x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator IPS Teodosie, cercetat pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual

IPS Teodosie, cercetat pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual

05 Mai 2009   •   00:00

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este cercetat penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, a anunţat Parchetul Tribunalului Constanţa.



"Prin procesul-verbal de sesizare din oficiu din data de 05.05.2009, a fost înregistrat în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa dosarul nr. 991/P/2009, în care se efectuează cercetări faţă de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la fals intelectual", se precizează într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, care s-a autosesizat, marţi, în urma unui articol în care jurnalişti de la cotidianul România Liberă relatau că i-au dat bani şi cadouri Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru a-l ajuta pe unul dintre ei să devină preot, deşi nu avea pregătirea necesară.

În comunicat se mai precizează că şi inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, este cercetat pentru complicitate la luare de mită şi fals intelectual.

Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a anunţat, marţi, că a fost declanşată o anchetă în legătură cu articolul în care IPS Teodosie era acuzat că a cerut bani pentru a-l ajuta pe un jurnalist să devină preot şi a susţinut că autorul articolului nu este student al Facultăţii de Teologie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a precizat, într-o conferinţă de presă, că ancheta internă a fost declanşată pentru a se stabili dacă faptele relatate în articol sunt reale sau "contrafăcute".

El a precizat că autorul materialului nu este student la Teologie şi a apreciat că materialul ar fi putut fi scris "la comandă", refuzând să intre în detalii.

"Am deschis o anchetă internă pentru a vedea în ce măsură cele prezentate în material sunt reale sau contrafăcute. Vom stabili aceste lucruri şi vă vom ţine la curent. Deocamdată aceasta este prima noastră luare de poziţie, şi anume că respectivul autor al articolului nu este student în anul întâi la Facultatea de Teologie. Nu comentăm elementele filmate, care pot fi tăieturi de montaj sau alte lucruri. Am demarat o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat de fapt. Facem anchetă pentru Arhiepiscopie şi probabil că trebuie dusă şi în acea direcţie (Facultatea de Teologie -n.r.). Cei de la secretariatul facultăţii au spus că autorul materialului nu este înmatriculat la această facultate", a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

El spunea că Arhiepiscopia nu a fost informată despre vreo reacţie a organelor de anchetă în acest caz şi că nici nu ştie dacă Patriarhul Daniel a fost informat despre acest caz.

Conform lui Tănăsescu, IPS Teodosie nu este la Constanţa, fiind în drum spre o acţiune importantă din judeţul Neamţ.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a mai spus că ancheta internă, care a fost declanşată în cursul dimineţii de marţi, va fi realizată de Consistoriul Bisericesc, sub coordonarea Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, care este direct implicat în acest caz.

Cotidianul "România liberă" publică, în ediţia de marţi, un material realizat de reporteri incognito în care IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, se oferă să îl ajute pe unul dintre jurnalişti să devină preot, intermediindu-i înscrierea la Facultatea de Teologie a Universităţii "Ovidius" din Constanţa, deşi trecuseră şase luni de la începerea cursurilor. Materialul este însoţit şi de înregistrări video.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator teodosie tomisului