x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inundaţiile cresc numărul morţilor

Inundaţiile cresc numărul morţilor

de Mihaela Beciu    |    Sonia Gabor    |    30 Iun 2010   •   00:00
Inundaţiile cresc numărul morţilor
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Boc a ajuns în zonele sinistrate la o săptămână după începerea dezastrului



Inundaţiile au făcut din nou ravagii, noaptea trecută, în mai multe localităţi din nordul şi nord-estul ţării, provocând atât pagube materiale, cât şi pierderi de vieţi omeneşti, ridicând numărul victimelor la 17. Asociaţia Naţională de Meteorologie(ANM) a emis ieri o nouă avertizare de cod galben valabilă în nordul şi centrul Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali, unde cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 50 l/mp. Avertizarea este valabilă până astăzi la ora 9:00.

Ploile au afectat 52 de localităţi din Suceava, 936 de locuinţe fiind gra­v avariate, iar alte 13 luate de ape. Oa­menii au încercat să se salveze din calea viiturii adăpostindu-se în po­durile caselor sau în unităţile de în­vă­ţământ din localitate. Nici drumu­rile nu au scăpat de furia apelor. 8 km de drumuri judeţene şi 25 de km de drumuri comunale au fost complet distruse, în timp ce aproximativ 150 de km de şosea au fost avariaţi. Tot­odată, trei drumuri naţionale şi 12 drumuri judeţene au fost închise cir­culaţiei. Pe de altă parte, 32 de co­mune au rămas fără energie electrică, în timp ce în Iaşi 69 de gospodării au fost măturate de ape­le Prutului. Cea mai puternic lovită de viitură este localitatea Dorohoi, din judeţul Su­cea­va, unde disperarea i-a împins pe oa­meni să se urce în copaci pentru a-şi salva vieţile. Dorohoi s-a confruntat cu cea mai ridicată cantitate de pre­cipitaţii de până acum, 163 de litri pe metru pătrat. Hidrologii au dat ieri o avertizare cod roşu pentru sec­toa­re ale râurilor Siret, Prut, Jijia şi Râul Negru, aferente judeţelor Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Ga­laţi şi Covasna, valabilă până azi. Tot­o­dată, în Suceava, Botoşani şi Iaşi nu mai puţin de 12 de persoane şi-au pierdut viaţa. Îngrijorător este faptul că numărul victimelor şi al dis­pă­ru­ţilor creşte de la o oră la alta, printre cei de negăsit aflându-se şi o fetiţă de şase ani. Aproximativ 300 de jandarmi şi pompieri au lucrat cot la cot cu sătenii pentru limitarea pagubelor şi curăţarea mâlului şi a copacilor purtaţi de ape în gospodării şi pe şose­le­le din Bacău, Tulcea, Botoşani, Ga­laţi şi Suceava. Totodată, jandarmii contribuie la evacuarea persoa­nelor din calea apelor şi la apro­vi­zionarea cu materiale de prim ajutor.

Prefectul de Suceava, Sorin Po­pes­cu, a emis ieri un ordin de eva­cuare a persoanelor din locali­tă­ţile situate de-a lungul Siretului, având în vedere faptul că a fost depăşită cota de pericol cu mai mult de jumătate de metru, potrivit Media­fax. Pentru astăzi se preconizează un debit dublu al Siretului faţă de cel înregistrat marţi, hidrologii aşteptând o viitură din Ucraina. Autorităţile gălăţene au dispus ieri supraînălţarea unui dig de protecţie cu saci de nisip şi pământ pe digul de apărare al Siretului, în dreptul localităţii Şendreni, pe o lungime de aproximativ trei kilometri, ca urmare a creşterii continue a nivelului râului. Ieri-dimineaţă, Siretul de­pă­şise cu 13 centimetri cota de pericol la Şendreni, iar Dunărea avea 51 de centimetri peste cota de inundaţie, cu doar şase centimetri sub cota istorică înregistrată la Galaţi. DN 2B, care face legătura între Galaţi şi comuna Şendreni, rămâne închis, fiind inundat pe câteva sute de metri. Traficul a fost redirecţionat, în aceste condiţii, pe ruta ocolitoare Galaţi - Smârdan - Schela - Slobozia Conachi - Izvoarele - Independenţa.


FAMILIILE DECEDAŢILOR VOR PRIMI CÂTE 5.000 DE LEI DE LA GUVERN

Deşi inundaţiile în ţară au început acum o săptămână, premierul Emil Boc s-a deplasat abia ieri, în zonele sinistrate. Aflat în localitatea suceveană Pătrăuţi, afectată grav de inundaţii, Boc a anunţat că în şe­dinţa de azi a Guvernului vor fi alocate câte 5.000 de lei familiilor care au persoane decedate din cauza viiturilor şi că, de la caz la caz, vor fi alocate fonduri şi altor familii. Premierul a spus că priorităţile auto­rită­ţilor sunt persoanele care au rămas fără case sau au fost evacuate din locuinţe, astfel că a dispus ca acestea să primească de la rezerva de stat apă minerală, pături şi conserve, informează Mediafax. Potrivit acestuia, în prezent, la nivel naţional există 2.400 de persoane evacuate în urma inundaţiilor. De asemenea, Boc a informat că 17 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din ţară. Premierul Emil Boc a explicat că mai întâi va fi făcută o evaluare a pagubelor pentru a se stabili ce fonduri poate aloca Guvernul pentru ajutorarea oamenilor. Totodată, Boc a spus că va fi făcut apel şi la Fondul de Solidaritate al Parlamentului European, pentru refacerea infrastructurii distruse de apele revărsate. "Din puţinul pe care-l avem, vom aloca fonduri", a spus Boc. Familia cu doi copii şi fără venituri, din Pătrăuţi, căreia i-a fost luată casa cu totul, a cerut să îi fie dat un teren pentru construirea altei locuinţe într-o zonă neinun­dabilă. O rudă a familiei i-a spus premierului că speră ca vizita acestuia în Pătrăuţi să nu rămână doar la nivel de imagini de televiziune, ci să fie făcute demersuri pentru a-i fi repartizat teren, în scopul construi­rii unei noi locuinţe. Potrivit auto­rităţilor locale, sinistraţii sunt cazaţi fie la şcoală sau la grădiniţă, fie la locuin­ţa primarului, oamenii din sat asigurându-le acestora alimente.


TRAFICUL FEROVIAR, ÎNCHIS ÎN NORD-ESTUL ŢĂRII
Precipitaţiile căzute în ultimele zile la noi în ţară au determinat societatea CFR să închidă traficul fe­roviar în nord-estul ţării pe patru rute. În plus, tot din cauza inundaţiilor, CFR a introdus nenumărate restricţii de viteză pe mai multe rute feroviare din ţară. Circulaţia feroviară este închisă între staţiile Lunca de Mijloc - Ghimeş, Dărmăneşti - Cacica, Suceava Nord - Vicşani, precum şi între Ungureni - Dorohoi. Restricţiile de viteză impuse pe anumite tronsoane feroviare sunt cuprinse între 5-50 km/h, între staţiile Piatra Neamţ - Pângăraţi trenurile circulând cu doar 5 km/h. Echipele speciale de intervenţie ale regionalelor de cale ferată monito­rizează permanent zonele afectate de inundaţii şi intervin cu forţă umană şi cu utilaje speciale pentru remedierea defecţiunilor produse, astfel încât traficul fe­roviar să poată fi reluat în condiţii de siguranţă.

×
Subiecte în articol: observator