x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Medicamentul l-a administrat medicul curant"

"Medicamentul l-a administrat medicul curant"

de Violeta Fotache    |    03 Feb 2010   •   00:00
"Medicamentul l-a administrat medicul curant"
Sursa foto: /Jurnalul foto

Unul dintre medicii reclamaţi la DSP Galaţi, doctorul Costache Ioan Botezatu, şeful secţiei Maternităţii "Buna Vestire" din Galaţi, în care la 8 noiembrie 2009 au murit gravida Petronela, 40 de ani, şi fetiţa ei nenăscută, ne spune cine a administrat pacientei medicamentul Cytotec, neautorizat în România şi nici de Agenţia Europeană a Medicamentului.



"Nici eu, nici dr Anamaria Hărăbor nu am administrat medicamentul Cytotec pacientei. Medicamentul a fost administrat de medicul curant al pacientei, dr Ana Maria Truş. Medicamentul i-a fost dat la ora 8:00, iar la ora 10:10, când am consultat pacienta, am simţit ceva în col şi am scos ce era acolo, un sfert de pastilă", ne-a declarat dr Botezatu. "Eu am fost chemat de la domiciliu, în calitate de şef de secţie, în jurul orei 20:00, deoarece cazul se complicase. Când am ajuns în secţie, pacienta era intubată de dr Hărăbor şi se efectuau manevre de resuscitare. Prima acţiune, imediată, a fost să dispun şi să efectuez împreună cu echipa de gardă operaţia cezariană, în încercarea de a mai salva, dacă se putea, copilul. Din păcate, nu s-a putut", a mai spus Botezatu.

ANCHETA INTERNĂ LA MATERNITATE
Medicul ne-a reamintit declaraţia colegei de gardă, managerul spitalului, Anamaria Hărăbor, precizând că şi în cazul anchetei interne făcute la maternitate a reieşit că medicul ATI chemase Salvarea nu pentru resuscitare, ci, "în cazul în care resuscitarea efectuată de echipa de reanimare a spitalului ar fi reuşit, să poată trimite cazul cât mai rapid la o unitate de Terapie intensivă cu posibilităţi mai mari de recuperare". De ce nu s-a făcut de la început cezariană? Deoarece "cazul nu avea indicaţie obstetricală de operaţie cezariană şi nici pacienta nu şi-a exprimat dorinţa unei asemenea intervenţii". "În cadrul spitalului, comisia de anchetă a deceselor şi cazurilor grave a efectuat o anchetă, al cărei rezultat a fost comunicat DSP Galaţi. Nu s-a stabilit nici o legătură de cauzalitate între administrarea misoprostolului şi embolia amniotică. Adevărul va fi stabilit de organele de anchetă medicale şi ale Parchetului, care s-au autosesizat. Eu ţin doar să vă asigur de faptul că acest caz a fost unul nefericit, care se poate întâmpla în orice spital din lume şi pe care nu şi-l doreşte nici un medic. Vă asigur că echipa de gardă şi-a făcut datoria cu profesionalism şi promptitudine extremă în condiţiile date", a mai spus Botezatu.

Totul se reduce la bani?

"Vă dau dreptate referitor la faptul că ar fi necesară o dezbatere la nivelul organizaţiilor profesionale naţionale (Colegiul Medicilor, Societatea de Obstetrică-Ginecologie din România, ANM), în concordanţă cu ce se întâmplă pe plan mondial cu acest medicament şi clarificarea statutului său în România, pentru a nu mai fi expuşi medicii români la acuzaţii de malpraxis şi crimă. Searle, producătorul Cytotec, a contraindicat utilizarea Cytotec în sarcină, dar aceste afirmaţii ale sale au fost contestate de toată lumea medicală ca nefiind bazate pe dovezi ştiinţifice sau studii bine fundamentate. Se pare că la baza afirmaţiilor sale stau interese economice. Pentru a adăuga la indicaţiile Cytotecului şi pe cele obstetricale, FDA (n.r. - Agenţia Americană a Medicamentului) percepe o taxă foarte mare - aproximativ 400-500 de milioane de dolari. Cel mai grav efect al Cytotec este ruptura uterină, şi nu embolia amniotică, vă citez din literatura de specialitate", a explicat el. Medicul Botezatu recunoaşte că medicamentul a fost lansat cu scopul prevenii bolii gastrice în cazul administrării antiinflamatoarelor nesteroidice, dar ca şi în cazul altor medicamente s-au descoperit acţiuni asupra altor organe, astfel că "Cytotec este folosit în obstetrică în toată lumea, cu aprobarea multor organizaţii profesionale, după protocoale stabilite în urma unor studii clinice efectuate pe zeci de mii de cazuri".

×
Subiecte în articol: observator