x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Moldova, terorizată de ape

Moldova, terorizată de ape

de Mara Raducanu    |    05 Iul 2010   •   00:00
Moldova, terorizată de ape
Sursa foto: Sebastian Sascau/Mediafax

Deşi s-a plâns că ţara n-are bani şi se împrumută 9 miliarde de euro, preşedintele Traian Băsescu le-a promis dig localnicilor din Săuceşti

Potopul vine în Moldova din doi în doi ani. Aşa a devenit comuna Său­ceşti loc de pelerinaj pentru autorităţi. Ca într-un fel de campanie electorală, politicienii vin, promit şi pleacă. "Toţi vin şi pleacă. Ne vizitează ba ăla, ba ăla. Noi cu ce ne alegem? Rămânem să ne luptăm cu apele şi cu suferinţa", plângea o femeie de prin zona Su­ce­vei care tocmai îşi pierduse gos­po­dă­ria. În urmă cu doi ani, cele trei sate de la marginea Bacăului au fost inun­date.

Preşedintele Traian Bă­ses­cu a vizitat atunci localitatea Săuceşti. Sâmbătă a revenit, adus tot de ploi şi inundaţii. Oamenii i-au cerut pre­şe­din­telui construirea unui dig în zonă. "Acum iar ne-a luat apa. Vrem dig... Nu ne trebuie ajutoare. Vrem dig", i-a spus o femeie lui Băsescu. "Şi eu zic la fel", i-a replicat preşedintele. "Vă promit că anul acesta o să aveţi un dig", le-a spus Băsescu localnici­lor, înainte de a pleca din Săuceşti.

Pre­şedintele a străbătut localitatea, vor­bind cu oamenii şi intrând în mai mul­te curţi. Băsescu le-a mai spus însă localnicilor din Săuceşti că "ţara asta se împrumută cu 9 miliarde de euro" şi că oamenii vor"pensii mari, sa­larii mari", în­trebându-se în acest con­text "cu ce bani" să se mai cons­tru­iască şi di­guri.

Ieri, şeful statului a revenit la Săuceşti, pentru că a promis, dar şi pentru că se minte. "Nu mint doar miniştri, secretari de stat, ci mint şi oameni obişnuiţi. Am verificat şi pot să spun cu certitudine că la Săuceşti, până în prezent, nu a fost alocat nici un ban pentru dig. Au fost daţi nişte bani comunei Prăjeşti, însă pentru a se face un canal colector care să preia apa Siretului", a afirmat Băsescu, citat de Mediafax. Şeful statului a spus că acel canal nu s-a făcut pentru că oamenii nu au vrut să-şi cedeze terenurile. El a adăugat că sâmbătă cei care au ţipat cel mai mult sunt cei care au minţit. Băsescu a mai spus că se vor aloca prin Ministerul Me­diului 6 milioane de euro pentru realizarea unui dig pe o lungime de 18 kilometri, ceea ce înseamnă bani pentru comunele Săuceşti şi Prăjeşti.

Pom­pierii Inspectoratului pentru Si­tua­ţii de Urgenţă Bacău au început ieri-dimineaţă să scoa­tă apa cu motopompele din lo­cu­in­ţele inundate în Săuceşti, oamenii în­cepând să se întoarcă la casele lor pe măsură ce apele se retrag. Curţile oamenilor sunt inundate până aproape de fe­reastră. Ajutaţi de pompieri şi de jandarmi, oamenii încearcă să salveze ce se mai poate.

Dar veştile nu sunt deloc bune.  Me­teorologii au prelungit până as­tăzi, la ora 9:00, avertizarea Cod galben de ploi pentru Moldova şi zona Carpaţilor Orientali. Vor fi afectate de ploi 16 judeţe: Maramureş, Bis­tri­ţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Co­vas­na, Bacău, Vaslui, Galaşi, Vran­cea, Buzău şi Prahova. Cantităţile de apă din aceste zone vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

De asemenea, hidrologii au emis avertizare Cod roşu de inundaţii pe râul Prut pe sectorul Stânca Aval - Prisăcani, aferent judeţelor Botoşani şi Iaşi şi pe sectorul Sivita-Dunăre (judeţul Galaţi), pe râul Siret pe sectorul Şendreni-Dunăre (judeţul Galaţi), valabilă de ieri după-amiază până astăzi la ora 16:00.

În ultimele 24 de ore au fost afectate 14 localităţi din şase judeţe (Argeş, Covasna, Galaţi, Ialomiţa, Prahova şi Tulcea), fiind evacuate 56 de persoane. În to­tal, au fost afectate 450 de gospodării, curţi şi anexe gospodăreşti şi 22 de lo­cu­inţe.
Au fost inundate 1.324 hec­ta­re de teren arabil, păşuni şi fâneţe, şap­te obiective socio-economice, două drumuri comunale, 10 podeţe şi 14 punţi pietonale.

×
Subiecte în articol: observator