x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nivelul viiturii, mai mic decât se aştepta

Nivelul viiturii, mai mic decât se aştepta

09 Iul 2010   •   00:00
Nivelul viiturii, mai mic decât se aştepta

Dunărea va atinge mâine la Galaţi 677 cm



Nivelul maxim prognozat al viiturii care va fi înregistrat sâmbătă pe Dunăre, în secţiunea Galaţi, este cu câţiva centimetri mai scăzut faţă de cota prognozată iniţial de specialişti, în condiţiile în care în ultimele 24 de ore s-au înregistrat scăderi ale nivelurilor Dunării şi Siretului.

Ca urmare a faptului că în ul­ti­mele 24 de ore s-au înregistrat scă­deri ale nivelurilor Fluviului Dunărea şi Râului Siret şi prognoza pentru viitura aşteptată sâmbătă s-a modificat. Astfel, Dunărea a scăzut la Galaţi cu şapte centimetri în ultimele 24 de ore, iar Siretul, la Şendreni, a scăzut cu încă 31 de centimetri. Ieri, la ora 7:00, fluviul avea o cotă de 668 de centimetri, iar Siretul, de 614 centimetri, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, pentru secţiunea Galaţi, potrivit ultimei prognoze, Dunărea va atinge la 10 iulie maximul de 677 de centimetri, cu un debit de 16.074 mc/s. Astfel, ultima prognoză arată şi mai puţin decât se aştepta în ultimele zile să se atingă sâmbătă la Galaţi, şi anume 682 de centimetri.

Marţi, ANAR informa că Dună­rea va înregistra nivelul maxim la 10 iulie, la Galaţi, cu 687 de centimetri, fiind cu 24 de centimetri peste cota istorică din 2006. În prezent, atenţia hidrologilor este îndreptată spre Prut, la staţia hidrologică Oancea râul având o cotă de 518 centimetri, cu 78 de centimetri peste cota de atenţie (cota de inundaţie fiind 550 cm). Potrivit datelor Prefecturii, îndiguirea "Brateşul de Sus" este în faza I de apărare, iar "Brateşul de Jos", în faza a III-a.

Peste 60 de lucră­tori ai Sistemului de Gospo­dărire a Apelor Galaţi monitorizează cu maximă atenţie evoluţia debitelor şi comportarea îndiguirii.

Pe o lungime de şase kilometri amonte de confluenţa cu Dunărea, digul la Prut este supraînălţat meca­nizat şi se fac lucrări de impermeabilizare în zonele cu infiltraţii şi se constituie, de asemenea, o rezervă de saci cu pământ pentru intervenţii ul­terioare. Prognoza pentru ur­mă­toa­rele 24 de ore arată că Du­nărea şi Si­retul vor avea niveluri şi debite în scădere. Prutul continuă să crească, un vârf de viitură (determinat de de­bitele mari din amonte, cumulate cu preci­pitaţiile abundente din ultimele zile) fiind aşteptat la Oancea peste aproximativ 14 zile.

Şi la Postul hidrometric Călăraşi, Dunărea a scăzut cu patru centimetri joi, ajungând la o cotă de 688 de cen­ti­metri, cu 68 de centimetri peste cota de inundaţii, iar debitul fluviului este de 14.537 de metri cubi/secundă. Po­tri­vit reprezentanţilor Sistemului de Gos­podărire a Apelor, prognoza hi­dro­logică pentru următoarele 24 de ore pentru sectorul de apărare din ju­deţul Călăraşi indică o scădere a nivelurilor şi a debitelor, care vor atinge cota de 678 de centimetri, cu 58 de centimetri peste cota de inun­da­ţii, şi un debit de 14.321 de metri cubi/secundă.


CODUL ROŞU DE INUNDAŢII, MENŢINUT

Hidrologii menţin avertizarea Cod roşu de inundaţii pe Râul Prut în sectorul Stânca aval-Falciu aferent judeţelor Botoşani, Iaşi şi Vaslui şi pe sectorul Sivita-Dunăre (judeţul Galaţi), aceasta fiind valabilă până astăzi, la ora 16:00. De asemenea, se menţine avertizarea Cod portocaliu de inundaţii pe Râul Prut, în sectorul Falciu-amonte Sivita aferent judeţelor Vaslui şi Galaţi şi pe Râul Siret, pe sectorul şendreni-Dunăre (judeţul Galaţi) şi pe Tisa (judeţul Maramureş). Se menţine şi se instituie Cod galben pe Râul Prut sector Oroftiana-Rădăuţi Prut (judeţul Botoşani), pe Jijia sector aval Victoria-Prut aferent judeţului Iaşi şi pe cursurile superioare ale Dâmboviţei, Ialomiţei, Prahovei şi Teleajenului şi pe afluenţii acestora, aferente judeţelor Argeş, Dâmboviţa, Prahova. Avertizările Cod portocaliu şi galben de pe celelalte râuri menţionate în avertizările anterioare se ridică.


13 LOCALITĂŢI RIVERANE DUNĂRII, AFECTATE DE INUNDAŢII
Peste 50 de persoane au fost evacuate, în ultimele 24 de ore, în judeţul Constanţa, în vreme ce mai multe case, grădini, terenuri, podeţe şi drumuri au fost avariate în judeţul Vaslui, din cauza inundaţiilor, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Reprezentanţii IGSU arată că, în ultimele 24 de ore, 23 de localităţi din judeţele Constanţa şi Vaslui au fost afectate de inundaţii. Astfel, în judeţul Constanţa, 88 de gospodării şi anexe, 25 de locuinţe, peste 1.800 de hectare de teren arabil, peste 1.500 de hectare de păşuni şi fâneţe, zece obiective socio-economice, un drum judeţean şi două drumuri comunale din 13 localităţi riverane Dunării au fost afectate de inundaţii. În plus, peste 50 de persoane au fost evacuate din case. În judeţul Vaslui, au fost inundate patru curţi şi grădini, o gospodărie, un subsol, 10 hectare de teren arabil, un obiectiv socio-economic, trei podeţe, un drum naţional, două drumuri comunale şi cinci fântâni din zece localităţi.


BANI PENTRU DIGURI
Guvernul a aprobat miercuri do­uă hotărâri prin care au fost alocate 33 de milioane de lei pentru lucrări destinate preve­nirii înlă­turării şi/sau dimi­nu­ă­rii efectelor inundaţiilor. Astfel, 25 de milioa­ne de lei vor fi destinate pentru lucrări de îndiguire, pe o lungine de 18 km, a malului drept al râului Siret, pe tronsonul Ser­beşti, Siretu, Schineni, Său­ceşti, Holt; iar 8 milioane de lei vor fi des­­tinate pentru supraînălţarea, pe o lungime de 5,5 km, a digului contur în loca­litatea Grindu (Tulcea).

×