x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ordinul Bazac, contestat

Ordinul Bazac, contestat

de Magda Colgiu    |    08 Oct 2009   •   00:00

Fostul ministrul al Sănătăţii, Ion Bazac, a semnat, la 23 septembrie, un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială, procedurile de reproducere umană intrând sub incidenţa traficului de celule umane.



Astfel, cei care efectuează aceste proceduri riscă închisoare între trei şi zece ani. Medicii specialişti califică acest ordin absurd, în contextul în care nu există alternativă pentru cuplurile care nu pot avea copii. Conform Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), peste şase mii de copii s-au născut în România, în ultimii doi ani, în urma procedurilor de fertilizare in vitro realizate la nivel naţional. Asociaţia "SOS Infertilitatea" va protesta, cerând anularea în regim de urgenţă a acestui ordin, deoarece "a avea un copil nu trebuie să fie un lux".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr Adrian Streinu Cercel a anunţat că se analizează posibilitatea ca prima inseminare artificială sau fertilizarea in vitro să fie susţinută financiar de asigurările de sănătate, din 2010. Dan Luscalov, preşedintele ANT, a precizat că, prin acelaşi ordin, este stopat importul de cornee în vederea transplantului şi recoltarea de celule stem.

×
Subiecte în articol: observator