x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă o păcăleală cu scoaterea impozitului minim

Încă o păcăleală cu scoaterea impozitului minim

29 Sep 2010   •   00:00
Încă o păcăleală cu scoaterea impozitului minim
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

"Deratizarea" firmelor continuă, de­oa­rece impozitul minim nu va putea fi eliminat începând cu 1 octombrie aşa cum au anunţat rând pe rând o ple­iadă de miniştri şi autorităţi. Aceasta este ultima dintr-un lung şir de promisiuni făcute de Guvern pentru mediul economic, legate de acest subiect şi încălcate rând pe rând.



Deja suntem la 29 septembrie şi în termen de două zile Ministerul Fi­nan­ţe­lor trebuie să facă public proiectul, să îl discute cu patronatele şi să fie citit şi adoptat şi în Guvern până vineri.
Lungul şir de promisiuni legate de scoaterea impozitului minim şi/sau în­locuirea sa cu unul forfetar a în­ce­put chiar de anul trecut, pe când mi­nistru al Finanţelor era Gheorghe Pogea. El a anunţat în două trimestre con­secutive eliminarea impozitului. Anul acesta, atât premierul Emil Boc, cât şi foştii miniştri Adriean Videanu (al Economiei) şi Sebastian Vlădescu (al Finanţelor) au dat ca sigură scoa­terea impozitului şi s-au lăudat cu această măsură ca fiind anticriză cu prilejul mai multor forumuri economice sau interviuri.

Acum, când termenul se apropie galopant şi sabia lui Damocles stă să taie coada unei alte promisiuni deşarte, Petru Călian, membru PDL în Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor, a anunţat că actul normativ privind anularea impozitului minim va fi finalizat până la 15 octombrie. "În calitate de membru al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor pot să spun că până la 15 octombrie va fi finalizat actul normativ care va anula impo­zitul minim, probabil printr-o OUG. Impozitul minim se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă că în ianua­rie 2011 acesta nu se va plăti pentru ultimul trimestru din 2010 - lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Anularea impozitului minim este o necesitate, pe termen scurt şi-a atins ţinta, a fost util şi a produs efecte po­zi­tive, însă pe termen lung este neproductiv", a afirmat Petru Călian.

Premierul Emil Boc anunţa la 22 septembrie că l-a mandatat pe Gheor­ghe Ialomiţianu, noul ministru al Finanţelor, să înlocuiască actuala formulă a impozitului minim pentru firme cu un impozit forfetar, aplicabil doar în domeniile expuse la evazi­une fiscală. "Ministrul Finanţelor are mandat pentru a elimina actuala formulă şi de a regândi impozitul minim în sensul reorientării lui spre un im­po­zit cu adevărat forfetar, restrâns doar la acele domenii unde evaziunea fiscală nu poate fi combătută", tuna şi fulgera Boc cu zece zile înainte ca termenul anunţat să treacă.

Mai departe puţin în timp, la 19 august, Sebastian Vlădescu dădea ca sigură eliminarea impozitului care i-a exasperat pe micii afacerişti. "Im­po­­zitul minim dispare de la 1 oc­tom­brie. Este o dată certă. Până la finele anului nu-l înlocuim cu nimic, dar pentru 2011 lucrăm la impozitul forfetar, care ar trebui să fie introdus în ianuarie", menţiona atunci Vlădescu.
Acum trei luni, la 16 iulie, şi Adriean Videanu ţinea isonul promisiunilor. "Ministerul Finanţelor are calculele făcute şi sper ca până la sfârşitul anului impozitul minim să fie eliminat", spunea el atunci.
Întrebat atunci de ziarişti la ce dată va fi efectuată această modificare, Videanu a răspuns "1 octombrie sau 1 noiembrie".

Introdus în primăvara anului trecut, impozitul minim este cuprins între 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 milioane de lei. La sfârşitul lui 2009, primul-mi­nis­tru Boc spunea că peste 73% dintre firmele închise după introducerea im­pozitului minim erau inactive sau fo­losite doar pentru intermedieri ori tranzacţii ilegale. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) peste 133.000 de firme şi-au suspendat activitatea în 2009, de 11 ori mai multe decât în 2008.

×
Subiecte în articol: observator