x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O pădure de 600 de hectare, dată fără acte

O pădure de 600 de hectare, dată fără acte

de Dana Lepadat    |    08 Iun 2009   •   00:00
O pădure de 600 de hectare, dată fără acte

Situaţie ce poate crea un precedent pentru toată ţara în judeţul Vrancea: 162 de localnici din comuna Mera cer retroce­darea a peste 600 de hectare de pădure, deşi nu au la mână decât declaraţiile unor martori "suveică" fără acte.



Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei prevede retrocedarea terenurilor către cei care nu mai au acte de proprie­tate în baza declaraţiilor de martori, care deţin terenuri învecinate celor revendicate, dar cu condiţia ca martorii să aibă acte de proprietate pe propriile terenuri.

Cu toate că cei 162 de localnici nu au la dosar astfel de acte au primit girul pentru retrocedare în anul 2006 din partea Comisiei locale de fond funciar condusă de fostul primar, Gheorghe Săraru. El a propus ca dosarele să meargă spre aprobare către Comisia judeţeană de fond funciar de la Instituţia prefectului Vrancea, condusă la acea vreme de Ion Oprea şi care de altfel le-a şi aprobat.

Ulterior, pentru că DNA a început să scotocească prin dosarele de la Mera întocmind 16 dosare penale pe numele fostului primar Săraru cu propunere de arestare preventivă pentru fals şi uz de fals, aceeaşi Comisie judeţeană de fond funciar de la Prefectura Vrancea a decis suspendarea retrocedărilor. Puşi în imposibilitatea de a-şi primi pădurile, ţăranii au atacat decizia de suspendare a hotărârii care avea să le dea pădurile înapoi în instanţă la Judecătoria Focşani.

Cu toate neregulile cauzate de lipsa actelor de proprietate a martorilor din dosarele de retrocedare, instanţa a anulat decizia de suspendare lăsând în picioare astfel hotărârea de retrocedare dată de Comisia judeţeană de fond funciar de la prefectură.

Deşi, în paralel, în dosarul fostului primar din comuna Mera sunt cercetaţi penal şi cei 162 de localnici care îşi revendică pământurile şi toţi ceilalţi membri ai Comisiei locale de retrocedare, oamenii merg zi de zi la poarta autorităţilor să le dea pădurile. Reprezentanţii Comisiei locale de fond funciar de la Mera se plâng însă că nici nu mai au actele aferente celor 600 de ha de pădure pe care aceştia le revendică, întrucât au fost ridicate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru efectuarea cercetărilor penale.
PREFECTUL FACE PRESIUNI, PRIMARUL SE ABŢINE!
Scandalizat de protestele merenilor care au pichetat prefectura în nenumărate rânduri pentru a-şi primi pădurile, prefectul judeţului Raluca Dan a convocat ad-hoc şedinţa comisiei locale de fond funciar de la Mera cerându-i inclusiv actualului primar, Ion Sticlaru să pună hotărârea instanţei în aplicare, deşi chiar ea, Raluca Dan a recunocut că nu ar accepta să retrocedeze terenuri fără acte.

"Dacă mă întrebaţi pe mine, nu aş retroceda terenuri niciodată în aceste condiţii fără acte, însă o hotărâre a instanţei definitivă trebuie respectată chiar dacă cazul se află în cercetare penală în alt dosar. Oamenii trebuie să fie puşi în posesie atât timp cât au o sentinţă definitivă de la instanţă. Domnul primar nu se poate împotrivi deciziei instanţei care e literă de lege", a conchis ieri prefectul Raluca Dan.

Într-un final comisia de fond funciar de la Mera se va întruni în această săptămână pentru a identifica terenurile cu primii 15 cetăţeni urmând să îi pună în posesie. Singurul care s-a abţinut acum de la vot a fost primarul, Ion Sticlaru. "Eu sunt de acord să fie puşi oameni în posesie, dar legal. Eu nu vreau să fiu cercetat penal. Şi dacă dăm, să dăm la toţi, şi celor care au acte şi nu au primit decizie de la fosta condu­cere a comisiei de fond funciar pentru retrocedare, deşi au actele în regulă. Eu mă abţin la aceştia care nu au acte", a declarat primarul.

Oamenii sunt ne­răb­dă­tori să îşi primească pădurile înapoi, întrucât se tem că nu vor mai găsi nimic în pădure după tăierile efectuate de Romsilva. "Noi stăm cu hotărârea judecătorească în mână şi ei nu ne dau pădurile. Romsilva taie fără nici o pro­blemă din pădurile noastre. Când le primim nu o să mai găsim nimic. Dacă am avea procesele verbale de primire a pădurilor ni le-am putea apăra", a spus Constantin Năstase, unul dintre protestatari.


SINDICATUL ŢĂRANILOR
De cealaltă parte sunt ceilalţi localnici din comună care au acte clare de la Ar­hi­vele Statului cu terenul pe care aşteaptă să li se retrocedeze şi îi acuză pe ceilalţi că nu au avut terenuri niciodată şi acum revendică pe bază de martori între ei zeci de hectare fără acte.

"Eu am două hectare de pădure de primit. Am actele de la Arhivele Statului le-a scos. Şi aştept! Mie Primăria de doi ani nu mi-a dat decizie de retrocedare. La alţii le dă, deşi au venit doar cu declaraţii de martori fără acte şi nu au avut niciodată pământ. Acum cer câte 40 de hectare", ne-a declarat unul dintre săteni.

Reprezentanţii Primăriei, dar şi ai Sindicatului pentru Ţărani (PROPACT) se tem că oamenii se vor revolta şi în celelalte comune să pri­meas­că terenurile fără acte şi că situaţia va crea un precedent în toată ţara.

×
Subiecte în articol: observator fond acte funciar padurile