x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Feriţi-vă de gripa nouă!

Feriţi-vă de gripa nouă!

de Magda Marincovici    |    Eugenia Mihalcea    |    28 Oct 2009   •   00:00
Feriţi-vă de gripa nouă!
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Persoanele care prezintă febră (37,5-38 grade Celsius, la început), stare generală alterată, secreţii nazale trebuie să se izoleze la domiciliu şi să ia legătura cu medicul de familie. Este apelul către populaţie lansat ieri de profesorul dr Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, după ce au fost înregistrate primele două cazuri severe de infecţie cu virusul A/H1N1 în ţara noastră.



Persoanele care dezvoltă viroze trebuie, în primul rând, să se izoleze la domiciliu. Al doilea lucru pe care trebuie să îl facă: să ia legătura cu medicul de familie, care va stabili împreună cu pacientul ce măsuri se impun. Scopul apelului lansat ieri de autorităţi este de a limita circulaţia virusului, după ce în ţara noastră s-au dezvoltat două focare de gripă A/H1N1: la Iaşi şi la Bucureşti.

De asemenea, au apărut şi forme severe de gripă nouă. La Bucureşti a fost spitalizată o învăţătoare care a contactat virusul local, iar la Cluj este internat un bariton de la Opera clujeană, un caz de import, cu boli asociate. Ambii sunt spitalizaţi la terapie intensivă, având forme severe de infecţie cu A/H1N1.

Forma severă de gripă A/H1N1 presupune administrarea de oxigen şi ventilaţie mecanică. În aceste cazuri, aerul pătruns în plămâni este insuficient şi persoana se sufocă.

PRIMELE DOUĂ CAZURI GRAVE
Este cazul baritonului Gheorghe Mogoşan, solist al Operei Române din Cluj-Napoca, care a fost transportat de urgenţă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, din cauza unei insuficienţe respiratorii. El s-a întors, în urmă cu două săptămâni, din Spania. Prof. dr Adrian Streinu Cercel atrage atenţia că, într-un procent însemnat dintre cazuri, virusul A/H1N1 este asociat cu forme subclinice, adică omul duce gripa pe picioare.

Dar tocmai aceste persoane sunt periculoase pentru cei din jur, întrucât transmit virusul. Acesta ar putea fi şi cazul învăţătoarei de 31 de ani de la Şcoala nr. 147 din Bucureşti, care se află acum sub tratament şi monitorizare permanentă la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti. Cristian Alexandrescu, inspector şcolar general al Capitalei, a declarat că elevii din clasa unde preda învăţătoarea au fost trimişi acasă şi vor fi monitorizaţi de medicul de familie.

De asemenea, la Iaşi o şcoală a fost închisă marţi, după ce au fost confirmate 21 de îmbolnăviri, iar ieri erau spitalizate 30 de persoane.

VACCINARE DIN IANUARIE
Campania de vaccinare împotriva gripei porcine va începe, în România, la 1 decembrie, urmând ca elevii să fie vaccinaţi începând de la 4 ianuarie.

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, Ministerul Sănătăţii are în plan vaccinarea a trei milioane de copii instituţionalizaţi, iar preşcolarii, elevii şi studenţii vor fi vaccinaţi gratuit. "Ne aşteptam să apară mai multe cazuri de gripă nouă o dată cu sezonul rece. Problemele au coincis cu începerea noului an şcolar. Ne concentrăm acum pe focare locale, pentru că noile cazuri nu mai au legătură cu vizitele în străinătate, se transmit la nivel local", a declarat prof. dr Streinu Cercel pentru Realitatea Live Net. În prezent, în ţara noastră sunt confirmate 441 de cazuri de gripă A/H1N1.

×
Subiecte în articol: observator gripa porcina ah1n1