x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Ne-am săturat de foamete!"

"Ne-am săturat de foamete!"

de Diana Scarlat    |    22 Sep 2010   •   00:00
"Ne-am săturat de foamete!"

Circa 10.000 de sindicalişti şi pensionari au protestat, astăzi, în faţa Guvernului. Oamenii au strigat "Jos Băsescu!", "Demisia Guvernului!" sau "Du-te Băsescu după Ceauşescu!". În timpul marşului spre Piaţa Victoriei, oamenii s-au oprit în faţa sediului Ministerului Muncii unde au început să huiduie şi să arunce cu ouă şi covrigi înspre instituţie.

Mitingul confederaţiei CNSLR Frăţia s-a transformat pentru aproximativ 20 de minute într-o bătaie cu forţele de ordine, în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifstanţii au aruncat cu sticle goale, covrigi şi chiar cărămizi spre clădirea Guvernului, lovindu-i pe jandarmii care formau cordonul de protecţie.

Forţele de ordine au ripostat, iar revolta manifestanţilor a devenit mai violentă, în ciuda apelului liderilor care îi chemau pe sindicalişti la un protest "liniştit". "Nu vă lăsaţi manipulaţi de instigatori. Veniţi aici, la tribună, să vă strigaţi nemulţumirile. Cei de acolo nu sunt cu noi. Hai să protestăm paşnic!", s-a strigat în primele minute după începerea scandalului, însă jandarmii au găsit de cuviinţă să folosească şi gazele lacrimogene împotriva manifestanţilor, fără să mai facă deosebirea între cei care au aruncat cu diverse obiecte în ei şi cei care manifestau paşnic ori jurnaliştii care-şi făceau meseria în acelaşi perimetru.

"Nu folosiţi gazele lacrimogene! Nu puteţi să vă bateţi cu femeile de la Sanitas! Să vă fie ruşine pentru ce faceţi!", s-a strigat de la tribună. Incidentul s-a petrecut chiar după ce, tot de la tribună, s-a strigat: "Este ultimul miting paşnic pe care-l mai facem", o ameninţare la adresa autorităţilor. Chiar această remarcă i-a servit şi purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei drept scuză pentru situaţia creată. "Au fost provocări din partea celor aflaţi în tribună. Violenţa verbală
s-a transmis către cei din piaţă, care au încercat să forţeze barajul format de jandarmi", a declarat Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

După ce spiritele s-au mai calmat, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut apel la cei prezenţi în Piaţa Victoriei să nu se dedea de la lupta sindicală şi să lupte până la capăt pentru câştigarea drepturilor. "Nu suntem plătiţi de nici o forţă politică pentru a ieşi în stradă, ne-am săturat. S-a furat prea mult în această ţară. Ne-am săturat de măsuri de austeritate, ne-am săturat de foamete şi nedreptate", a declarat Marius Petcu.

În rest, manifestaţia confederaţiei CNSLR Frăţia s-a desfăşurat fără prea multe incidente, sindicaliştii transmiţând Guvernului şi preşedintelui Băsescu mesajele "de dragoste şi recunoştinţă ale întregului popor". "Unul mic şi unul chior/ Şi-au bătut joc de popor!", "Băse, Udrea şi cu Boc/ ne vor îngropa de tot! Huoooo!" au strigat sindicaliştii la intrarea în Piaţa Victoriei, puţin după ora 15:00. Coloana de manifestanţi a mărşăluit din Piaţa George Enescu, unde a avut loc ieri primul miting, pe Bulevardul Magheru, apoi pe Lascăr Catargiu, până în faţa Guvernului, unde-i aşteptau liderii CNSLR Frăţia. "Nu suntem 3.000, aşa cum s-a spus mai devreme, nu suntem nici 14.800, cum ne-a numărat Jandarmeria, suntem peste 17.000 de oameni şi vom fi mai mulţi dacă nu opriţi măsurile de austeritate! E mai rău ca-n perioada fanarioţilor! Opriţi-vă!", au cerut liderii sindicali, care au făcut apel la solidaritate pentru răsturnarea Guvernului.

Sindicaliştii nu au iertat nici Ministerul Muncii, în sediul căruia au aruncat cu ouă, covrigi şi sticle goale la plecarea din Piaţa George Enescu. O delegaţie a CNSLR Frăţia a fost invitată la discuţii de ministrul Ioan Botiş, dar sindicaliştii au hotărât să nu renunţe la proteste.

Federaţia Sanitas a deschis coloana cu mesaje pline de furie pentru ministrul Sănătăţii, sediul ministerului fiind foarte aproape de cel al Ministerului Muncii, prin faţa căruia au trecut. "Cseke Attila, groparul sistemului sanitar românesc" a fost una dintre inscripţiile de pe pancarte în română şi maghiară. Unul dintre mesajele care au stat lângă podiumul din Piaţa George Enescu pe toată durata mitingului a fost pentru preşedintele ţării: "Du-te, Băsescu, după Ceauşescu!"
"Nu trebuie să-i lăsăm pe guvernanţi să înţeleagă că prin tăcerea noastră acceptăm actele lor de guvernare care au generat sărăcie şi au aruncat în stradă atâţia oameni", a declarat Tudor Spiridon, secretarul general al federaţiei din învăţământ "Spiru Haret".

Manifestanţii au început să plece din Piaţa Victoriei la scurt timp după incident, după ora 16:00, susţinând că preferă să oprească acţiunea cu două ore mai devreme ca să nu asiste la manipularea celor care vor să-i dezbine şi să le compromită acţiunile. La manifestaţie au participat sindicatele din Sănătate, Învăţământ, Poliţie, Petrol, Gaze şi alte ramuri ale industriei afiliate la CNSLR Frăţia.


Băsescu atacă liderii de sindicat
În timp ce sindicaliştii mărşăluiau în semn de protest faţă de măsurile Guvernului, preşedintele Traian Băsescu acuza la postul public de radio "concubinajul ticăloşiei" existent în anii 2007-2008 între politicieni şi sindicalişti pentru dublarea pensiilor şi salariilor. "Este o abordare democratică, nu poţi să spui celor care au venituri mai mici: «De ce aţi ieşit în stradă?» Totul este ca manifestările să se încadreze în zona democratică. Guvernul ia notă şi oamenii politici toţi trebuie să ia notă de nemulţumirea populaţiei pe care oricum o ştiam", a spus şefului statului. "Deci a fost un concubinaj al ticăloşiei între politicieni şi sindicate. Ei se duceau şi-şi păcăleau membrii: «Vedeţi ce-am obţinut pentru voi, mai alegeţi-ne, că noi suntem veşnici, din '90 până acum, noi, liderii sindicali, suntem veşnici!» Singura durere o au atunci când trebuie declarate averile. Şi acum sunt într-un aranjament cu un anume partid politic să introducă un amendament să nu-şi mai declare averile. A fost un tandem între Guvern, parte din partidele parlamentare şi sindicate, iar acum uită că au ştiut în 2007-2008 că nu sunt sustenabile măririle. Şi dacă nu au ştiut, eu le-am spus", a mai spus Băsescu.






 


PROGRAMUL PROTESTELOR

22 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN ŞI ÎN PIAŢA REVOLUŢIEI CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN

23 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN
PICHETE ALE FEDERAŢIILOR DIN EDUCAŢIE ŞI SĂNĂTATE - CARTEL ALFA

24 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN
PICHETE ALE FEDERAŢIILOR DIN SECTORUL ECONOMIC, POLIŢIE ŞI PENITENCIARE

25 SEPTEMBRIE - MITING LA GUVERN CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN

27 SEPTEMBRIE - MARŞ PIAŢA VICTORIEI - PIAŢA MUNCII CNSLR FRĂŢIA, MERIDIAN
PICHETE ALE FEDERAŢIILOR DIN ADMINISTRAŢIE ŞI CHIMIE

28 SEPTEMBRIE - MARŞ PIAŢA VICTORIEI - PIAŢA MUNCII BNS ŞI CNSLR FRĂŢIA

5 OCTOMBRIE    - MITING PALATUL COTROCENI FEDERAŢIA "SPIRU HARET"

×
Subiecte în articol: observator