x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În 2010, în România au fost 50 de cutremure

În 2010, în România au fost 50 de cutremure

10 Iun 2010   •   00:00
În 2010, în România au fost 50 de cutremure

De la începutul acestui an, în România s-au produs peste 50 de cutremure cu magnitudinea de peste 2 pe scara Richter. Cel mai puternic seism a fost cel de 4,8 pe scara Richter, produs în urmă cu două zile în zona Vrancea. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului susţine că aceste seisme nu au niciun impact asupra zonei Vrancea şi nici nu anunţă un eventual cutremur major.

Cutremurul produs în urmă cu două zile în zona Vrancea nu trebuie să-i sperie pe români. Seismologii spun că magnitudinea de 4,8 pe scara Richter intră în parametrii normali ai zonei Vrancea. Mai mult, la ora actuală nu există niciun indiciu că în România s-ar putea produce vreun cutremur puternic. Directorul Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că aceste seisme nu au niciun impact asupra zonei Vrancea şi nici nu anunţă un eventual cutremur major.

"Aceste cutremure mici n-au nicio relevanţă, intră în statistica normală şi nu ne dă nicio bătaie de cap, pentru că cel mare nu are nicio legătură cu ăsta, cel mare va veni mult mai târziu. Pe noi nu interesează aceste nimicuri, ne interesează cutremure catastrofale, iar de cutremure catastrofale nu poate fi vorba la ora actuală, pentru că Vrancea nu este încărcată", a declarat directorul Institutului pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, potrivit realitatea.net.

Gheorghe Mărmureanu susţine că aproape în fiecare zi au loc cutremure în zona Vrancea, însă toate au o intensitate foarte mică.

Cutremurele din România ultimilor 100 de ani


10 noiembrie 1940

Cel mai puternic cutremur din istoria recentă a României. La ora 3:39 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a avut epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de 133 de kilometri, potrivit Wikipedia.org.
Cutremurul a avut efecte devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi în Muntenia. Numarul victimelor a fost estimat la 1000 de morţi şi 4000 de răniţi, majoritatea în Moldova.


4 martie 1977


Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21:22, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a fost cutremurul care a făcut cele mai multe victime şi a lăsat în urmă cele mai mari pagube, dintre seismele produse pe teritoriul României.

Seismul a avut epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri, iar unda de şoc a fost resimţită în aproape întreaga zonă balcanică. 1.578 de oameni şi-au pierdut viaţa, dintre care 1.424 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări, 11.300 de oameni au fost răniţi şi în jur de 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit.


31 august 1986

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade pe scara Richter şi adâncimea de 131,4 kilometri s-a produs în zona Vrancea, potrivit Cutremur.net. S-a vehiculat multă vreme informaţia, nicicând confirmată oficial, potrivit căreia câteva zeci de muncitori, ce lucrau în subsolul unei clădiri din Capitală, şi-ar fi pierdut viaţa în urma acestui seism.


30 şi 31 mai 1990


Ziua de 30 mai 1990 a adus un cutremur cu magnitudinea 6,7 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, la o adâncime de 90 de kilometri. O zi mai târziu, seismul a fost urmat de o replică puternică - un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,2 grade, produs la 79 kilometri adâncime. Cele două cutremure nu s-au soldat cu victime sau pagube mari.


27 octombrie 2004

Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea, la ora 20:34, la o adâncime de 98,6 kilometri, potrivit Centrului Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic. Cutremurul nu a produs victime sau pagube materiale.


CITEŞTE ŞI Cele mai violente cutremure din lume, din ultimul secol


×
Subiecte în articol: observator