x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos la început de an şcolar

Haos la început de an şcolar

de Diana Scarlat    |    14 Sep 2010   •   00:00
Haos la început de an şcolar

Şcoala a început cu două zile mai devreme, luni, 13, cu 10.000 de profesori mai puţin, cu scandaluri politice, clădiri care stau să cadă şi profesori care şi-au prins la piept fluturaşii de salariu, în semn de protest, pentru a-şi etala umilinţa la care sunt supuşi de salariile mizerabile.

Anul şcolar 2010-2011 va fi mai lung cu patru zile faţă de anii precedenţi, fapt pe care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, îl consideră normal, pentru că anul trecut s-au pierdut câteva zile.

Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au prezentat la cursuri cu fluturaşii de salarii prinşi la piept, unul dintre liceele clujene la care a avut loc această formă de protest fiind cel la care învaţă fiicele premierului Emil Boc. Profesorii sunt nemulţumiţi pentru că salariile lor ar putea să scadă şi mai mult de la 1 septembrie, deoarece proiectul noii Legi a salarizării unitare prevede coeficienţi de ierarhizare mai mici pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar cu vechime mai mică în muncă. Un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată beneficia, conform vechii legi, de un coeficient de bază de 2,10, iar noua lege îi acordă un coeficient de bază de numai 1,90. Profesorii cu studii superioare de lungă durată şi grad definitiv, cu vechime între 2 şi 6 ani, ajung la un coeficient de bază de 1,95, de la unul de 2,20.

În localitatea Fundătura Mare din judeţul Vaslui, 24 de elevi de ciclu primar sunt condamnaţi să înveţe într-o şcoală din chirpici, pe care au încercat să o consolideze împreună cu părinţii lor în ultima săptămână de vacanţă. Clădirea veche de aproape 100 de ani are pereţii crăpaţi şi lipiţi cu lut, iar tavanul se sprijină pe pari din lemn. Autorităţile locale din Ivăneşti, comună în subordinea căreia se află şi satul Fundătura Mare, susţin că nu există altă clădire unde cei 24 de elevi să poată face cursurile. Reprezentanţii Primăriei Ivăneşti, spun că altă clădire nu este disponibilă pentru a funcţiona ca şcoală, despre investiţii nu poate fi vorba, fondurile fiind blocate de Guvern, iar copiii nu pot fi transportaţi în localitatea învecinată, Coşeşti, pentru că podul care face legătura între sate a căzut, iar bani pentru a fi reparat nu mai sunt.

Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui acuză Primăria de dezinteres în cazul acestei şcoli şi a celorlalte unităţi de învăţământ ale comunei, care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Dar nici ISJ nu poate oferi o soluţie pentru elevi.

Şcoala a început cu probleme şi în Bucureşti, unde profesorii Liceului "Gheorghe Şincai" au protestat ieri faţă de scăderile salariale, acuzând corupţia din sistem. Cadrele didactice de la Şcoala Centrală au început anul, recomandându-i ministrului Funeriu să se documenteze mai bine în privinţa problemelor din învăţământ şi să nu ţină cont de consilierea unor apropiaţi rupţi de realitatea din sistem. La Timişoara, profesorii Liceului "Vlad Ţepeş" au intrat în grevă generală pe perioadă nedeterminată, cerând revenirea în funcţie a fostului director Tiberiu Ciobanu.

În ciuda tuturor protestelor şi problemelor din întreaga ţară, ministrul Funeriu se declară mulţumit, spunând că este cel mai bine pregătit an şcolar de până acum, iar premierul Emil Boc le recomandă celor peste trei milioane de elevi şi preşcolari care au început ieri şcoala sau grădiniţa să citească mai mult şi să mai lase televizorul, pentru că "va apărea şi soarele" după un an şcolar 2009-2010 în care nu a fost uşor pentru nimeni.


Sondaj IRESCOP: învăţământul din trecut, mai bun
Un sondaj de opinie pe tema percepţiei publice a învăţământului românesc realizat de Institutul Irescop în perioada 6-8 septembrie arată că 61% din români au o părere proastă şi foarte proastă despre şcoala românească şi şi tot atâţia ar prefera studiul în străinătate pentru copiii lor. Pe de altă parte, 69% din români consideră că învăţământul românesc nu îi pregăteşte pe elevi pentru viaţă, 78% apreciind că învăţământul este centrat prea mult pe informaţie şi mai puţin pe formarea de competenţe. Prin urmare, 71% din cei chestionaţi cred că absolvenţii de facultate sunt slab pregătiţi, iar 77% cred că diplomele nu mai au nici o valoare, ceea ce face ca 86% din români să considere că actualii elevi sunt mai slab pregătiţi decât cei din trecut. Totodată, 80% din români consideră că profesorii sunt prost plătiţi, în timp ce 51% apreciază că sunt slab pregătiţi.
● Aniela Nine


Adriana Săftoiu propune o lege a manualelor
Deputatul PNL Adriana Săftoiu a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege privind regimul manualelor şcolare, care prevede acordarea gratuită a acestora în învăţământul obligatoriu. Conform proiectului, manualele şi auxiliarele curriculare se elaborează pentru o disciplină, modul de pregătire profesională sau grup de discipline/module prevăzute în curriculumul naţional, în format tipărit sau electronic, iar viabilitatea celor tipărite este de patru ani şcolari de la momentul achiziţiei publice. Adriana Săftoiu propune ca Ministerul Educaţiei să organizeze Biblioteca şcolară Virtuală în care se vor stoca toate manualele şcolare şi auxiliarele curriculare necesare tuturor disciplinelor, modulelor de pregătire profesională, grupurilor de discipline/module prevăzute în curriculumul naţional. Accesul elevilor şi al profesorilor la Biblioteca Virtuală ar urma să fie gratuit.

×
Subiecte în articol: observator