x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Agriculturii toacă pe nimicuri banii europeni

Ministerul Agriculturii toacă pe nimicuri banii europeni

de Adriana Duţulescu    |    30 Iul 2010   •   00:00
Ministerul Agriculturii toacă pe nimicuri banii europeni
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Pentru că bugetul naţional este falimentar şi, în plus, miniştrii au fost aspru certaţi de Traian Băsescu pentru că nu sunt în stare să atragă fondurile europene, care dacă nu sunt folosite vor fi retrase, banii de la UE au devenit mană cerească pentru cei care înghit contractele de achiziţii publice.



Dar pentru că aceia de la UE permit alocarea de fonduri pentru servicii, o simplă lecturare a contractelor de achiziţii publice aflate la dispoziţia publicului pe sistemul SEAP arată că nimeni nu-şi mai bate capul să facă nişte proiecte adevărate, de investiţii, cu ajutorul financiar venit de la Bruxelles, ci aproape toate fondurile merg pe consultanţă, studii de piaţă, sondaje de opinie - care necesită un minimum efort de redactare a unor rapoarte, contra unor sume considerabile - sau pe shopping inutil. Inutil în perioadă de criză economică crâncenă.

Spre exemplu, la Ministerul Agriculturii, condus de anonimul Mihail Dumitru, numai în luna iulie aproape 4 milioane de euro, 80% din bani europeni şi 20% din bugetul ministerului, au fost aruncate pe fereastră, pentru achiziţii publice extrem de importante ca steaguri, pixuri sau laptopuri şi maşini de tocat hârtie.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, condusă de PDL-istul Mihai Vădan, a alocat 2.082.000 euro pentru achiziţionarea de materiale "specifice de informare" şi de "materiale promoţionale personalizate". De 2 milioane de euro se vor tipări, printre altele, conform anunţului publicat de Ministerul Agriculturii, pliante, broşuri, agende, mape, calendare, se vor realiza 50 de "totemuri exterioare" şi se vor cumpăra 89.000 de pixuri, 10.000 de şepci, 10.000 de tricouri, 10.000 de pelerine, 208 steaguri de exterior şi 624 steaguri de birou. Valoarea estimată fără TVA: 7.054.708,2 RON, în total circa 2 milioane de euro. 80% din bani provin din fonduri europene, prin Programul FEADR, iar 20% din bugetul naţional.

Tot agenţia din subordinea ministrului Dumitru cumpăra laptopuri şi faxuri, camere de filmat, maşini de tocat hârtie de peste 1,7 milioane de euro. APDPR vrea 215 laptopuri, 400 PC-uri, un echipament foto profesional, un echipament video profesional, 123 aparate de fotografiat, 65 de dispozitive de distrugere a documentelor în particule, 15 reportofoane şi trei camere video, plus scannere şi servere, la o valoare totală estimată la 5,956,433 RON, fără TVA. Cu TVA, în euro, contractul ajunge la aproximativ 1,75 milioane. De asemenea, 80% din fonduri vin de la UE, iar 20% din bugetul statului.

Ministerul Agriculturii are de dat şi aproape 74.000 de euro, tot din fonduri europene, pentru publicitate în presă, tot din bani europeni. Contractul vizează publicarea anunţurilor de lansare a sesiunilor pentru măsurile PNDR, respectiv achiziţia de spaţiu în presa scrisă pentru difuzarea a 11 machete de presă şi achiziţia de spaţiu radio pentru difuzarea a 11 anunţuri publicitare radio. Valoarea estimată fără TVA: 250.000 RON, în total, cu TVA, aproximativ 73.900 de euro.

Că banii europeni au devenit pradă facilă pentru guvernanţii pedelişti o arată şi contractele puse la bătaie de administraţiile locale, primării sau CJ-uri, conduse de PDL. Spre exemplu, Primăria din Piatra Neamţ, condusă de baronul PDL Gheorghe Ştefan, care oferă peste 250.000 de euro din fonduri comunitare pentru o chestiune extrem de complexă şi importantă pentru oraş: "Servicii de consultanţă pentru managementul şi asigurarea sustenabilităţii proiectului «Crearea de spaţii publice urbane în municipiul Piatra Neamţ», prin construirea unui pod şi a unei arii de parcări, în zona intersecţiei Piaţa Ştefan cel Mare, Str. Orhei, B-dul Dacia şi amenajarea complexă a Pârâului Cuejdi".

×
Subiecte în articol: observator