x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ordin de la Zeus: "Continuaţi!”

Ordin de la Zeus: "Continuaţi!”

de Adriana Duţulescu    |    15 Iun 2010   •   00:00
Ordin de la Zeus: "Continuaţi!”
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Emil Boc a vrut sa amane votul pentru CCR pană miercuri. Băsescu a sunat personal la Camera Deputaţilor luni noaptea: "Continuaţi!”



Circul provocat de PDL luni noaptea în Camera Deputaţilor pe tema reluării votului pentru judecătorul de la Curtea Constituţională a avut un spectator invizibil dar implicat, sau mai bine zis, jucător: Traian Băsescu. Acesta a intervenit telephonic în repetate randuri în timpul dezbaterilor din Cameră, atat la Emil Boc cat şi la preşedintele de şedinţă Ioan Oltean, cărora le-a dictat să continue scandalul şi să nu cedeze nici măcar un minut în faţa PSD şi PNL.

Înainte de a începe circul, mil boc şi oberta anastase au negociat cu liderii UDMr care votaseră într-o primă fază pentru numirea lui Valer Dorneanu la CCR. Pentru că Băsescu voia neapărat să controleze Curtea Constituţională de teamă că va cădea ieri guvernul şI legile dictate tot de el referitoare la tăierile de pensii şi salarii vor fi declarate neconstituţionale, Emil Boc a fost nevoit să le promită liderilor de la UDMR că, în schimbul votului, vor primi şefia Societăţii Romane de Radio, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului şi imunitate pentru secretarii de stat maghiari la restructurarea posturilor din Guvern. Maghiarii au cerut şi declararea limbii maghiare ca a doua limbă officială în judeţele Harghita şi Covasna, însă măcar acest subiect a fost respins de către premier. După ce s-a bătut palma, Emil Boc i-a spus lui Ioan Oltean, preşedintele de şedinţă la Cameră să amane subiectul CCR pană maine, adică după moţiunea de cenzură. Instantaneu, potrivit unor surse din conducerea PDL, a fost sunat de Traian Băsescu, care, extreme de furios, i-a ordonat: "Nu amanţi nimic! Continuaţi!".

Şedinţa a continuat, degenerand într-un scandal fără precedent, cu PSD şi PNL decise să rămană în Cameră chiar şi pană dimineaţa, cu riscul de a fi amanăt dezbaterea la moţiune. Fiind un război al nervilor şi al oboselii, pedelistul Ioan Oltean a avut la un moment dat inteţia, după nenumărate urlete şi pauze să suspende şedinţa. Dar i-a sunat şi lui telefonul: "Continuaţi!". "Ce să facem, continuăm, m-a sunat Băsescu", le-a spus, epuizat şi spăşit, Oltean colegilor furioşi de la PSD.

Meciul s-a încheiat după mizeul nopţii cand preşedintele PSD, Victor Ponta, întors la şedinţă după o emisiune televizată, a aruncat prosopul, anunţand, spre stupefacţşia pesediştilor şi a liberalilor, că PSD retrage nominalizarea lui Valer Dorneanu şi închide jocul.

×
Subiecte în articol: observator