x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Învăţământ obligatoriu: 11 clase + 1 an grupa pregătitoare

Învăţământ obligatoriu: 11 clase + 1 an grupa pregătitoare

de Aniela Nine    |    17 Iun 2010   •   00:00

Învăţământul obligatoriu va fi de 11 clase- patru ani învăţământul primar, cinci ani învăţământul gimnazial şi doi ani învăţământul liceal, plus încă un an pregătitor la grădiniţă, sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, au decis joi senatorii din comisia de învăţământ la dezbaterea Legii educaţiei.

Faţă de varianta Guvernului, senatorii au decis ca grupa pregătitoare, de un an, să rămână la grădiniţă, aici fiind înscrişi copiii cu vârsta de 5 ani.
Învăţământul primar, care va începe la 6 ani, va fi de patru ani. Gimnaziul va fi urmat de copiii cu vârste de la 10 la 15 ani şi va fi de cinci ani, iar apoi vor mai fi obligatorii doi ani de învăţământ profesional sau doi ani de liceu. Senatorii au mai decis, la propunerea udemeristului Bokor Tiberiu, ca liceul să aibă patru ani.

Varianta propusă de Guvern şi adoptată de Camera Deputaţilor prevedea că învăţământul era obligatoriu pentru 10 clase, cuprinzând ciclul primar şi cel gimnazial, ambele de câte 5 ani, în contextul în care clasa pregătitoare era inclusă în învăţământul primar iar liceul era de trei ani.

Reprezentanţii MECTS şi-au arătat nemulţumirea faţă de prevederile adoptate de senatorii din Comisia de învăţământ. "În urma acestui vot unele dintre avantajele trecerii în clasa a IX-a la gimnaziu nu este realizat. În varianta noastră urmăream ca elevul să rămână în comunitatea sa mai mult timp. Votul de astăzi rezolvă unele probleme, dar nu toate aşa cum le rezolva Guvernul în varianta sa", a spus ministrul Daniel Funeriu, citat de Agerpres.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) Oana Badea a acuzat faptul că prin acest vot este afectat ciclul de dezvoltare preşcolară a copilului, considerând că este o greşeală din punct de vedere psiho-pedagogic.

"I-am adus sarcini copilului într-o etapă în care copilul ar fi trebuit să se joace. Am introdus o presiune asupra copilului", a spus secretarul de stat, care şi-a manifestat nemulţumirea şi faţă de faptul că prin începerea la o vârstă foarte fragedă a şcolii copilul va avea de suferit şi din punct de vedere al sănătăţii. Ea a dat ca exemplu poziţia în timpul cititului sau scrisului, care, consideră secretarul de stat, îi va afecta coloana vertebrală.

Senatul este camera decizională în cazul Legii educaţiei, comisia de învăţământ având termen până vineri, 18 iunie, să depună raportul. Preşedintele comisiei, Mihail Hărdău, a anunţat însă că va cere Biroului Permanent prelungirea cu o săptămână a termenului de elaborare a raportului.

×
Subiecte în articol: observator