monica Iordache Apostol    |    05 Apr 2010   •   00:00
Ghinion Syda – fără imunitate



Bogdan Ionescu, logodnicul Elenei Bă­ses­cu, zis "Syda", s-a retras din funcţia pe care o de­ţinea la Ministerul Economiei şi, implicit, din cea de secretar economic la Ambasada română de la Paris. Ionescu a acuzat "lin­şa­jul mediatic", iar Mi­nis­te­rul Economiei a încercat să justifice ale­ge­rea acestuia pentru postul din capitala Fran­ţei prin faptul că a câştigat un concurs pu­blic. Anunţul organizării lui nu există însă pe site-ul MECMA.

Ministerul condus de Adriean Videanu, partener de afaceri cu părinţii lui Syda, a în­cer­cat să limpezească situaţia acestuia anun­ţând că "Bogdan Ionescu a ocupat pos­tul temporar vacant, aferent funcţiei publice de exe­cu­ţie de expert asistent în urma unui concurs organizat în temeiul HG 611/2008 la data 25 februarie 2010 şi anunţat conform prevederilor legale mai sus menţionate în Monitorul Oficial, partea a III-a, nr. 26 din 26.01.2010, în cotidianul România Liberă din data de 27 ianuarie 2010, precum şi pe site-ul MECMA, unde se poate vizualiza şi în prezent".

Pe site-ul Ministerului Economiei şi Comerţului, nici vorbă de un asemenea anunţ. Prima postare la capitolul "Concursuri" datează de la 6 ianuarie 2010, iar de atunci şi până acum nu există nici un anunţ referitor la vreun examen organizat pentru ocuparea postului de "expert asistent".

De asemenea, ministerul mai anunţă că Ionescu a fost numit, în urma unui concurs la care a par­ticipat la 22 martie, secretar economic III la Ambasada României la Paris. Nici despre acest concurs ministerul nu a su­flat nici o vorbuliţă, pe site neexis­tând postat vreun anunţ. În schimb, MECMA a anunţat în acest an ocupa­rea posturilor de expert asistent la Direcţia Generală Relaţii Externe - Africa şi Orientul Mij­lo­ciu, director general şi director coordonator la diverse instituţii descentralizate şi de şef serviciu în cadrul Inspecţiei Gene­ra­le.

Premierul Emil Boc s-a ferit să co­men­­te­ze transferarea lui Syda la Paris, iar preşedintele Traian Băsescu nu ar fi ştiut despre acest lucru. Bogdan Ionescu este un veteran al Ministerului Eco­no­mi­ei, fiindu-i consilier ministrului Adriean Vi­deanu şi în timpul Guvernului Boc I, numit în 2008.

Nici concursul câştigat de Oana Bălan, fiica secretarului de stat în acelaşi minister, Maria Pârcălăbescu, nu apare pe site-ul MECMA. Aceasta ar fi dat concurs, tot la 22 martie 2010, pentru un post similar celui ocupat de Syda în capitala Uruguayului, Montevideo.
Şi Oana Bălan este familiarizată cu instituţiile publice, ocupând anul trecut un post de consilier în fostul Minister al IMM-urilor, condus de pesedistul Constantin Niţă. Declaraţia de avere a mamei sale, secretarul de stat Maria Pârcălăbescu, arată că aceasta şi-a împrumutat fiica cu suma de 300.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator