x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liderii PDL, scutiţi de impozite în … statul Nebraska

Liderii PDL, scutiţi de impozite în … statul Nebraska

de Cristian Ionescu    |    Adriana Duţulescu    |    08 Aug 2010   •   00:00
Liderii PDL, scutiţi de impozite în … statul Nebraska
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Roberta Anastase, Raluca Turcan, senatorul PDL Dumitru Oprea, consilierul judeţean al PDL Iaşi Lucian Flaişer, sunt fericiţii posesori ai calităţii de scutit de impozite şi taxe pe teritoriul statului Nebraska, din SUA.



În buna tradiţie a politicianului român avid după diplome, medalii şi distincţii, CV-urile unui număr de demnitari ai PDL scot la iveală existenţa unui grup exotic: grupul pedeliştilor scutiţi de impozite în America. Din grupul acesta fac parte Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, Raluca Turcan, vicepreşedinte al PDL, senatorul PDL de Iaşi Dumitru Oprea, Lucian Flaişer, consilier judeţean al PDL Iaşi. Toţi aceştia sunt cetăţeni de onoare ai statului Nebraska. Roberta Anastase este şi cetăţean de onoare al District Heights, Statul Maryland. Cetăţeni de onoare ai statului Nebraska mai sunt şi europarlamentarul PNL Cristian Buşoi şi fostul deputat PSD Răzvan Bobeanu.

Acesta din urmă a explicat pentru Jurnalul Naţional că în 2004, a fost bursier al guvernului American, la o bursă pe administraţie centrală şi locală, în Nebraska, alături de Roberta Anastase, Raluca Turcan şi Cristian Buşoi. La finalul bursei, guvernatorul statului Nebraska le-a înmânat tutoror diploma de cetăţean de onoare, care le dă dreptul să cumpere proprietăţi pe teritoriul statului, să desfăşoare afaceri sau să obţină venituri din salarii sau pensii fără să plătească niciun fel de taxe şi impozite. "Ştiu că era un beneficiu din ăsta, că suntem scuţiţi de impozite, dar nu mi-a dat niciodată prin cap să cumpăr o proprietate acolo, deşi ei sunt foarte tari pe agricultură, nicăieri nu am văzut agricultură făcută ca acolo", a explicat Răzvan Bobeanu.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a obţinut cetăţenia onorifică a statului Nebraska pe linie universitară, în 1993. Senatorul a povestit pentru Jurnalul Naţional că Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este înfrăţită cu Universitatea din Omaha, Nebraska, din 1986, şi după Revoluţie, a existat în program interguvernamental americano-român, prin care s-a făcut, printre altele, şi un schimb de distincţii între conducerea universităţii americane şi cea a Universităţii de la Iaşi. Astfel, profesorul Dumitru Oprea a primit cetăţenia onorifică a statului american, despre care spune că a fost acordată românilor cu convingerea că aceştia nu vor profita niciodată de ea. "În condiţiile actuale ale economiei mondiale, pentru ei este o chestie şocantă, pentru că noi suntem scutiţi de taxe şi impozite pe teritoriul statului, dacă avem o proprietate, dac lucrăm acolo şi avem salariu, sau dacă avem pensie, nu plătim niciun fel de impozite. Ei ne-au dat această distincţie fiind convinşi că n-o să ne întoarcem niciodată în America. Chiar vorbeam cu rectorul Universităţii din Omaha, pentru că fiica mea e plecată la studii acolo, şi îmi zicea că dacă m-aş muta acolo, cetăţean de onoare fiind, aş fi un cetăţean fericit în condiţiile actuale!", a relatat senatorul PDL.

Şi Lucian Flaişer, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, din partea PSD, acum consilier judeţean din partea PDL, a primit aceeaşi distincţie din partea statului Nebraska, pe care o afişează în CV alături de calitatea de cetăţean de onoare al comunelor ieşene Bârnova, Cotnari, Erbiceni, Mirosloveşti, Tomeşti.

×
Subiecte în articol: special