x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inflaţia, scumpirile, falimentele şi şomajul, câteva dintre efectele creşterii TVA

Inflaţia, scumpirile, falimentele şi şomajul, câteva dintre efectele creşterii TVA

28 Iun 2010   •   00:00
Inflaţia, scumpirile, falimentele şi şomajul, câteva dintre efectele creşterii TVA

Hotărârea Curţii Constituţionale, de a nu tăia pensiile cu 15%, a dat cale liberă Guvernului Boc de a majora TVA-ul cu cinci procente. O decizie nu foarte inspirată având în vedere efectele acestei majorări: creşterea preţurilor la produse, puterea de cumpărare va scădea, şomajul va creşte, inflaţia va ajunge la cel puţin 6%, iar ieşirea din recesiune va fi amânată.



La sfarsitul săptămânii trecute, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala taierea pensiilor, Guvernul a decis cresterea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA) de la 19% la 24%, astfel ca doar Danemarca, Suedia si Ungaria au un nivel mai mare al TVA decat Romania. Din estimarile autoritatilor, aceasta masura va aduce venituri suplimentare de 3,5 - 4 miliarde de lei pana la sfarsitul anului, ceea ce ar permite incadrarea in tinta de deficit de 6,8%. Din calculele realizate de "Financiarul", taierea pensiilor cu 15% ar fi adus la buget 3,4 miliarde de lei in urmatoarele sase luni.

Consilierii guvernatorului BNR, Lucian Croitoru si Adrian Vasilescu, au aratat ca, in teorie, inflatia ar putea atinge sau chiar depasi 10%. „Teoretic ar putea fi doua momente din punct de vedere al efectelor asupra inflatiei. In primul, scumpirea marfurilor cu 5% ar duce la o inflatie de 10%. Pe urma, al doilea moment ar putea determina majorarea inflatiei cu inca doua procente, din cauza panicii, a lacomiei comerciantilor etc”, a sustinut Adrian Vasilescu.

Analistii economici vad o crestere a ratei inflatiei la 7%-8% in acest an si o contractie a eco­nomiei peste asteptarile actuale. „Inflatia se va situa la finalul anu­­lui la aproximativ 8%, cu circa 4 puncte procentuale peste prognoza actuala”, a afirmat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal. La randul sau, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a aratat ca este de asteptat ca inflatia sa urce la 6%-7%. In mai, inflatia a fost de 4,42%, potrivit Institutului National de Statistica. Chidesciuc a explicat si ca masu­ra va determina o contractie a econo­miei mai mare decat cea anticipata in prezent, de 1,4%. FMI estimeaza pentru acest an o stagnare a PIB, dar nu exclude o contractie de pana la 0,5%.

Citiţi mai multe în „Financiarul"

×
Subiecte în articol: observator