x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parchetul face cercetări pentru ucidere din culpă

Parchetul face cercetări pentru ucidere din culpă

de Anca Aldea    |    Violeta Fotache    |    28 Ian 2010   •   00:00
Parchetul face cercetări pentru ucidere din culpă
Sursa foto: Cristian Nistor/Agerpres

Poliţiştii şi procurorii gălăţeni au declanşat cercetări pentru ucidere din culpă în cazul mamei Petronela Iuliana şi a fiicei ei nenăscute. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea, spune că medicii vor trebui să dea explicaţii despre modul în care a ajuns medicamentul Cytotec în spital, din moment ce el este neautorizat.



"Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi s-a autosesizat marţi cu privire la cazul petrecut în Spitalul de Obstetrică-Ginecologie «Buna Vestire» Galaţi privind moartea pacientei şi a copilului, după ce li s-a administrat medicamentul Cytotec. Marţi seară ne-a venit lucrarea pentru înregistrare. Deocamdată dosarul este cu autori necunoscuţi şi se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă", ne-a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, procurorul Liliana Constanda. Cazul a fost deja dat în anchetă unui procuror.

SITUAŢIA E DESTUL DE GRAVĂ
La rândul lui, directorul DSP Galaţi, Valentin Boldea, ne-a precizat că "Agenţia Naţională a Medicamentului ne-a trimis răspunsul în care precizează clar că acest medicament Cytotec nu este autorizat nici în România, nici de Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM). Deci e destul de gravă situaţia, pentru că medicii vor trebui să explice cum a ajuns medicamentul în spital, din moment ce el este neautorizat şi nu se găseşte pe piaţa din România.

Am văzut şi eu pe site-ul oficial al producătorului că şi embolia amniotică este unul dintre efectele administrării Cytotec, dar să ştiţi că aceasta este o complicaţie foarte gravă - cu o mortalitate destul de mare -, care poate apărea şi în afara administrării acestui medicament. Acum dacă există prevederi europene şi dovezi în sensul utilizării medicamentului în situaţii de ginecologie, atunci poate că experţii din Comisia de Ginecologie din Ministerul Sănătăţii ar putea să facă demersuri pentru a legaliza folosirea Cytotec în acest scop.

Dumneavoastră, prin dezvăluirile pe care le-aţi făcut cu acest caz aţi deschis doar o poartă. Mai sunt multe medicamente care nu sunt autorizate în România şi care ar putea fi folosite pentru tratarea mai eficientă a pacienţilor. Medicii mi s-au plâns de multe ori". Nefiind autorizat în ţara noastră şi nici de Agenţia Europeană a Medicamentului, Cytotec (a cărui substanţă activă este misoprostolul) poate fi procurat doar "la negru".

Întrebat despre situaţie, Dan Bucur, directorul Direcţiei de Investigare a Fraudelor - IGPR, ne-a precizat: "E grav dacă există în unităţile spitaliceşti medicamente care nu sunt autorizate pentru punerea pe piaţă în ţara noastră. Piaţa Medicamentului reprezintă un segment esenţial pentru sănătatea şi siguranţa populaţiei. Experienţa noastră precum şi cea din alte ţări ne arată că filiere importante sunt interesate în crearea unei pieţe ilegale de medicamente. Şi deja avem în cercetare cazuri de comercializare nelegală a medicamentelor care ridică potenţa masculină".

CYTOTEC, EFICACITATE REDUSĂ...
Un raport al AEM, realizat în anul 2007 şi dat publicităţii în iunie 2008 la Londra, arată că mifepristona poate fi folosită, cu scopul întreruperii de sarcină, doar în cazul în care femeia are maximum 63 de zile de la instalarea absenţei ciclului menstrual.

Documentul precizează totodată că asocierea dintre mifepristonă şi misoprostol are beneficii reduse pentru o femeie aflată în a 50-a până în a 63-a zi de sarcină în comparaţie cu riscurile la care aceasta se expune: "Pe baza datelor disponibile publicate, profilul risc/beneficiu al mifepristonei în asociere cu misoprostol administrat pe cale orală pentru sarcinile de la 50 până la 63 de zile este nefavorabil din cauza eficacităţii reduse".

×
Subiecte în articol: observator