x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nemulţumirile unui ambasador: modul de a şofa şi lipsa de punctualitate la români

Nemulţumirile unui ambasador: modul de a şofa şi lipsa de punctualitate la români

de Gabriela Antoniu    |    28 Iul 2010   •   00:00

La final de mandat, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, spune că pleacă din România constatând că a pus kilograme în plus graţie ospitalităţii locale, dar şi că traficul şi şofatul din ţară lasă mult de dorit, adăugând totodată că nu a reuşit să se acomodeze cu lipsa de punctualitate a românilor.



Robin Barnett afirmă că a vizitat foarte multe locuri din România, inclusiv cramele de la Cotnari, care i-au plăcut foarte mult, şi s-a delectat adesea cu mâncarea de casă gătită de români, apreciind totodată că mănăstirile din Bucovina sunt "perla coroanei" pentru o ţară care are multe de oferit. "La români îmi plac deschiderea lor, dorinţa lor de a vorbi, ospitalitatea lor. Am vizitat tot felul de oameni care mi-au deschis casele lor şi peste tot pe unde am fost m-am simţit ca unul din familie, şi cred că acest lucru este într-adevăr deosebit.

La ţară mi-a plăcut foarte mult faptul că timpul este încă important. Noi, cei care trăim în marile oraşe, nu are importanţă că vorbim despre Bucureşti, Berlin sau Londra, avem de-a face cu o agitaţie constantă, şi a petrece din când în când câteva zile într-un sătuc din România îţi aminteşte de nevoia de răgaz pentru pace, linişte şi reflecţie. Aşa cum am lăsat să se înţeleagă, m-am putut delecta adesea cu mâncarea deosebită gătită de români. Cred că este încă loc pentru o bucătărie de casă de calitate pe această lume", declara ambasadorul britanic într-un interviu acordat Mediafax la final de mandat. El afirmă însă că traficul şi şofatul din România lasă mult de dorit şi că desele sale călătorii prin ţară ar fi putut fi mult mai puţin stresante din acest motiv.

Ambasadorul critică şi lipsa de punctualitate a românilor, afirmând că el, ca britanic, are o înţelegere diferită a cuvântului "imediat" şi că nu s-a obişnuit în totalitate cu acest "obicei" din România legat de timp. "Ce nu îmi place? Aici trebuie să fiu direct, primul lucru este traficul şi şofatul de aici care lasă mult de dorit. Am făcut multe călătorii prin ţară şi ele ar fi putut să fie mult mai puţin stresante din acest motiv. Celălalt lucru, la care mi-a luat ceva timp să mă adaptez şi nu m-am obişnuit pe de-a întregul cu acest obicei - ceea ce este foarte bine, pentru că mă voi întoarce la Londra -, este legat de timp.

Eu sunt britanic, sunt obişnuit să fiu punctual şi mi-a luat ceva timp să mă obişnuiesc cu temperamentul românilor în această privinţă", spune Barnett. El spune că ar recomanda România ca destinaţie turistică, dar că există două probleme: infrastructura de transport şi de calitatea serviciilor. În cadrul interviului, Barnett a mai afirmat că nivelul birocraţiei în România rămâne încă foarte ridicat, iar ultimul raport al CE provoacă îngrijorări, deoarece relevă că România nu înregistrează progresul aşteptat, iar decizia CC şi "incapacitatea" Senatului de a răspunde prompt în cazul Legii ANI sunt dezamăgitoare. El a mai spus că problemele de infrastructură şi Codul Muncii sunt o barieră pentru afaceri, criticând şi faptul că autorităţile nu consultă suficient investitorii înainte de a modifica legislaţia.

×
Subiecte în articol: observator