x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernanţii calcă în picioare drepturile copilului

Guvernanţii calcă în picioare drepturile copilului

de Gabriela Antoniu    |    24 Feb 2010   •   00:00

Planurile guvernanţilor de a nu mai acorda alocaţii de stat copiilor proveniţi din familii bogate se lovesc de un "mic" impediment: încalcă flagrant documentele legislative fundamentale privind protecţia drepturilor copilului. Şi anume, Legea 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, Constituţia României, Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului (devenită lege internă prin ratificare la data de 28 septembrie 1990).

Organizaţia Salvaţi Copiii România a dat ieri publicităţii un comunicat în care critică intenţiile ministrului Muncii, Mihai Şeitan, de a promova un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari. El a fost susţinut şi de premierul Emil Boc care a declarat, vineri, că nu se doreşte să se facă economii bugetare "pe seama copiilor", ci să se aplice principiul solidarităţii active, adăugând că dreptul la alocaţie este recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de stat.

Organizaţia Salvaţi Copiii face însă trimitere la Legea 272 din 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care reiterează principiul nediscriminării în garantarea drepturilor prevăzute de lege tuturor copiilor.

Astfel, articolul 7 din Legea 272 cuprinde, printre criteriile discriminatorii interzise de lege, "situaţia materială", adăugând şi criteriul legat de "dificultăţile de formare şi dezvoltare sau de alt gen ale copilului, ale părinţilor ori ale altor reprezentanţi legali sau de orice altă distincţie". "În acest context, afirmaţia primului-ministru Emil Boc, potrivit căreia «în Constituţie, dreptul este consacrat, cuantumul nu» şi propunerea aplicării diferenţiate a alocaţiilor în funcţie de starea materială a părinţilor contravin vădit principiului nediscriminării, aşa cum acesta este formulat în Legea 272", susţin reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii.

Totodată, organizaţia mai precizează că şi Curtea Constituţională, referindu-se la condiţionarea acordării alocaţiei de stat de participarea şcolară a copiilor, a precizat în Decizia nr. 277 din 21 martie 2006 că "această consacrare a dreptului copiilor la ocrotire specială, sub forma alocaţiilor acordate de stat fără nici o discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului român...".

Chiar dacă acestea au fost pronunţate doar pentru excepţia referitoare la participarea şcolară a copiilor, în viitor, iniţiativa Guvernului de a elimina alocaţiile pentru copiii din familiile cu venituri mari se va confrunta cu aceeaşi declarare de neconstituţionalitate, motivaţiile Curţii aplicându-se în mod similar, precizează sursa citată.

"Articolul 2 (1) al Convenţiei ONU stabileşte obligaţia statelor semnatare de a respecta Şi de a garanta drepturile copilului indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică, de naţionalitate, apartenenţă etnică sau originea socială, de situaţia materială, incapacitatea fizică, de statutul la naştere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai acestora"
Organizaţia Salvaţi Copiii România

×
Subiecte în articol: observator