x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Marcel Ţundrea, achitat post-mortem şi pentru omor

Marcel Ţundrea, achitat post-mortem şi pentru omor

de Gabriela Mladin    |    24 Aug 2009   •   00:00

Marcel Ţundrea, gorjeanul care a făcut puşcărie pentru o crimă pe care nu a comis-o, a fost achitat de Curtea de Apel din Braşov şi pentru omor. Din păcate, Ţundrea nu s-a mai putut bucura de acest verdict, el decedând în urmă cu doi ani. Iniţial, gorjeanul fusese achitat doar pentru viol. În aceste condiţii, adevăratul infractor a asistat la întreaga telenovelă.



Marcel Ţundrea, cunoscut ca victimă a unei erori judiciare grave, după ce un procuror din Gorj a constatat, după 12 ani de detenţie, că nu el este autorul omorului şi violului petrecut în 1992 în localitatea gorjeană Pojogeni asupra unei fetiţe de 13 ani, a aşteptat o viaţă această sentinţă. Din păcate, atunci când a venit a fost prea târziu.

Ţundrea a decedat în ianuarie 2007 din cauza unor afecţiuni provenite din perioada detenţiei. Înainte de vacanţa judecătorească din acest an, magistraţii Curţii de Apel din Braşov au pronunţat sentinţa prin care l-au declarat pe gorjean nevinovat şi în cazul omorului. Procurorii n-au fost de acord cu acest verdict şi au înaintat recurs care se judecă în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aici se va decide definitiv dacă Ţundrea a fost sau nu vinovat de omor.

MOARE IMEDIAT DUPÅ ACHITAREA PENTRU VIOL
Înainte cu un an de a deceda, Marcel Ţundrea obţinuse sentinţa definitivă şi irevocabilă cu privire la faptul că nu el este autorul violului asupra fetiţei de 13 ani, Mioara Gherasie. Achitat pentru viol, cei mai mulţi jurişti au declarat încă de atunci că, odată ce a dispărut mobilul crimei, respectiv violul, autorul va scăpa şi de acuzaţia de omor. Au trecut alţi doi ani pentru a ob­ţine o astfel de sentinţă.

Între timp, însă, Marcel Ţundrea a mu­rit în Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu. Din declaraţiile sale aceasta era sentinţa pe care o aştepta pentru a cere apoi despăgubiri faţă de nedreptăţile făcute asupra sa. Cea care va beneficia de acestea este fiica lui Marcel. După ce sentinţa de nevinovăţie va rămâne definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anchetatorii au o problemă: un infractor neprins şi nepedepsit care în urmă cu 17 ani a violat şi a omorât cu bestialitate.

Cu siguranţă pentru această gafă nu va răspunde nimeni, la fel cum nici pentru pedepsirea cu 25 de ani de închisoare a unui nevinovat, cât a primit Ţundrea, nimeni nu a fost tras la răspundere.

Gorjeanul a fost condamnat pentru omor deosebit de grav. După ce a stat 12 ani după gratii, Ţundrea a cerut efectuarea testului ADN pentru a-şi arăta nevinovăţia. Rezultatul testului, aprobat de prim-procurorul din Gorj de atunci, Emil Moţa, l-a scos din puşcărie în 2004. După ce şi-a recăpătat libertatea Ţun­drea a cerut revizuirea cauzei de omor şi viol, înainte cu un an de a muri, instanţa din Braşov decizând că nu el este autorul violului. Marcel Ţundrea a fost eliberat în urma unui raport de ex­per­tiză prin care se stabilea că profilul ADN recoltat în timpul ur­măririi penale din vaginul victimei nu îi aparţine.




Procurorii au venit imediat cu varianta că probele ar fi fost contaminate. Pentru a vedea veridicitatea probelor, instanţa din Braşov a ce­rut exhumarea cadavrului presupusei victime a lui Ţundrea. Astfel, s-au recoltat probe din cadavru pentru a vedea dacă profi­lul ADN de pe tamponul expertizat aparţine Mioarei Gherasie, stabilindu-se astfel dacă acesta a fost înlocuit cu altul. În final, proba a fost de necontestat, iar într-o proporţie de 99,9% specialiştii Institutului Mina Minovici au decis că nu Ţundrea a violat-o pe minoră.

Anchetatorii au declarat că Ţundrea a scăpat doar de acuzaţia de viol, nu şi de omor. Gorjeanul a continuat procesul şi în luna iulie a acestui an, Curtea de Apel Braşov pronunţă sentinţa de achitare a lui Ţundrea şi pentru omor.

INFRACTOR ÎN LIBERTATE!
În aceste condiţii, lucrurile se complică, întrucât adevăratul infractor nu a fost pedepsit niciodată. El s-a aflat în libertate şi probabil a mai comis şi alte infracţiuni. Specialiştii în Drept Pe­nal susţin că încă nu e târziu ca cineva să redeschidă ancheta. Însă, este clar că acest lu­cru nu se doreşte. Dacă pentru omor încă nu există o hotărâre definitivă de achitare, în cazul violului, anchetatorii ar fi trebuit să înceapă cercetarea din 2007. Ceea ce nu s-a în­tâm­plat. Termenul special de prescriere al faptei este de 22 de ani.

De la începerea urmăririi penale îm­po­tri­va lui Ţun­drea şi până în prezent au trecut 17 ani. Aşadar, pro­cu­rorii s-ar în­ca­dra în termen, dacă ar dori să prindă şi ade­vă­ra­tul infractor. De cea­lal­tă parte, procurorul care s-a ocupat de an­che­tarea abuzivă a lui Ţundrea, Ion Diaconescu, a ieşit la pensie şi se bucură de un venit de 7.000 de lei lunar. N-a fost sancţionat nicioda­tă pentru faptul că a anchetat cu pumnul aceas­tă cauză. Imediat ce a ieşit din puşcărie, Ţundrea a povestit cum poliţiştii şi pro­cu­ro­rul
Diaconescu îl interogau scoţându-i dinţii şi rupându-i coas­­tele.

El n-a recunoscut niciodată faptele.

×
Subiecte în articol: observator marcel tundrea