x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isărescu: România nu are nevoie de un nou acord de finanţare cu FMI

Isărescu: România nu are nevoie de un nou acord de finanţare cu FMI

03 Oct 2010   •   00:00
Isărescu: România nu are nevoie de un nou acord de finanţare cu FMI

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, consideră că România nu mai are nevoie de un nou acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ci de unul de tip precautionary.

"Eu nu cred că după acest acord România mai are nevoie de un acord de finanţare propriu-zisă cu Fondul Monetar Internaţional. Finanţarea Fondului se adresează în special redresării rezervelor internaţionale ale ţării pentru a recâştiga credibilitatea internaţională, ori noi avem acum rezerve internaţionale la un nivel - dacă îmi permiteţi un joc de cuvinte - mai mult decât adecvat. S-ar putea spune că este un nivel uşor excesiv", a declarat Mugur Isărescu într-un interviu pentru Săptămâna Financiară.

El a adăugat că a ţine rezerve este o chestiune complexă şi are anumite costuri care nu trebuie să îngreuneze bilanţul băncii centrale şi nici finanţele ţării.

Pe de altă parte, Isărescu a subliniat că România are nevoie de un nou acord de tip precautionary pentru a întări credibilitatea ţării, dar şi de a oferi finanţare în cazul unui atac speculativ asupra leului.

"Din perspectiva pe care o vedem acum, o majorare a rezervelor printr-un acord care să ne aducă finanţare propriu-zisă nu este necesară. Discutăm touşi pentru a păstra relaţia cu Fondul şi pentru a avea un nou acord, dar nu degeaba s-au folosit acord prevenitiv sau un acord de prudenţă. Care este caracteristica acestui acord: banii se trag numai dacă apare o situaţie deosebită. Să spunem un atac speculativ major asupra monedei naţionale. Un caz cu totul şi cu totul deosebit", a spus guvernatorul BNR.

Isărescu a adăugat că ar fi nevoie de un nou acord cu FMI în special pentru a întări credibilitatea unei ţări şi pentru a da coerenţă mai mare politicilor macroeconomice.

"Rămâne totuşi întrebarea dacă un acord cu fondul dacă nu aduce bani de ce este nevoie de un asemenea acord. Este nevoie pentru a întări credibilitatea ţării respective, pentru a da coerenţă mai mare politicilor macroeconomice şi pentru ca acesată cioerenţă a politicilor macroeconomice să fie citită cu uşurinţă de către finanţatorii internaţionali", a spus Isărescu.

Guvernatorul a declarat că acestea pot să pară cuvinte, dar că sunt foarte importante. "Toate aceste cuvinte se pot traduce în procente bune de economisire la rata dobânzii cu care România se finanţează. Şi când spun România se finanţează, mă refer atât la finanţarea datoriei publice şi a deficitului public, cât şi la finanţarea economiei reale pentru că între este există o corelaţie", a mai spus Isărescu.

NewsIn.

×
Subiecte în articol: observator