x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Infuzie" de carte prin internet

"Infuzie" de carte prin internet

de Diana Scarlat    |    02 Dec 2009   •   00:00

Aproape cinci milioane de oameni pot utiliza serviciile moderne a 235 de biblioteci publice, în 12 judeţe ale ţării, începând cu 25 noiembrie. Aceste biblioteci vor asigura acces gratuit la internet în cadrul programului "Biblionet  lumea în biblioteca mea". Programul va fi inaugurat mâine şi în judeţul Harghita.

Reţelele din interiorul bibliotecilor vor fi wireless, astfel încât oricine să se poată conecta cu laptop-ul personal şi să acceseze internet-ul gratuit. În cadrul primei runde din Programul Naţional Biblionet, în judeţul Harghita au fost donate 87 calculatoare în valoare de 167080,35 RON. La cursurile de instruire în IT şi administrarea bibliotecii au participat 30 de bibliotecari, iar valoarea investiţiei totale este de aproximativ 353.265 RON. Fundaţia IREX (International Research and Exchanges Board) inaugurează mâine primele servicii de acces gratuit la internet furnizate de biblioteci publice dotate cu calculatoare, în cadrul programului Biblionet.

Evenimentul va avea loc între orele 13:00 şi 14:30, la Biblioteca din comuna Lunca de Jos. PRIMA ETAPĂ. Până la sfârşitul anului 2009, bibliotecile incluse în prima etapă a programului vor avea 1.126 de calculatoare cu aplicaţii Microsoft. De asemenea, 384 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecilor. 80% dintre aceştia activează în mediul rural. Procesul de selecţie a demonstrat atât dorinţa bibliotecarilor de a participa la program, cât şi angajamentul administraţiilor publice locale de a sprijini acest efort de schimbare a întregii comunităţi. 

ACCES LA INFORMAŢIE. Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu a folosit niciodată internetul. Prin acest program, bibliotecile vor deveni spaţii primitoare unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii. Mai mult de 1.600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3.000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

Programul are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari şi este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani. Primele 12 judeţe intrate în programul Biblionet sunt Bacău, Bihor, Brăila, Constanţa, Galaţi, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sălaj, Suceava şi Vâlcea.

×
Subiecte în articol: observator