x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Olguţa Vasilescu: Zegrean, unul dintre cei mai vajnici soldaţi ai lui Traian Băsescu

Olguţa Vasilescu: Zegrean, unul dintre cei mai vajnici soldaţi ai lui Traian Băsescu

17 Iun 2010   •   00:00

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat că noul preşedinte ales al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, este unul "dintre cei mai vajnici soldaţi ai preşedintelui Traian Băsescu şi a fost unul dintre cei mai activi parlamentari ai PDL".

"De ce ne era teamă n-am scăpat, adică preşedinte la CCR a fost ales domnul Augustin Zegrean, care este unul dintre cei mai credincioşi soldaţi ai lui Traian Băsescu. Mai mult decât atât, la CCR sunt acum cinci oameni ai puterii. Din nou asta înseamnă că va trebui să fim pesimişti. (...) Vom vedea dacă avem o Curte care va apăra democraţia şi tratatele internaţionale la care am aderat sau dacă vom avea o Curte care să-l apere pe Traian Băsescu după decizia care se va da în cazul contestaţiilor PSD. (...) Nu pot să spun nici că sunt optimistă, nici că sunt pesimistă, eu aştept ca acei oameni să respecte democraţia din România şi să nu facă ce le dictează Traian Băsescu", a spus purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, potrivit Agerpres.

Lia Olguţa Vasilescu a precizat că juriştii PSD sunt convinşi că, dacă asupra Curţii nu se vor exercita presiuni politice, decizia CCR va fi în favoarea PSD.

"Ne întemeiem aşteptările pe deciziile pe care le avem din 1999 până acum, care precizează că recalcularea pensiei în cuantum mai mic este neconstituţională. Pensia poate să fie majorată, dar în nici un caz nu poate să fie diminuată, pentru că atunci această măsură ar fi neconstituţională. (...) Juriştii noştri (social-democraţi - n.r.) s-au folosit deja de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului", a precizat senatorul social-democrat.

Potrivit acesteia, în conformitate cu articolul 20 din Constituţia României, dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţeneşti trebuie să fie interpretate în acord cu tratatele internaţionale la care România a aderat şi care prevalează faţă de reglementările interne.

Senatorul PSD a afirmat că Letonia, care a luat măsuri de austeritate similare cu cele adoptate de România, s-a folosit de un articol simililar prezent în Constituţia ţării lor, iar acum trebuie să returneze pensionarilor banii reţinuţi.

"Decizia Curţii Constituţionale din Letonia prevede că angajamentele naţionale asumate de Guvern faţă de creditorii externi pentru limitarea efectelor crizei economice nu pot constitui, prin ele însele, temeiul pentru limitarea unor drepturi fundamentale. Faptul că documentele adresate creditorilor internaţionali conţin promisiunea Guvernului de a adopta prevederile legale în discuţie, nu înseamnă că acei creditori au stabilit unilateral aceste condiţii, ei limitându-se la a indica obiectivele ce urmează a fi atinse - de exemplu reducerea cheltuielilor bugetare. Însă, alegerea celor mai adecvate măsuri rămâne la discreţia statului", a spus Olguţa Vasilescu, citind din decizia Curţii Constituţionale din Letonia.

×
Subiecte în articol: observator