x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mircea Sandu, în atenţia procurorilor DNA

Mircea Sandu, în atenţia procurorilor DNA

29 Oct 2010   •   00:00
Mircea Sandu, în atenţia procurorilor DNA

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a intrat în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care va verifica acuzaţiile de luare de mită în cazul votului pentru desemnarea gazdelor EURO 2012.

Scandalul a pornit după ce fostul trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, Spyros Marangos, a declarat pentru "La Gazzetta dello Sport" că votul pentru stabilirea gazdei EURO 2012 a fost aranjat. El susţine că voturile a patru membrii UEFA, au fost cumpărate pentru un total de 9,15 milioane de euro şi insistă că are trei martori şi dovezile necesare pentru a-şi susţine acuzaţiile.

Gazzetta dello Sport a întocmit o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.

"În seif am dovezi şi am trei mărturii. A fost o mită de nouă milioane de euro, iar trei milioane erau în interiorul unui ursuleţ de pluş. În Germania se vorbeşte şi despre a cincea persoană, dar eu nu am dovezi", a spus Marangos, pentru cotidianul italian.

Fostul oficial cipriot a precizat că este dispus să arate toate informaţiile pe care le deţine, dar doar în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi a reprezentanţilor unei autorităţi publice cipriote.

"Personal, nu îmi este teamă. Vreau să merg până la capăt. Dar mi-e teamă pentru soţia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocaţi şi chiar pentru voi, jurnaliştii", a adăugat Marangos.

Spyros Marangos a mai spus că a început să strângă informaţii privind voturile pentru atribuirea organizării Euro-2012 după ce a văzut că există "acţiuni suspecte", înainte de desemnarea organizatoarei.

"Înainte de ziua votului am remarcat acţiuni suspecte. Ştiam că Surkis (n.r. - preşedintele federaţiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: să obţină organizarea Euro-2012 cu orice preţ. Şi am început să mă informez", a explicat Marangos.

Candidatura comună a Poloniei şi Ucrainei a obţinut şapte voturi de susţinere pentru organizarea EURO 2012, printre acestea numărându-se şi cel al lui Mircea Sandu.

Preşedintele FRF a dat publicităţii, vineri, un comunicat, în care asigură opinia publică de faptul că persoana sa "nu a fost şi nu va fi niciodată asociată cu ceea ce înseamnă corupţie".

"Spyros Marangos nu pomeneşte niciun nume şi nicio ţară, declaraţiile sale fiind făcute la modul general. Cotidianul La Gazzetta dello Sport publică o hartă, sugerând cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Mai mult, în subsolul hărţii, ziarul italian specifică faptul că, în condiţiile în care votul a fost secret şi fără a se putea afirma cu certitudine cine cu cine a votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele şapte ţări prezumtiv pro-Polonia şi Ucraina ar fi votat în schimbul unor sume de bani. Şi atunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde până unde bănuiala care ar plana asupra sa?", se arată în comunicatul postat pe site-ul FRF.

Totodată, Sandu cere instituţiilor media care au asociat în mod tendenţios numele său cu acest caz să dezmintă "minciunile şi, implicit, dezinformările" publicate.

Joi, într-o intervenţie telefonică la sport.ro, Sandu a declarat că este posibil ca acuzaţiile lui Marangos să fie o consecinţă a faptului că a fost dat afară de preşedintele Federaţiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis.

"Să vedem pe cine s-a supărat. Dacă s-a supărat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, preşedintele federaţiei cipriote şi membru în Comitetul Executiv al UEFA), o fi că l-a dat afară din federaţie", a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.

Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (preşedintele UEFA, Franţa), Şenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) şi Mircea Sandu (România).

Pe 18 aprilie 2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuită Ucrainei şi Poloniei, candidatura celor două ţări primind opt voturi faţă de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatură, cea comună a Ungariei şi Croaţiei, dar aceasta a fost eliminată în primul tur de scrutin.


×
Subiecte în articol: observator